Yhdistys

Huutomerkki ry on vuonna 2003 perustettu oululainen kirjoittajayhdistys, jonka tarkoituksena on tuoda esille pohjoista kirjallisuutta, kehittää kirjoittamisen tasoa ja sisältöä sekä edistää yleisesti kirjallisuuden harrastamista Pohjois-Suomessa. Yhdistyksen toiminta on ollut aktiivista ja se on laajentunut sekä monipuolistunut joka vuosi.

Yhdistyksen toiminta on poikkitaiteellista ja yhteistyötä on jo tehty muun muassa teatterin, tanssin, sarjakuvan, videotaiteen, musiikin ja taikuuden kanssa. Pitkällä tähtäimellä Huutomerkin toiminnan tarkoituksena on luoda edellytyksiä, jotta pohjoiseen syntyisi kustantamoja, kirjakauppoja, kilpailuja sekä erilaisia toistuvia kirjallisuustapahtumia. Toiminta on jo tuottanut hedelmää: yhdessä muiden kulttuurialan toimijoiden kanssa yhdistys on onnistunut saavuttamaan kaikkia näitä päämääriä sekä asettamaan itselleen edelleen uusia tavoitteita.

Huutomerkki järjestää säännöllisesti kirjallisia tapahtumia, esimerkiksi kirjallisuusklubeja kahviloissa ja ravintoloissa. Yhdistyksen kirjoittajatyöpajoissa kirjoitetaan ja hiotaan runoja ja novelleja. Kausijulkaisu Hallaus ilmestyy viiden kuukauden välein.

Oulun Muusajuhlat on vuosittain järjestettävä poikkitaiteellinen kaupunkifestivaali, joka sisältää muun muassa klubeja, kirjanjulkistamistilaisuuksia, konsertteja, seminaareja ja koulutusta. Muusajuhlilla julkistetaan Muusa-kirjoituskilpailun voittaja.

Huutomerkkiläiset luovat kontakteja kirjailijoihin ja kirjallisuusyhteisöihin osallistumalla tapahtumiin eri puolilla Suomea.

Huutomerkki ry on avoin yhteisö, joka yhdistää pohjoisia kirjoittajia – niin runoilijoita, prosaisteja ja sarjakuvantekijöitä kuin toimittajia ja tutkijoitakin. Jäseneksi voi liittyä kuka tahansa kirjoittamisesta ja pohjoisesta kulttuurista kiinnostunut henkilö. Jäsenmäärä tällä hetkellä on noin 200 henkilöä.