HUHTIKUUN MUSTEKLUBI POP UP KLONKASSA 27.4. KLO 21

Tervetuloa Huutomerkki ry:n huhtikuiselle Musteklubille nauttimaan poikkitaiteellisesta ja laatuisasta ohjelmasta Pop-up näyttämö Klonkkaan osoitteessa Hallitukatu 20, Oulu.

KIRJAVIERAS: STELLA VUOMA

Stella Vuoman teos Rekan alle jäänyt (Avain 2024) kertoo Konginkankaan bussiturmasta selviytyneen Saana Kivirannan tarinan. Selviytymistarinan lisäksi teos kuvaa onnettomuuden tapahtumat ja antaa tietoa aivovammautuneiden asemasta Suomessa. Onnettomuudesta tulee kuluneeksi 20 vuotta tämän vuoden maaliskuussa. Vuoma on käyttänyt teoksen lähteinä muun muassa Kivirannan itsensä kirjoittamaa kirjan käsikirjoitusluonnosta, useita Kivirannan, tämän läheisten ja asiantuntijoiden haastatteluja sekä terveydenhuollon ja vakuutuslaitosten dokumentteja. Haastattelijana Jarkko Korpua.

KIRJAVIERAS: MARKO MÄNNISTÖ

Marko Männistö kertoo aiemmin tänä vuonna ilmestyneestä teoksestaan Heinäpää – tarinoita puisesta kaupunginosasta, joka upotettiin betoniin (BoD). Yli 300-sivuinen kirja on tiettävästi ensimmäinen kokonaan Heinäpäähän ja sen historiaan näin laajasti keskittyvä teos. Kirjassa käydään läpi niin Heinäpään rakennushistoriaa, historiallisia tapahtumia kuin merkkihenkilöitäkin. Omat lukunsa on esimerkiksi paikalliselle urheilu- ja rikoshistorialle. Ääneen pääseee myös Heinäpään asukki vuodesta 1967! Haastattelijana Pertti Rautiainen.

JOOSE MIKKONEN: HELKAVIRSIÄ

Näyttelijä ja käsikirjoittaja Joose Mikkonen esittää otteita Eino Leinon runosarjasta Helkavirsiä. Helkavirsiä on kokoelma myyttisten runohahmojen maailmaan sijoittuvia kosmisia visioita ja legendoja, jotka Leino uudestisynnytti kalevalaisesta perinteestä ja kansanrunoudesta. Vuosina 1903 ja 1916 ilmestyneessä runosarjassa Kalevalamittainen runous yhdistyy aikansa uudempiin eurooppalaisiin runovirtauksiin. Helkavirsien sankarit ja kuoleman uhmaajat ovat ajankohtaisia yhä: ylpeä, jumalia uhmaava Ylermi, oikeuden omiin käsiinsä ottava Kimmo tai syntymässä säikähtänyt Tumma. Kansanrunoa uudistaneista Helkavirsistä muodostui kansallisen symbolismin korkein riemulaulu: ”Se on graniittitaidetta”, kirjoitti Päivälehti vuonna 1903.

KLO 22.15 LINKO – FOLK’N JAZZ! KAARNE

Mitä tapahtuu kun neljä etnosävyissä kylvetettyä muusikkoa jatsahtaa ja ryhtyy runolle? Pianisti ja taiteilijaprofessori Timo Alakotila, saksofonisti Elias Frigård sekä basisti Heikki Saarenkunnas tarttuivat Maarit Saarenkunnaan säveltämiin tiekarttoihin ja improvisoivat loput. Syntyi projekti nimeltä Linko

Linkon folk’n jazz syntyy tuoreista sävellyksistä, kansanmelodioista ja improvisaatiosta. Laulut nousevat Ilpo Tiihosen, Katja Törmäsen, Niina Jortikan, Satu Koskimiehen ja Maarit Saarenkunnaan teksteistä sekä suomen kansan vanhoista runoista.  Keikalla juhlistamme 15.4. suoratoistopalveluissa julkaistua Radio ep:tä. Musteklubilla sointia värittää karismaattinen lauluyhtye Kaarne!

Linko: Timo Alakotila (piano), Elias Frigård (sopranosaksofoni), Heikki Saarenkunnas (basso) ja Maarit Saarenkunnas (laulu, sävelet).

Kaarne: Mari Appelgren, Mari Kiirikki, Katariina Rautiainen ja Laura Siitonen.

Liput ennakkoon 7 € ja ovelta 10 € (vain korttimaksu).

Liput

Klonkassa on anniskeluoikeudet. Ikäraja K18. Pubissa käytössä vain korttimaksu. Tilaan ei ole esteetöntä kulkua, eikä tilassa ole esteetöntä wc:tä. Pyydämme tarvittaessa oleman yhteydessä ennakkoon voidaksemme avustaa tilaan pääsyssä: akseliklonk@gmail.com.