MUSTEKLUBI: Kuuletko runon? Tubassa 24.2.

Huutomerkki järjestää seuraavan Musteklubin torstaina 24.2. klo 19-22. Paikkana on tuttuun tapaan kierrätyshenkinen tunnelmaravintola Tuba Food and Lounge osoitteessa Mannenkatu 2, Oulu.

Illan kruunaa Pyrstötähtien Kuuletko runon? -konsertti alkaen klo 20.30. Ennen illan huipennusta yleisö saa nauttiakseen myös muista ohjelmanumeroista, joista kuvaukset alla esittämisjärjestyksessä.

RUNOVIDEO: PIUKKAAN PAIKKAAN LUPA LYYÄ

Illan aluksi esittämisvuorossa on runovideo Juho Kuusen esikoiskokoelmasta Piukkaan paikkaan lupa lyyä (Enostone 2020). Runoteos on herkän rosoinen, löyhästi elämäkerrallinen ja vahvasti omaääninen kasvutarina. Kuusi on kaksinkertainen poetry slamin Suomen mestari ja lavarunoaktiivi, joka tunnetaan myös Talent Suomi 2020 -finalistina. Videon ovat tehneet Kallion ilmaisutaidon lukion Kirjasyksy-kurssin opiskelijat.

Videon teksti: Juho Kuusi
Esiintyjät: Juho Kuusi ja Taru Bergman
Kuvaus: Taru Bergman ja Robin Berende
Editointi: Robin Berende

RUNOVIDEOLAUTAKUNTA

Matti A. Kemin ja Jarkko Korpuan runovideolautakunta pisteyttää ja arvioi jo perinteeksi muodostuneen tradition mukaisesti äsken nähdyn runovideon omien makumieltymystensä mukaisesti.

TEOSESITTELY: HANKALA MUUSA

Hankalaksi muusaksi ristitty teos on monessa käänteessä nimensä ja kaikkien nimiehdotelmiensa mukaiseksi osoittautunut taiteellinen projekti. Teos sisältää Eero Suvilehdon runoja ja aforismeja Epe Niirasen sarjakuvittamana ja M. A. Moilasen toimittamana. Tämä 28-sivuinen värikylläinen vihkonen ilmestyi 19. marraskuuta 2021 MAM-Kustannuksen kustantamana, ja siitä on paraikaa valmisteilla muun muassa saksan- ja islanninkieliset käännökset. Tekijäkolmikon haastattelun aikana nähdään myös visuaalista evidenssiä teoksesta valkokankaalle heijastettuna.

JULKKARIT: VÄLLYIHIN VALUVA

Nina Juustila-Cevirel on oululainen kirjoittaja, teatterintekijä, performanssitaiteilija ja tuleva luokanopettaja. Hän kirjoitti 12-vuotiaana ensimmäisen kirjansa Ulottumattomissa, jonka sai painaa koulussa oikeaksi paperiversioksi. Sittemmin hän on julkaissut runokokoelmat Kuistilla empien (2017) ja nyt juhlistettavan teoksen Vällyihin valuva.

Vällyihin valuva kertoo muutoksista ja elämän syklistä, jossa siirrytään kotoisuudesta tuntemattomaan ja sitä kautta takaisin kotiin. Runoteos käärii niin kotoisuuden kuin seikkailunkin tunteita sydäntä särkeviin, hilpeisiin sekä unenomaisiin peittoihin; runoissa kuljetaan läpi eriskummallisten kohtaamisten, ihmissuhteiden alkujen ja loppujen sekä erilaisten rakkauksien. Kun paikallaan olo tuntuu ahtaalta, on lähdettävä etsimään, jos ei itseään, niin käpyjä, sammalta ja menninkäisiä. Ninaa jututtaa Katariina Sarja, ja tilaisuudessa kuullaan myös lukunäytteitä Jussi Moilasen säestäessä runoilijaa baglamalla, jonka päärynänmuotoinen kaikukoppa tehdään silkkiäispuusta.

KIRJAILIJAVIERAILU: PENTTI JÄRVELIN

Oululainen rullalautailun erikoistoimittaja ja lajiasiantuntija Pentti Järvelin on koonnut esikoisnovelliteokseensa Kelmukansi kokoelman tarinoita, jotka palautuvat eri tavoin maailman hauskimman mehukannun kelmukanteen, poikien ikiomaan inside-juttuun, jota kukaan muu ei tajunnut. Kelmukansi on hetki, joka jaetaan kun ei osata muutoin puhua. Tuon ajan pojat eivät sanoneet toisilleen: “oli kivaa seurassasi” tai “kiva kun oot mun kaveri”. Haastattelijana Jukka Käräjäoja.

KONSERTTI: KUULETKO RUNON?

Pyrstötähdet on oululainen yhdeksän naisen lauluyhtye, joka ei veivaa vanhoja covereita. Sen sijaan Pyrstötähdet etsii lauluja, jotka sopivat aikuisten naisten suihin! Vastakaikua omille aatoksilleen ja eetoksilleen lauluyhtye löytää suomalaisesta runoudesta, jota useampikin säveltäjä on kokoonpanolle säveltänyt ja sovittanut. Konsertissa kukin Pyrstö esittelee laulun, joka on hänelle itselleen tärkeä, ja kertoo myös, miksi ja miten kappale on päätynyt ohjelmistoon.

Vierailevaksi tähdeksi konserttiin saapuu näyttelijä, muusikko ja säveltäjä Hannu Pelkonen, joka esittää konsertin aluksi Aleksis Kiven runoihin säveltämiään lauluja. Pelkonen hyvästeli viime syksynä Oulun kaupunginteatterin kokonaisella konsertilla Kivi-sävellyksiään. Kovin usein Kiveä ei ole kuultukaan huikeina blues- ja jazz-versioina!

Konsertti on avaus Pyrstötähtien 20-vuotisjuhlavuodelle. Tekstejä on mukana ainakin Eeva-Liisa Mannerilta, Ilpo Tiihoselta, Katri Valalta ja Anna-Leena Härköseltä.

Pyrstötähdet haastaa tilaisuudessa myös yleisön antamalla kaikille mahdollisuuden kommentoida esitystä.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Tervetuloa!