MUSTEKLUBI TUBASSA 12.5. klo 19-22

Huutomerkin toukokuinen Musteklubi esittää:

KIRJAILIJAVIERAILU: MINNA MIKKONEN

Kirjailija Minna Mikkonen saapuu kertomaan aiemmin tänä vuonna ilmestyneestä teoksestaan Amelian luut (S&S). Heinäkuussa 1937 Amelia Earhart haaksirikkoutuu Electra-koneellaan Tyynenmeren autiolle saarelle. Seikkailijan ennätysmatka maailman ympäri katkeaa, mutta toivo poispääsystä ei sammu. Saarella Earhart ajattelee elämänsä ihmisiä ja vaiheita ja lähettää radioviestejä hiljalleen aaltoihin vajoavan Electransa ohjaamosta. Toisinaan tuntuu kuin joku kuulisi.

Tulevaisuuden pohjoisessa saarikaupungissa Puutarhuri haluaa herättää maailmasta kadonneen lumen ja pelastaa lapsensa Uuden Atlantin tulvilta. Muuttaja nauhoittaa lokia yhä erikoisemmista toimeksiannoistaan, ja Kuvataiteilija rakentaa pääteostaan, Musta Laatikko -installaatiota, joka toteuttaa hänen katoamisfantasiansa.

Mikkosen vangitseva proosakerronta kieputtaa menneisyyden ja tulevaisuuden kudelmaksi, jossa ihmisen ikuinen yksinäisyys ja yhteyden kaipuu sekä merkityksen ja pelastuksen etsiminen peilautuvat nykyhetkemme suuriin teemoihin. Haastattelijana Pertti Rautiainen.

RUNOJA: SIMO LUUKKONEN JA ANTTI LEPPÄNIEMI

Sanataiteeseenkin vastavalpastunut Simo Luukkonen tutkii runoissaan unen, ajatuksen ja sanan liittoumaa, luovien uteliasta aikaa itseään merkiksi ja merkitykseksi. Luukkosen inspiraatio viehättyy pääosin Iisalmen metsissä ja Oulun katukiveyksissä.

Antti Leppäniemi: “Hetki on tietoisuutta, astumme ulos kuplistamme, kasvaa intuitio konkretiaksi & todellisuus luo syklisesti itse itseään.”

KYSY MITÄ TAHANSA TEESTÄ

Yleisökysymyksiin vastaa FT Pirjo Suvilehto, joka on julkaissut aiheesta tietoteokset Teehetki (Minerva 2006), Vihreä tee (Atena 2007), Teehetkien herkut (Sitruuna 2008) sekä Maistuisiko yrttitee (Minerva 2009).

Suvilehto valottaa teoksissaan muun muassa teen alkujuuria ja syventää tietoutta teen historiasta, eri teelajeista ja laatuluokituksista sekä teetarpeistosta. Kirjoissa kerrotaan myös teen terveysvaikutuksista. Lukija pääsee vierailulle Kiinan, Intian, Japanin, Venäjän, Iranin, Englannin, Irlannin, Afrikan ja Marokon perinteisiin teehuoneisiin sekä tutustumaan maailman teekulttuuriin.

Kysy mitä tahansa aiheesta x -sarjassa aiempina aiheina ovat olleet mäkihyppy, maailmankaikkeus, veneenrakentaminen, Raamattu, betonibrutalismi sekä ruumiinavaus.

ROMMAKKO TRIO

Rommakko on oululainen folk`n`roll -yhtye, jonka lauluissa kaiho puhisee ja sävelissä hönkäilevät elon riemut. Yhtye julkaisee kevään aikana uutta musiikkia, jota kuullaan myös Musteklubilla. Uusia tuulia on myös kokoonpanossa, kun illan keikalla ensiesiintymisensä tekee talvella mukaan astunut mandoliini- ja kitarataituri Marko Jouste. Tavallisesti viisihenkinen kokoonpano esiintyy tällä kertaa triona.

Mika Kolehmainen: laulu, kitara ja 2-rivinen haitari
Johanna Laurila: viulu ja laulu
Marko Jouste: mandoliini, kitara ja laulu

MARJAANAN HAUTA

Marjaanan hauta on hiljattain herännyt neljän oululaismuusikon kokoonpano, joka on saanut vaikutteita pop-, jazz-, blues- ja soul-musiikista. Yhtyeen solistin äänestä aistii kotimaisen iskelmän herkkyyden sekä afroamerikkalaisen rytmimusiikin estetiikan. Illan ohjelmistossa kuullaan kotimaisia lainakappaleita erilaisilla sovituksilla sekä yhtyeen omaa tuotantoa.

Tarika Partala: laulu
Nikolaus Tiiro: piano
Leo Loueranta: kitara
Aleksis Kesti: basso

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
Tervetuloa!