Musteklubi Tubassa 8.11. klo 19-22

Musteklubin aluksi juhlitaan Riika Ruottisen runoteoksen julkkareita. Kokoelma on nimeltään Unestani heräsin: runoja aitojen väleistä. Sen runot käsittelevät muutosta ja paradokseja, luopumista ja löytämistä. Teos puhuttelee ihmisiä elämän murroskohdissa ja ristipaineissa ja vie näiden asioiden äärelle katsomaan elämänmuotoamme ja arvojamme uudesta näkökulmasta. Riika Ruottinen on oululainen sanataideopettaja ja vapaa kirjoittaja, joka on julkaissut aiemmin sarjakuva-albumin Keskenmenosaappaat.

www.booky.fi/kirjailija/Riika+Ruottinen#!product_id=9789529408771

Oulun kirjailijaseuran Botnia-kirjallisuuspalkinto myönnettiin äskettäin toimittaja Jenni Räinän ja valokuvaaja Vesa Rannan dokumenttiteokselle Reunalla(Like). Teos antaa kasvot kaupungistumiselle ja maaseudun autioitumiselle. Haastattelut avaavat ainutlaatuisen tilaisuuden kohdata joukon ihmisiä, jotka ovat syystä tai toisesta valinneet vastavirtaan kulkemisen, ja Vesa Rannan kamera tavoittaa karun maiseman kauneuden sitä romantisoimatta. Teoksesta välittyy rakkaus suomalaiseen maaseutuun. Tekijät kertovat klubilla palkinnon herättämistä tuntemuksista sekä teoksen syntyvaiheista.

www.like.fi/kirjat/reunalla/

Kirjallisuudentutkija Jyrki Korpua pohtii pienoisluennossaan urheilun ja kaunokirjallisuuden suhdetta käyden läpi muutamia keskeisiä esimerkkejä siitä, kuinka nämä kulttuurimme kaksi keskeistä puolta kohtaavat eri tavoin fiktion sivuilla. Korpua väitteli Oulun yliopistosta vuonna 2015. Hänen väitöskirjansa on Suomessa ensimmäinen humanistisen alan väitöskirja Tolkienin kirjallisuudesta, ja hän on pitänyt lukuisia suosittuja luentoja aiheinaan muun muassa Raamattu ja kirjallisuus, utopiat ja dystopiat sekä sarjakuvan ja fantasian historia.

Pertti Rautiainen: Viisi minuuttia tuskaa. Rautiainen on työtön tähtitieteilijä, joka on postannut sosiaaliseen mediaan tuhansia huonoja vitsejä. Nyt hän esittää niistä kalloja poraavimmat. Hyvä ei aina voita, kun ”Frederikinkin musiikki on ihan Sysimetsästä”.

Runolauta kokoontuu jälleen. Tormakka* lausuntataiteilija Aapo Kukko lukee ääneen runoja, jotka runolautakunta arvioi omien mieltymystensä mukaisesti. Lautakunnassa istuvat vakiokasvoineen Matti A. Kemi sekä Jarkko Korpua tämänkertaisena vieraanaan kielitieteilijä Jukka Käräjäoja. Tällä kertaa lyriikoiden lajityyppinä on oodi. Puheenvuoroja lautakuntalaisille jakaa lautakunnan puheenjohtaja ja illan juontaja Kari Miettunen.

*) www.urbaanisanakirja.com/word/tormakka/

Illan päättää Tornion syntymättömät ministerit. Kyseessä on vuonna 2010 perustettu bändi, joka soittaa runoilija Heli Slungan teksteihin sävelletämäänsä musiikkia. Luvassa on sekä herkkiä hetkiä että eeppistä möykkää uudistetulla viiden hengen kokoonpanolla.

www.facebook.com/TornionSyntymattomatMinisterit/

Klubille on vapaa pääsy.

Tervetuloa!
Tietoja esiintymispaikasta: