Kirjoituskutsu Hallaukseen nro 16

KIRJOITUSKUTSU

Hallaus nro 16 ilmestyy kesäkuussa. Numeron teemana on Tyttötaide. Kysymme ensinnäkin, mitä se on ja onko sitä. Käsitettä käytetään silloin tällöin ja usein halveksivassa mielessä. Idea teemaan on peräisin kuvaamataidon opettajalta, jonka tunneilla eräs poika piirsi Simpsoneita eikä mitään muuta. Opettaja kategorisoi pojan sinänsä hienot työt ”tyttötaiteeksi” ilmeisestikin suhteessa vakavaan taiteeseen. Toisille tyttötaiteesta tulee mieleen se taide, mitä on herrasmiesklubin seinällä ja poikain pelikorteissa. Toisille se tarkoittaa My Little Ponya ja kaikkea koristeellista ja vaaleanpunaista.

Odotamme aiheesta moninaisia tulkintoja ja määritelmiä. Käsitteen voi ottaa omakseen, sitä voi ironisoida tai siitä voi provosoitua. Kuuluuko tyttötaide tiettyyn (naisen) ikävaiheeseen vai onko se pysyvä taiteen tyylipiirre, asenne tai tunnetila? Mitä on tytöttely ja kuuluuko naisen toteuttaa tyttöyttä lopun ikäänsä? Käsite on siinä mielessä kiinnostava, että se voi viitata niin aliseksuaaliseen ja lapsenomaiseen kuin yliseksuaaliseenkin käytökseen tai kohteluun. Miksi lehden nimi on Playboy, vaikka kansien välistä löytyy vain tyttöjä? Ehkä termi on patriarkaalisen kulttuurin lyömäase, jolla niin naiset kuin miehet torjuvat kaiken erilaisen, haaveellisen, ihanan ja ihastuvan. Jos tyttötaiteella on erityinen suhde populäärikulttuurin idoleihin, ilmiöihin ja tuotteisiin, merkitseekö tämä suhde persoonallisuuden menettämistä vai kasvua? Kenties tyttötaide on osa pulp fictionin perinnettä.

Tervetulleita ovat kaikki sanataiteen muodot esseistä ja runoista sarjiksiin, kollaaseihin ja kuvituksiin. Joka numerossa esitellään myös yksi kuvataiteilija. Teosten ihannepituus on 1-6 sivua, noin 350 sanaa per sivu. Kuvien tulee olla mustavalkoisia ja korkearesoluutioisia (300 dpi). Kirja on B5-kokoinen. Tiedostomuotojen tulee olla yleisiä (rtf, docx, doc, pdf, jpg). Pääsääntöisesti emme käsittele tekstitiedostoja, jotka on taitettu pdf-muotoon. Pelkkä linkki internetsivuille ei myöskään kelpaa. Tekstin erityinen muotoilu voidaan säilyttää, jos tekijä sitä toivoo.

Teosten tulee olla ennen julkaisemattomia (omakustanteita ja sähköistä julkaisua ei lasketa). Mukaan tulee liittää katuosoite, puhelinnumero sekä parin virkkeen vapaamuotoinen, julkaisukelpoinen esittely itsestä ja suhteesta pohjoiseen. Mahdollinen Huutomerkki ry:n jäsenyys on hyvä mainita. Teoksista ei makseta palkkiota. Hallaus voi käyttää niitä verkkoversiossaan, ellei tekijä sitä erikseen kiellä.

Lähetä teoksesi osoitteeseen jarkko.lauri@oulu.fi 20.4.2013 mennessä. Julkaisusta ilmoitetaan viimeistään kuukausi ennen aikakauskirjan ilmestymistä.

Kirjoittajayhdistys Huutomerkki ry kutsuu ja kiittää.