SANNA YRJÄNÄN TALVIRUNOKILPAILU 2023 ON RATKENNUT

Sanna Yrjänän talvirunokilpailun voittajat julkistettiin lauantaina 25.11. Huutomerkki ry:n 20-vuotisjuhlagaalassa. Voittajaksi ponnisti hämeenlinnalainen Maria Ilonen runollaan Talven jäljet. Lisäksi jaettiin kaksi muuta palkintoa sekä neljä kunniamainintaa.

Voittajaruno Talven jäljet on esoteerinen tuokiokuva, jossa ylevän myyttinen ja arkinen talven tunne sekoittuvat ja joka tarjoaa lopussa hienosti katselukulman muuttavan käänteen. Kuitenkin se tukeutuu nykyaikaiseen kaupunkiympäristöön.

Toiselle sijalle ylsi oulaistelaisen Miia Pajalan runo Lupa kietoutua, joka keskittyy kuvaamaan ihmistä talvessa ja osuu siinä vakuuttavasti pohjoisten kansojen sieluun. Kolmannen palkinnon sai kotkalaisen Marja Kurjen runo Talvi kehrää, jossa on hienoja ja tuoreita kielikuvia talvisen päivän kulusta. Kunniamaininnan saivat Ritva Ruotsalainen Oulusta, Marja Kurki Kotkasta, Sofia Muurinen Helsingistä sekä Tomi Luomi Iisalmesta.

Kilpailuun lähetettiin kaikkiaan 214 talvirunoa. Yksittäinen kilpailija sai lähettää enintään kolme runoa. Talvea tarkasteltiin runoissa sekä lapsen, koivun, lumiukon kuin parisuhteessaan kärvistelevän nuoren aikuisen näkökulmasta. Välillä pääosassa oli kuulas ja osuva talvisen tunnelman kuvaus, välillä taas sukellettiin lyyrisen minän tai sinän syövereihin niin, että talvi uhkasi jäädä lähes kulissiksi. Asenne talveen saattoi olla realistisen kaupunkimainen tai liikkua vielä jossain menneisyyden maalaisidyllissä, jopa myyttisissä ulottuvuuksissa. Runot rakentuivat yleisimmin modernilla mitalla, mutta muutamat perinteisemmät metriikat tai riimikokeilut saattoivat tavoitella jopa humoristista otetta.

Runoja anonyymisti arvioinutta esituomaristoa johti yliopisto-opettaja ja kääntäjä Jukka Käräjäoja. Esituomariston muut jäsenet olivat eläkeläinen ja dosentti Eeva-Liisa Hietala, päätoimittaja Petri Kiuttu, suomen kielen yliopisto-opettaja Sanna Järvinen, sanojen ja tekstien rakastaja Ulla K. Harvala, suomen kielen ja viestinnän lehtori Outi Mikkola, laulaja ja kirjoittaja Mia Lumme, englannin kielen yliopisto-opettaja Satu Rusko parinaan varhaiskasvattaja Virpi Kämäräinen sekä äidinkielen opettaja ja kirjallisuudentutkija Katariina Juntunen. Kilpailun palkintoja sponsoroivat Jukka Käräjäoja, Sanna Yrjänä sekä Huutomerkki ry.

Voittajarunot:

Talven jäljet

Kuin lumikuningattaren helmat

olisivat viistäneet maata

jättäneet matkastaan kristalleja puiden oksille.

Lumienkeli jalkakäytävän vieressä

hiekoitushiekkaa silmissään

sininen lapanen unohtuneena

jäärihmaan kietoutuneena

on nostettu tolppaan.

Heiluttaa kulkijoille

kenkien alla narskahtaa

yritän poimia

kristallikiteet oksilta.

Mutta ne ovat muistoja

unia

henkäyksiä.

Valkoinen kuura ripsissä

huulilta purkautuva huuru

Tulee toisia talvia

ja kulkijoita.

Maria Ilonen

Lupa kietoutua

Minulla on lupa kietoutua

sinun pimeään syleilyysi.

Luvan kanssa riisuutua

kaikesta.

Olla synkänkin surun äärellä.

Tietäen, että uudistat.

Luot hiljalleen

jotain uutta.

Sitten kun

valo voi taas loistaa kauemmin.

Kun voin

taas pukeutua ja

tanssia

paljastamatta pimeää.

Miia Pajala

Talvi kehrää

Talvi kehrää sormissaan sinistä ja hämärää.

Päivä valkenee hetkeksi kun taivaansilmä raottaa

luomiaan ja nopeasti valo pakenee tuntien välistä.

Hiljaisuus putoaa maisemaan.

Pohnuan lumessa ja jokainen askel uppoaa hankeen

sorahtaa läpi jäätyneen pinnan ja hengitys huuruaa.

Kimalteleva hanki ja pitkät varjot sen sylissä elävät.

Talvi kehrää sormissaan sinistä ja hämärää.

Yöllä unen veräjällä askeleesi katosivat, silmissäsi

etäisyyksien jäinen valo joka lankeaa öisille hangille.

Talvi kehrää sormissaan sinistä ja hämärää.

Marja Kurki