Musteklubi Tubassa 17.11. klo 20

Maireaa marraskuuta!

Huutomerkin järjestämän Musteklubin aluksi Jukka Ahola vetää minilukupiirin, jossa käsittelyssä on Minna Rytisalon teos Lempi (Gummerus 2018). Kuusamossa asuva Rytisalo (s. 1974) rakentaa esikoisteoksessaan kunnianhimoisen kokonaisuuden, jossa kolme eri kertojaa kolmessa eri ajassa kutoo lukijalle sukupolvien mittaisen tarinan. Teos valittiin taannoin ensimmäistä kertaa jaetun Botnia-kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Palkinnon myöntää Oulun kirjailijaseura. Lukukokemuksiaan tällä kertaa raottavat Essi Pulkkinen ja Jussi Korhonen.

Runollisessa maalausesityksessä kuvataiteilija Marianne Lukkarinen maalaa liminkalaisen runoilijan Kaisa Halmkronan ääneen lukemia runoja ja ajatuksia. Tekstit löytyvät Halmkronan neljännestä Matkalla-kokoelmasta joka on samalla vuoden 2018 kirjakalenteri. Sen voi ostaa itselleen paikan päällä, ja myös tapahtumassa syntyvä runomaalaus on myytävänä. (Tapahtumakuvassa Lukkarisen edellisessä vastaavassa tapahtumassa tekemä maalaus, tai osa siitä mahtumisongelmista johtuen).

Aiemmin samana iltana pidetyn Läpsytellen ja urahdellen -työpajan osallistujat saapuvat esittelemään yleisölle, miten he ovat onnistuneet Tobias Effen johdolla fyysistämään erilaisia tekstejä ruumiillisen ilmaisun eli kehoperkussion ja onomatopoetiikan avulla. Pajassa on muuten vielä tilaa parille läpsyttelijälle ja urahtelijalle, lisätietoa löytyy tuolta: https://www.facebook.com/events/487974784908788/?active_tab=about

”Pieniä askelia itsestä sivuun” on musiikkihetkinen, jossa näyttelijä Joose Mikkonen esittää itse suomentamiaan Nick Caven kappaleita kitaran kera. Nick Cave (s. 1957) on australialainen laulaja-lauluntekijä, kirjailija ja käsikirjoittaja, joka lukeutuu rocksanoittajien ehdottomiin huippuihin. Hän on luonut teoksissaan myyttisen maailman, jossa yhdistyvät väkivalta, uskonto, seksi ja rakkaus – ihmismielen pimeimmät, kieroimmat ja kauneimmat puolet.

VON2BRAUN (nimen numero pitäisi kirjoittaman pienemmällä fonttikoolla irl) puolestaan muodostuu kahdesta oululaisesta raketti-insinööristä, nimeltään J. Helttunen (Brussel Kaupallinen) ja Pete Heikkinen (The Boots, Kauko Röyhkä). Pariskunnan musiikissa Heikkisen pystybasso looppereineen yhdistyy Helttusen lauluun ja floorshow kulkee raivoisan punkin kautta jazzin rauhoittavaan syleilyyn.

Ilta muuttuu maksulliseksi klo 22, kun kolmihenkinen turkulaisyhtye Mummin Kullat kapuaa lavalle vääjäämättömänä päämääränään soittaa korutonta indie-folkkia. Orkesterin surkuhupaisat sanoitukset taipuvat niin räävittömiin ralleihin kuin riipaisevan koskettaviin laulelmiinkin. Mummin Kultien lauluissa soivat kitara, sello, koskettimet ja klarinetti sekä kolmiääninen laulu. Devyyttialbumi Kulta löytyy tuolta:

https://open.spotify.com/album/6gBncNeHrbvAxzX5OM0dn8

Liput Mummin Kullille maksavat 4 euroa.

Tervetuloa Tubaan!