Maija Kotilainen

Maija Kotilainen

Olen syntynyt Kannonkoskella Keski-Suomessa montakymmentä kuunkiertoa sitten. Opiskelin kieliä ja kirjallisuutta Helsingin ja Jyväskylän yliopistoissa ja Saksan valtion stipendiaattina saksaa kaksi lukukautta Freiburgin yliopistossa. Valmistuttuani fil.maisteriksi perustin Kannonkosken kunnallisen keskikoulun ja toimin sen rehtorina neljä vuotta (1964 – 68), vaikka en koskaan halunnut opettajaksi. Auskultoin työn ohessa kansalais- ja työväenopiston rehtoriksi ja muutin pohjoiseen. Toimin Paavolan (nyk. Ruukin) kansalaisopiston ja Raahen työväenopiston rehtorina 1968 – 73. Kun Oulussa avautui läänin taidetoimikunnan (pää)sihteerin toimi, tiesin heti, että se on kuin tilaustyö minua varten.

Toimin pääsihteerinä yli neljännesvuosisadan. Kirjailija Aku-Kimmo Ripatti toimi lääninkirjailijana, kun aloitin työni taidetoimikunnassa v. 1973. Se johti avioliittoon. Me saimme pojan. Kirjoittaminen jäi vaativan työn ja perheen takia taka-alalle. Kirjoittanut olen kuitenkin pienestä pitäen päiväkirjaa, runoa ja proosaa. Enemmän olen kylvänyt hukkakauraa kuin kestävää tekstiä. Olen julkaissut kaksi runoteosta. Tällä hetkellä kirjoitan proosaa.

Kirjoittajana olen hidas ja kriittinen. Reijo Rinnekangas sanoi kerran minua haastatellessaan: Sinä tulet näkyväksi vasta kun valomerkki syttyy. Huutomerkin kirjoittajien kanssa olen esiintynyt kapakoissa, turuilla ja toreilla. Olen esittänyt runojani myös saksaksi Wallwitzin kotiseutumuseossa (lähellä Hallea) v. 2004. Hallen kirjailijayhdistys on kutsunut minut keväällä 2007 kaupungin 1200-vuotisjuhlien vieraaksi. Kerron Suomen kirjallisuudesta, Huutomerkkiä unohtamatta, ja esitän saksaksi kääntämiäni runoja Hallen kaupunginkirjastossa ja yliopistolla.

Sähköposti: kotilaiska@vladislavdelay.com

Runoteokset:
Meidän välissämme on ilmaa. Pohjoinen. 1990
Puolitoista promillea pihkaa. Myllylahti. 2003

Lisäksi runoja lehdissä ja antologioissa, mm.:
”Pohjoista puhetta.” Pohjoiset Kirjailijat. Pohjoinen. 1970
”Kevätruno.” Oulun kirjoittajarinki. 1973
”Villahousuville.” Lastenlehti Kipinä. Petroskoi. 1987
Hallaus 1, 3 ja 4., Huutomerkki ry. 2005, 2006
Toimittanut useita taide- ja kulttuuripoliittisia julkaisuja
Runoja Radio Yle 1:n päivän mietelauseohjelmassa keväällä 2003