Musteklubi Tubassa 15.2. klo 20

Klubin aluksi kirjailijavieraaksi saapuu Pirkko Lastikka. Hän esittelee uutuusteostaan Etäisten teiden haibun (Viisas elämä -kirjat 2017). Haibun vakiintui 1600-luvun Japanissa haikai-runoilijoiden ilmaisumuodoksi. Haibun on runollista proosaa, jota innoittaa sama henki kuin haikurunoutta. Haibun voi olla vaikkapa päiväkirjamerkintä, matkakertomus tai tervehdysviesti; yhtälailla se voi olla filosofinen miete tai aforistinen kiteytys. 

Pirkko Lastikka on Hailuodossa asuva, haibuneista innoittunut runoilija, joka kauhoo aiheensa muistoista, matkoista, luonnosta ja vaihtelevista vuodenajoista.

Kirjailijavierailun jälkeen filosofit Pekka Peni ja Antti Leppäniemi esittelevät omia tulokulmiaan ja näköalojaan haikurunouteen. Kaksikko pohtii muun muassa, miten näennäisesti yksinkertaisen runon sisäinen (usein intertekstuaalinen) paradoksaalisuus avautuu kompleksiseksi, monimuotoiseksi mutta samanaikaisesti yksinkertaiseksi. Kuten elämässä itsessään, pohjimmiltaan käsitteelliset ajatukset peilautuvat sekä itseensä että vastakohtiinsa – suurin paradoksi on heideggerilainen oleminen itsessään, mikä on samalla pohjimmiltaan kaiken yhteys.

Matti A. Kemin johtamassa minilukupiirissä käsittelyssä on Olavi Koistisen novellikokoelma Mies joka laski miljardiin (Kosmos 2017). Teoksen ovat lukeneet Elina Kinnunen ja Antti Viitala, jotka avaavat yleisölle lukukokemuksiaan. 

Olavi Koistinen on helsinkiläinen toimittaja, jonka temaattisessa esikoisnovellikokoelmassa eksyksissä olevat, kuplan kaltaisissa eriöissään asuvat miehet etsivät lohtua digitaalisista maailmoista, lusivat krapulaa ja kaipaavat maailmaa, jossa ihmiset sanovat juovansa kahvia eikä kahvit – silloinhan joisi kaiken olemassa olevan kahvin. Sanotaan, että piru asuu yksityiskohdissa, mutta Koistisen novelleissa yksityiskohdissa asuvat ainakin kauneus, nauru ja totuus.

Illan päättää Lähde, viime syksynä muodostettu kokoonpano, joka tulkitsee Mari Vuoritien piano- ja laulusävellyksiä pianon, viulun, rumpujen ja basson voimin. Soittajat liikkuvat yhteisillä musiikin aalloilla ja luovat sekä välittävät tunteita, mielikuvia ja tarinoita. Muusikoiden välinen improvisaatio, kuuntelu sekä rikas sävelkieli ja erilaiset rytmit vievät kuulijan ihanalle ja kummalliselle matkalle, josta ei puutu nousuja, laskuja, kaaria tai suvantoja. Yhteen muodostavat Mari Vuoritie (piano, laulu) lisäksi Johanna Laurila (viulu), Janne Koskinen (basso) ja Veli-Matti Torkko (rummut).

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Tervetuloa!