Leena Välikangas

Leena Välikangas

Olen syntynyt 1957 Kemissä, jossa vietin lapsuuteni ja nuoruuteni. Ensimmäiseltä ammatiltani olen nuorisotyöntekijä ja toiminut mm. nuoriso- ja raittiussihteerinä sekä jengityöntekijänä. Myöhemmin olen toiminut laillistettuna kiinteistövälittäjänä ja yrittäjänä. Nykyisin työskentelen toimistovastaavana oululaisessa yrityksessä.

Kirjoittamisen olen aloittanut jo nuorena, mutta elämän muiden kiireiden takia kirjallinen tuotanto on jäänyt julkaisematta. Isäni kuolema 2006 synnytti tarpeen kertoa isän kokemuksia ja tarinoita pitkältä, yli 30 vuotta kestäneeltä ammattiautoilijan työuralta. Kerrotut tarinat ovat sitten muokkautuneet omien kokemusten ja mielikuvituksen kanssa kirjaksi 82 Kuittaa.

Mielestäni jokaisella ihmisellä on tarina kerrottavanaan, eivätkä tarinat ole tylsiä ja tavanomaisia. Kaikilla on kätkettyjä toiveita, haaveita, iloja, suruja ja ainutkertaisia kokemuksia. Jokainen ihminen on kertomus.

Lisää tietoa kotisivuiltani

TEOKSIA

82 kuittaa

82 Kuittaa

Taksimies kaasuttelee jouluaattoiltana sohjoisilla Oulun kaduilla. Kyytiin vaihtuu monen karvaista kuskattavaa. Taustapeilistä kuljettaja tekee omia havaintojaan ja pohtii elämän menoa. Mieleen tulvii muistoja kotoa Kolarista, ex-vaimosta ja lapsista.

Hetkellisissä kohtaamisissa näkee vain ihmisen ulkokuoren ja muu jää salaisuudeksi, kunnes osat vaihtuvat ja takapenkkiläisten luurangot pamahtavat kolisten esiin.

Mikä on punatukkaisen naisen synkkä salaisuus? Miksi nuori nainen seisoo keskellä moottoritietä vain punainen aamutakki päällään? Miten tuiki tavallisen näköinen miehenköriläs suutelee kuvankaunista, sinappisuista blondia? Onko joulupukki kaatunut sohjoisella kadulla vai muuten vaan kastellut housuntakamuksensa? Palaako taksimies takaisin kotiin ja mitä tekemistä Paakkasen sikalan pitäjällä on asiassa?

Pohjoisen yössä sattuu ja tapahtuu – niin kuin elämässä yleensäkin. Joulun aikana jokainen löytää kohtalonsa tavalla tai toisella. Tähtiä syttyy ja tähtiä sammuu.

Profiloimaton

Profiloimaton
Lintukodon perustukset järkkyvät

Yksi kaipaa äksöniä. Toinen hakee kiksejä. Kolmas haluaa syntyä uudelleen. Neljäs tahtoo kostaa. Viides on porukan aivot, joka ei tunne eikä kunnioita mitään.

Viisikko kohtaa irkissä ja pian on helvetti käynnissä. Estääkseen tapahtumat nettipoliisi on mahdottoman tehtävän edessä. Se on kuin etsisi pientä metallilaatikkoa kilometrien pituiselta rantahietikolta.

Hurja lähikuva nuorista ja heidän maailmastaan, sellaisena kuin he itse sen kertoisivat. Tarina tarjoaa inhimillisen näkökulman myös nuoren poliisin arkeen huolineen ja unelmineen. Tässä asetelmassa ei ole vihollisia, on vain häviäjiä, jotka kaikki huutavat apua – ja varoituksen yhteiskunnalle.

Koulusurmat saivat minut kirjoittamaan Profiloimattoman. Minulle tuli tarve jotenkin saada kuvata nuorten ajatuksia kokemusteni kautta ja tilannetta, jossa nuori voi ajautua tekemään väkivaltaisia tekoja. Profiloimaton kertoo hyvin musta-valkoisesti ”keskeneräisten” aikuisten maailmasta.

Profiloimaton ilmestyi e-kirjana 2010 lopulla ja paperikirjana 2012 vuoden alussa. Profiloimattomasta on työn alla ns. syväkirja eli hypermediateos. Se sisältää kirjan tekstin lisäksi kirjaan sävellettyä musiikkia ja tehosteita sekä extroja, jotka antavat lisätietoa ja informaatiota kirjan aiheista. Syväkirja on itsenäinen ladattava ohjelma ja ainutlaatuinen kokeilu uudentyyppiseen kirjallisuuden julkaisuun ja kokemukseen lukea kirja. Varsinkin nuorten oletetaan kiinnostuvan syväkirjasta. Mahdollinen julkaisuajankohta on keväällä 2013.

Profiloimattoman lukujen alkuun kirjoitetut runot ovat Johanna Suihkosen käsialaa teoksesta He kutsuvat sitä elämäksi. Johanna in memoriam (17.11.83-12.7.12). Jäimme kaikki kaipaamaan.

Huuto Yössä kansikuva

Huuto Yössä -novellikokoelma.

Kustantaja Nordbooks järjesti 2011 novellikilpailun aiheella ”Huuto Yössä”, johon osallistuin. Novellini riitaisan pariskunnan matkasta Lappiin valittiin 15.10.2012 ilmestyneeseen kokoelmaan mukaan. Novellissa Lapin mystiikka vie pariskunnan mukanaan ja ratkaisee riidat kertaheitolla.

Timo Turunen Re: Huuto yössä 21.10.2011 22:07
Sain kirjan novellit luettua. Paras oli ilman muuta Leena Välikankaan novelli! Loistavasti kirjoitettu ja yllätti juonellaan.

TAPAHTUMIA

Oulun Pääkirjaston aulassa oli minikirjamessut 1.-6.9.2008. 82 Kuittaa julkistamis-
tilaisuus pidettiin 3.9.2008.
Profiloimaton,julkistamistilaisuus Pohjois-Suomen Kirjailijapäivillä 26.1.2012 ja Oulussa Huutomerkki ry:n Musteklubilla Nuclear Nightclubissa pe 10.2.2012.
Profiloimaton Kemin Suomalaisessa kirjakaupassa 26.1.2012 ja Ylivieskassa 16.2.2012.
Keskipohjanmaa-lehdessä juttua Profiloimattomasta
Kalevassa juttu 29.4.2012 runotyttö Johanna Suihkosesta ja Profiloimattomasta.
Kirja-arvostelu Keskipohjanmaa-lehdessä 25.5.2012.
Juttua Profiloimattomasta Oulu-lehdessä 25.2.2012
Profiloimattoman ja vapaaehtoistyön esittely Peräpohjolan Opistolla nuorisotyön linjalaisille ja AMK:n Humakin opiskelijoille 23.2.2012.
Profiloimattomasta ja Johannan runoista juttu www.kymppisanomat.fi
Profiloimaton Akateemisen Kirjakaupan latauskaupassa kirjasuosituksena vko 48.
Profiloimaton elibriksen top ten -listalla sijalla 6.
Juttuja Profiloimattomasta lehdissä; Pohjolan Sanomat, Lapin Kansa, Lounais-Lappi, Keskipohjanmaa, Kalajokilaakso, Kymppisanomat, Sieviläinen, Nivala-lehti, Oulun Sanomat.
Tulossa luentotilaisuuksia Profiloimattoman pohjalta nuorten ongelmista: Raudaskylän Opisto ja Raahen Kesäyliopisto.