Musteklubi Tubassa 8.6. klo 20

Toukokuinen Musteklubi yskähtää käyntiin kevytmielisen bensakäyttöisen ruohonleikkurin lailla, kun vanha tuttu minilukupiiri kokoontuu kesän kynnöksellä avaamaan yleisölle lukukokemuksiaan. Lukupiiri on tällä kertaa lukenut kansainvälisen läpimurron kyseisellä teoksellaan tehneen Hassan Blasimin romaanin Allah 99 (WSOY 2019).

Kirja esittelee moniäänisen palapelin elämästä Suomessa ja Irakissa. Ensi katsauksella Allah 99 kuvaa seksin, uskonnon ja politiikan epäpyhää liittoa, jonka kainostelematon tarkastelu on yhä edelleen Irakissa tabu. Romaanin syvemmät merkitykset ankkuroituvat kuitenkin elämän eksistentiaalisiin kysymyksiin ja valintoihin, ja kudelmaan kietoutuu myös kirjallisuuden kyky määrittää ihmisen paikkaa hajoavassa maailmassa, joka tuntuu katoavan jalkojen alta. Blasimin mukaan romaania voi lukea samalla tavalla kuin Koraania – sen voi avata mistä kohtaa tahansa ja heittäytyä tekstiin. Hän kertoo myös, että Koraani ja arabialainen musiikki ovat mitä parhainta krapulalääkettä.

Minilukupiirin muodostavat proviisori Jarkko Korpua sekä vakuutuasasiamies Matti A. Kemi.

Kirjallisuudentutkija Jyrki Korpuan miniluennon otsikkona on Kun kansa rakastui Mörköön. Marko ”Mörkö” Anttila ratkaisi hiljattain jääkiekon maailmanmestaruuden Suomelle ja nosti Tove Janssonin muumisarjan Mörön kaikkien tuntemaksi symboliksi. Urheilumaailmassa vastaavanlaiset sijaissymbolit ovat kuitenkin olleet jo pitkään suosittuja. Esimerkiksi jääkiekkovahti Dominik Hasek muuntui cyborgihahmo Dominatoriksi (vrt. Terminator), hyökkääjä Miroslav Satan ”piruksi” ja jalkapalloilija Givanildo Vieira de Souza superolio Hulkiksi.

Runotaiteilija Merituulia esittää Matkatarinoita aikuisille. Brysselistä Pariisiin, vuoteesta vuoteeseen, yllä aina eri katto mutta sama taivas. Matkatarinoita aikuisille on piironkiin kadonneista kuiteista, kymmenistä muistikirjoista, huulipunatahroista, mustelmista ja lompakkoon unohtuneista metrolipuista koostettu runoelma siitä, kuinka nuoruutta kuohuva sydän on toisinaan pelottavan peloton, kerran kenties lainassa ja ihanan eksynyt oikeaan paikkaan, jota surujen sijaan somistavat suudelmat.

Teatteriryhmä Att-Ensemble kohtauksen Matti Hällin näytelmästä Kosken kuuluvissa. Elämänmakuinen ja raikkaalla huumorilla sävytetty näytelmä kertoo Merikosken nurjan puolen ihmisistä, jotka ovat sidottuja laitapuolen elämänpiiriin ja maisemaan. Kosken kuuluvissa sekoittaa huvittelua, oivaltavia yhteiskunnallisia huomioita ja vauhdikasta kesäteatteria samalla teholla kuin voimalaitoksen avautuva patoluukku myllyttää kosken vesiä. Näytelmän ensiesitys on 28.6. klo 19 Linnasaaressa Tähtitornin kahvilan läheisyydessä.

Jalo Seppänen on nöyrä korpirunoilija, joka ei tyylisyihin vedoten ota hattuaan päästä edes yöksi. Kitaroineen on hän runoileva huolesi pois, ja kutsuupa hän sinut myöskin kanssaan sanoilla rakennettuun meditatiiviseen Turjanlinnaan*, jossa – mitä sitä salaamaan – voi liika päivänpaiste laittaa risukasan palamaan! Haluaisitko muuten kuun, auringon ja tähdet? Tuolta löytyy:

www.mikseri.net/artists/jaloseppanen.155077.php

Oululainen viihdeorkesteri Rat Boogie yhdistää vuosikymmenten taakse ulottuvan kokemusperinteensä voimin melodiat yrmäkkääseen rock´n rolliin. Odotettavissa uskomatonta remellystä unblugged-meiningillä orkesterin esittäessä itsetehtyjä musiikkikappaleitaan! Yhtyeen koostumus: Mika Palosaari (kitara, laulu), Mika Säkkinen (basso, laulu) sekä
Pasi Aikio (rummut).

* Suomussalmella Kiantajärven Niskaselän pohjoisrannalla vastapäätä Ämmänsaarta sijaitseva Ilmari Kiannon entinen asuinpaikka.

Klubille on vapaa pääsy.