KILPAILUKUTSU V. A. KOSKENNIEMEN RUNOKILPAILUUN

Kirjoitatko mitallisia runoja?

Veikko Antero Koskenniemi (1885–1962) oli Oulussa syntynyt merkittävä runoilija, joka muistetaan erityisesti mitallisten runojen mestarina.

Kirjoittajayhdistys Huutomerkki ry julistaa yhteistyössä Oulun kaupunginkirjaston kanssa 28.2. alkaen valtakunnallisen mitallisen runouden kilpailun, jonka tavoitteena on elvyttää mitallisen runouden osaamista ja harrastamista. Kilpailu on avoin suomenkielisille runoille, ja runojen aihe on vapaa.

Palkitsemme kolme kilpailun voittajaa: I palkinto 700 euroa, II palkinto 500 euroa, III palkinto 300 euroa. Lisäksi palkintoraati voi myöntää kunniamainintoja.

Mitä on mitallinen runous? Yleensä riimi mielletään mitallisen runouden tuntomerkiksi, mutta mitallinen runo voi olla myös riimitöntä, jolloin runon poljento on tärkeää. Mitallisen runon olemusta voi tutkia esimerkiksi Markku Toivosen kirjasta Laulava hiljaisuus. Runomitat ja V. A. Koskenniemi (Sigillum 2019), lisäksi netistä löytyy helposti asiaa mitallisesta runoudesta. Viime kädessä mitallisen ja vapaamittaisen runon välinen raja on veteen piirretty viiva, ja tuomaristo tekeekin päätöksissään omat ratkaisunsa. Kilpailun ulkopuolelle suljetaan kalevalanmitta, samoin eräät ei-poljennolliset mitat kuten haiku, tanka jne.

Kilpailuohjeet

Lähetä kilpailuun vähintään viisi (5) mitallista runoa, joita ei aikaisemmin ole julkaistu painettuna. Runot tulee kirjoittaa A4-arkeille (tieto)koneella, ei käsin. Fontti on vapaa, mutta laita kohtuulliset rivivälit. Lähetä jokaisesta liuskasta viisi (5) kopiota.

Laita kaikki runot postiin yhdessä isossa kirjekuoressa ilman lähettäjän nimeä. Lisää kuoreen merkintä ”V. A. Koskenniemi”. Sisällytä samaan kuoreen myös pienempi pelkällä nimimerkilläsi varustettu kirjekuori, jonka sisällä on oikea nimesi sekä yhteystietosi. Merkitse nimimerkki myös jokaiseen runoarkkiin.

Kilpailutöiden on oltava perillä 30.9.2021. Myöhästyneitä töitä ei käsitellä. Runot lähetetään osoitteeseen:

Oulun kaupunginkirjasto
PL 15
90015 Oulun kaupunki

Voittajat julkistetaan marras-joulukuun aikana ja palkintotilaisuus pidetään Oulussa, jos koronatilanne sallii. Voittajille ilmoitetaan tuloksista henkilökohtaisesti. Runoja ei palauteta, joten älä lähetä ainoata käsikirjoitustasi. Järjestäjä ei ole vastuussa, mikäli postin kulussa on ongelmia. Tekijänoikeudellisista syistä kaikki palkintoa tai kunniamainintaa vaille jääneet käsikirjoitukset tuhotaan.

Lisätietoja kilpailusta voi tiedustella sähköpostitse yhdistys@huutomerkki.fi tai puhelimitse numerosta +35840 554 3514.

Tervetuloa osallistumaan!