MUSTEKLUBI TUBASSA 16.6. KLO 19-22

Huutomerkin kesäkuinen Musteklubi esittää:

KOSKETUSPINTOJA: KASVUN PAIKKA

Uudessa Kosketuspintoja-keskustelusarjassa kunkin tilaisuuteen valitun teoksen teemoja käsitellään osallistujien omien elämänkokemusten kautta. Tällä kertaa lukukirjana on Katariina Vuoren teos Kasvun paikka (Otava 2022). Keskustelutilaisuuden vetävät Jarkko Korpua ja Matti A. Kemi, joiden ”roustattavaksi” saapuu paatunut huonekasviharrastaja Jaana Märsynaho.

”Haittaako, jos rakastaa enemmän viherkasvejaan kuin aviomiestään? Ilkikurisen hauska romaani hurahtamisesta ja oman paikan löytämisestä. Silvia on huolehtinut lapsista ja kodista miehen tehdessä uraa. Nyt lapset ovat jo koulussa, mutta Silvia jatkaa puuduttavia rutiinejaan. Vapaudenkaipuu ja oman tilan etsiminen alkavat kuitenkin tunkea pintaan. Millainen on paras mahdollinen kasvualusta ihmiselle? Ensimmäinen lankeaminen on suorastaan viaton, mutta pian intohimon kohteita on jo lukuisia: kirjovehkoja, traakkipuita, käpypalmuja, aralioita… Silvian holtittomasti versova huonekasviharrastus saa kiemurtelemaan naurusta ja katsomaan uusin silmin kasveja ja ihmisiä ympärillämme.”

RUNOESITYKSIÄ: EEVA-MARIA AL-KHAZAALI, SANDRI ISAKKSON JA HEIDI HAATAJA

Eeva Maria al Khazaali esittää runoja juuri ilmestyneestä kokoelmastaan Dakota (ntamo). Teos kertoo huimasta nimihenkilöstään kuin uusimpien aikojen Calamity Jannesta. Dakota piirtää esiin armolahjaisen ja aikaansaavan hahmon, josta minä rimpuilee irti kenties vain tiukemmin häneen kiinnittyen.

Ratsastava pöytälaatikkorunoilija Sandri Isaksson esittää runoja vielä julkaisemattomasta kokoelmastaan Sairaita lauluja.

Heidi Haataja etsii runoissaan jälleen kerran elämän tarkoitusta. Runoissa ilmiintyvät keski-ikäisen naisen eksisteliaalinen tyhjyys ja saavuttamattomien tunteiden kaipuu. Kun tunteita ei voi tuntea, ne pitää säilöä runouteen.

KYSY MITÄ TAHANSA RULLALAUTAILUSTA

Yleisökysymyksiin vastaa rullalautailun erikoistoimittaja ja lajiasiantuntija Pentti Järvelin. Rullalautailu eli skeittaus on liikkumista rullalaudalla yleensä samalla erilaisia temppuja tehden. Rullalautailu syntyi surffaajien kehittämänä 1950-luvulla Kaliforniassa. Kysy mitä tahansa aiheesta x -sarjassa aiheina ovat olleet aiemmin mäkihyppy, maailmankaikkeus, veneenrakentaminen, Raamattu, betonibrutalismi, ruumiinavaus, showpaini sekä tee.

ANTTI VIITALA

”En aluksi halunnut kuvailla itseäni ja esiintymistäni näin: Antti Viitala soittaa ihminen ja akustinen kitara -pohjalta omia ja lainakappaleita, koska kuvaus tuntui kuluneelta, vaikka totta onkin. Mutta tarkemmin asiaa pohdittuani suorastaan ihastuin kyseisen luonnehdinnan todenperäisyyteen. Olenhan itsekin elämän kuluttama, mikä antaa kokemuksen rintaäänelleni maailmaa nähneen, tyylikkään ja vakuuttavan soinnin. Kitarakin on kulunut, mikä soittimen kohdalla taas tarkoittaa vintagea ja kaikki vintagehan on nykyään cool. Luonnehdintani Musteklubilla esiintymisestäni kuuluu lopulta siis näin: Antti Viitala soittaa ihminen ja kitara -pohjalta omia ja lainakappaleita.”

TAULUKAUPPIAAT

Taulukauppiaat on yhtye romuvuoren huipulta. Yhtyeen musiikissa on muovia, lasia ja konttorituoleja. Sävelmissä esiintyvät presidentti Kekkonen, rautalankayhtye Renegades ja lukuisat muut hiipparit. Taulukauppiaat on lopunajan merkittävin kokoonpano.

Teija Mikkilä: laulu

Jussi Vilkuna: huilu, koskettimet

Janne Laitinen: rummut

LP Heiskanen: basso

J-J Rekinen: kitara, laulu

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!