MUSTEKLUBI TUBASSA 13.7. KLO 20-22

Tervetuloa Huutomerkin heinäkuiselle Musteklubille nauttimaan elävästä runoudesta ja musiikista sekä dosentti Tomi Kiilakosken mielenkiintoisesta puheenvuorosta. Yleisökysymyksiin vastaa keräilyharrastaja Jari Meistamo aiheenaan Kalkitos-siirtokuvat. Paikkana perinteiseen tapaan viihtyisä retroravintola Tuba Food and Lounge osoitteessa Mannenkatu 2, Oulu.

RUNOJA: PAOLA PALUMBO

Napolissa syntynyt, nykyisin Oulussa asuva Paola Palumbo on valmistunut paikallisesta teatterikoulusta ja näytellyt useita vuosia teatteriryhmässä. Palumbo on aina ollut erittäin kiintynyt kotikaupunkinsa teatteriperinteisiin. Musteklubilla hän esittää napolilaisen näytelmäkirjailijan Eduardo De Filippon (1900-1984) runoutta pääosin italiaksi ja englanniksi kertoen samalla tämän monipuolisesta urasta ja taustasta. De Filippo yhdisti napolilaisteatterin perinteitä italialaiseen neorealismiin omiin näytelmiinsä perustuneissa elokuvissa kuten Napoli milionaria (1950) ja Kummittelua italialaisittain (1954). Federico Fellinin kertomukseen perustuva Fortunella – ruhtinatar laitakadulla (1958) oli De Filippon viimeinen merkittävä ohjaustyö.

TOMI KIILAKOSKI: ONKO MINÄ KOSKAAN MINÄ?

Dosentti Tomi Kiilakoski tarkastelee puheenvuorossaan ilmiötä, jossa samaan aikaan kun autofiktio on lisääntynyt, löytyy yhä enemmän esimerkkejä siitä, kuinka kriitikko ajattelee fiktion minän olevan juuri minä. Esimerkiksi Ville Rannan omiin kokemuksiin perustuvan sarjakuvaromaanin Kuinka valloitin Ranskan (WSOY 2021) kohdalla on ihmetelty, miksi jokin Rannan oman elämän yksityiskohta on jätetty käsittelemättä. Autofiktion aikana sumenee se, ettei kertojaminä ole kirjoittajan minä. Kirjoittajat panevat kirjoissansa aina omiaan.

RUNOJA: SAANA ANTINKAAPO

Saana Antinkaapo on vastikään Oulusta Turkuun palannut kirjoittaja ja runoilija. Saanan runot muodostuvat arkisista, tunnistettavista ja välillä myötähäpeää herättävistä tarinoista rakkaudesta ja ennen kaikkea pelosta. Runojen koomiikka peittää alleen pelot ja epävarmuudet, joille on helpompi nauraa kuin itkeä.

KYSY MITÄ TAHANSA KALKITOS-SIIRTOKUVISTA

Yleisökysymyksiin vastaa Kalkitos-keräilijä ja enthusiasisti Jari Meistamo. Kalkitos-askartelusetissä siirretään kuvat maisemaan värittämällä lyijy- tai kuulakärkikynällä kuvan päälle.

Kysy mitä tahansa aiheesta x -sarjassa aiheina ovat olleet aiemmin mäkihyppy, maailmankaikkeus, veneenrakentaminen, Raamattu, betonibrutalismi, ruumiinavaus, showpaini, tee, kädenvääntö, sananmuunnokset, Tintti-sarjakuvat, pöytäroolipelit, e-urheilu, meditaation haittavaikutukset, burleski, kampaamoala, polkujuoksu sekä jääpalloerotuomarointi.

MUSIIKKIA: PORTTIKIELTO TAIVAASEEN

Porttikielto taivaaseen on yhden naisen yhtye, jossa ei ole sijaa kompromisseille. Vierailevat soittajat ja artistit määräytyvät aina biisin tunnelman mukaan. Tekstit kulkevat tummilla polulla ja niiden kauneus kasvaakin pimeässä. ”Biisien valmiiksi saattaminen täyttää yhtäaikaa suurta sisälläni asuvaa tyhjyyden tunnetta, sekä toisaalta ristiriitaisesti antaa kodin kehää kiertäville ajatuksille ja tunteille, joita ei muuten saa vaiennettua.”

Genrenä Porttikielto Taivaaseen on hyytävän kaunista (vaihtoehtoista) poppia, jossa liikutaan sujuvasti maan ja helvetin välillä. Äänimaisema on pääosin itse artistin maisemoittama, ja soundimaailma on mielenkiintoinen yhdistelmä orgaanisia instrumentteja sekä elektronista musiikkia. Efektit luovat aavemaista maisemaa ja biisit kasvavat järkälemäisiksi teoksiksi juuri siinä vaiheessa, kun sitä vähiten odottaa, tai kuulija edes ehtii tajuamaan. Kaavaa rikotaan hartaasti ja huolella. Porttikielto taivaaseen ei identifoidu yhdeksi henkilöksi, vaan on enemmänkin teoskokonaisuus, joka puhuu kipeistä kohdista monella äänellä.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

– Esteetön pääsy

– Inva-WC