Kirjoituskutsu Hallaukseen nro 19

Hallaus nro 19 ilmestyy joulukuussa. Teemana on ”Harhat”, kuten oli myös tämän vuoden Muusa-kirjoituskilpailussa.

Harhat voivat liittyä havaintoon, aistimuksiin, ajatuksiin tai sairauteen. Puhumme hallusinaatioista, illuusioista, harhaluuloista ja vainoharhoista, ja onpa olemassa romaanikin nimeltä Harhama.

Illuusio tarkoittaa aistimusten vääristynyttä tulkintaa. Se voi liittyä mihin tahansa aistiin. Hallusinaatio ja vainoharha ovat pääasiassa pään sisäisiä eli keskushermoston tuottamia kuvitelmia tai tunnetiloja, joita voivat tuottaa niin (mielen)terveysongelmat kuin huumaavat aineetkin.

Illuusio on keskeinen taiteen ja taikuuden keino. Puhumme teoksen luomasta todellisuusvaikutelmasta tai –vääristymästä. Perinteisesti termi assosioituu visuaaliseen ja optiseen taiteeseen. Trompe l’œil on esimerkiksi vanha maalaustaiteen keino, tapa harhauttaa katsojan silmää.

Illuusio liitetään joskus myös idealismiin, ja illuusiottomuudesta puhutaan, kun mikään ei näytä luulotellulta tai kun kaikki luulot ovat osoittautuneet vääriksi. Joskus illuusiottomuus tarkoittaa samaa kuin (inho)realismi tai pessimismi.

Tervetulleita ovat kaikki sanataiteen muodot esseistä ja runoista sarjiksiin, kollaaseihin, kuvituksiin ja käännöksiin. Joka numerossa esitellään myös yksi kuvataiteilija. Teosten ihannepituus on 1–6 sivua, noin 350 sanaa per sivu. Kuvien tulee olla mustavalkoisia ja korkearesoluutioisia (300 dpi). Kirja on B5-kokoinen. Tiedostomuotojen tulee olla yleisiä (rtf, docx, doc ja kuvissa pdf, jpg). Pääsääntöisesti emme käsittele tekstitiedostoja, jotka on taitettu pdf-muotoon. Pelkkä linkki internetsivuille ei myöskään kelpaa.

Teosten tulee olla ennen julkaisemattomia (omakustanteita ja sähköistä julkaisua ei lasketa). Mukaan tulee liittää katuosoite, puhelinnumero sekä parin virkkeen vapaamuotoinen, julkaisukelpoinen esittely itsestä ja suhteesta pohjoiseen. Mahdollinen Huutomerkki ry:n jäsenyys on hyvä mainita. Teoksista ei makseta palkkiota.

Hallaus on kustannustoimitettu julkaisu. Tekstin erityinen muotoilu voidaan säilyttää, jos tekijä sitä toivoo. Aikakauskirja voi julkaista jutut myös verkkoversiossaan.

Lähetä teoksesi osoitteeseen jarkko.lauri@oulu.fi 1.11.2014 mennessä. Julkaisusta ilmoitetaan noin kuukausi ennen aikakauskirjan ilmestymistä.

 

Kirjoittajayhdistys Huutomerkki ry kutsuu ja kiittää.

Jarkko Lauri

päätoimittaja