Muusa-kirjoituskilpailun voittajat 2019 on valittu

Muusa-kirjoituskilpailun 2019 voittajat on valittu

Vuoden 2019 Muusa-kirjoituskilpailun tulokset ovat selvillä.

Kilpailun teemasanana tänä vuonna toimi ”Reunalla”.  Siihen osallistui noin 170 eri työtä ja nimimerkkiä. Kilpailutöitä lähetettiin joka puolelta Suomea ja ulkomailta, ja tiettävästi osallistujien ikähaitarikin vaihteli alle kouluikäisestä varttuneeseen. Kilpailu käytiin nimettömästi.

Finaaliin esiraati valitsi nimimerkit Ellen Juhonheimo,  Kompiainen, K Penttonen, Pinnan alla, Roomalaisen kupolin alla, Sagitta  ja 688080.

Päätuomariksi kutsuttu Alpo Suhonen valitettavasti estyi hoitamasta tuomarointitehtäväänsä viime hetkellä, joten esiraati  teki voittajavalinnat finalistien joukosta.

Voittajaksi valittiin nimimerkin Roomalaisen kupolin alla kirjoittama novelli ”Ikuista kuin roomalainen betoni”, joka on pöytyäläisen Pekka Remeksen käsialaa. Voittaja saa 200 euron palkintosumman.

Tuomaristo palkitsi kolme muuta työtä, kunkin sadalla eurolla:

Kompiainen, novelli ”Reunalla”: Minna Pitkäniemi, Oulu
K. Penttonen, runot ”Neljä runoa ihmisistä reunalla”: Silja Vuorikuru, Helsinki
Ellen Juhonheimo, novelli ”Suuri Jakaja”: Ulla Koskinen, Tampere

Esiraadin jäsen kertoo Remeksen novellin lukukokemuksesta: ”Nauroin ja itkin kun luin novellia. Se on lyhyeltä tekstiltä suuri hyve.”
Remes hallitsee novellin rakenteen ja sujuvan, ekonomisen kielenkäytön. Hän osaa rakentaa tilanteet ja henkilöhahmot pienessä ja tiiviissä tekstissä taiten, ilman turhia jaaritteluja. Hänen novellinsa on koherentti ja hiottu kokonaisuus.

 

Muusa-voittajan terveiset

 

Hyvä juhlayleisö ja hyvät Muusa-novellikilpailun järjestäjät. Terveisiä täältä Varsinais-Suomesta.

Miten tarinat syntyvät? Novellini kertoo eräästä betoni-insinööristä, joka joutuu yllättäen uuteen elämäntilanteeseen. Mies, joka suunnittelee yli sukupolvien kestäviä rakennuksia ja rakenteita huomaakin äkkiä, ettei elämää voi suunnitella. Sattumalla on sijansa.
Alkukesällä tapasin työni kautta betonitehtaan työntekijöitä. Hieman myöhemmin tapasin jälleen työni kautta perheterapeutin, jonka asiakkaina on syöpäperheitä. Nämä kaksi tapaamista alkoivat muotoutua yhdeksi tarinaksi, johon liitin omakohtaisia kaukaisia muistoja opintomatkaltani Roomasta. Siis jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua ja jotain surumielisen sinistä on tarinan taustalla.

Kilpailuun osallistuneiden tekstien määrä kertoo, että kirjoitusharrastus elää yhä voimakkaana. Siispä kaunis kiitos ja kumarrus Muusa-kilpailun järjestäjille, esiraadille ja tuomaristolle.

Terveisin Pekka Remes