Musteklubi 3.5.

Arvoisa ihmiskunta! Musteklubi kylpeänä esittää:

KAKSOISJULKKARIT: RIIKKA ULANTO JA PIRJO SUVILEHTO

RIIKKA ULANNON toinen kokoelma Tehen (Kulttuurivihkot) on verrattoman omaperäinen teos, jossa historialliset tositarinat näyttäytyvät unenomaisessa valossa. Runoilija tarkastelee identiteettiä ja ulkopuolisuutta autonomiseksi julistautuneen mikrovaltio Sealandin kautta hyödyntämällä murteellisuuksia, puhekieltä ja kielen hajoamista. Kokoelman teemoja ovat muun muassa osoitteettomana matkustaminen, pohjoiset paikat sekä eristetty mielenterveysongelmainen hallitsija Juana la Loca.

Syntyperältään torniolaisen, Oulussa asustavan Riikka Ulannon esikoisteos Vedelmiä julkaistiin vuonna 2016 Runo-Kaarina -kilpailun voittajateoksena. Ulannon runoja on myös julkaistu Gummeruksen Runot 2013 -antologiassa, ja hänet on palkittu J. H. Erkon kilpailussa kolmannella palkinnolla 2011. Runoilijaa haastattelee kirjailija KATRI RAUANJOKI.

PIRJO SUVILEHDON uutuuskokoelma on nimeltään Morfeuksen koirat Paris-Berlin (Nordbooks). Suvilehtoa jututtaa toimittaja ja kriitikko JYRI-JUSSI REKINEN, joka kuvaa Suvilehdon tuoretta kokoelmaa seuraavasti:

”Kirjailija ja runoilija Pirjo Suvilehto yhdistelee suvereenisti pop-kuvastoa, beatpoljentoa ja talliromantiikkaa; samalla kertaa arki ja korkeakulttuuri kohtaavat samaisessa poninlannan tuoksussa. Taiteilija Reijo Kärkkäisen harkitut kuvitukset runoteoksen sivuilla jakavat runoilijan kanssa yhteistä sielunmaisemaa. Suvilehto kirjoittaa mantereista, joiden välissä on hiljaisuus, ja hiljaisuus on maailma itsessään. Uni ja mielen sokkelo ovat runojen kosmos, jossa asuvat ponit, Pariisi ja Dylan. Uudet tekstit seuraavat Suvilehdon edellisen teoksen Morfeuksen koirien (2013) tassunjälkiä. Maailma on sama, mutta eri. Kosmokseen on nyt astunut pyhyyden läsnäolo, muiden läsnäolojen lisäksi.”

MINILUKUPIIRI: SE JOKIN – ”KUULE HÄRKÄPAPUSI RAPISEVAN”

Proviisori JARKKO KORPUAN johtamassa minilukupiirissä käsittelyssä on tällä kertaa Mika Rätön uusin teos Se jokin – ”kuule härkäpapusi rapisevan” (Teos). Lukupiiriläiset ELINA KINNUNEN ja OULA MOMMO avaavat yleisölle lukukokemuksiaan.

Se jokin – ”kuule härkäpapusi rapisevan” on villin seikkailukirjallisuuden, pullistelun ja pullisteluparodian sekä kokeilevan proosan klassikko heti ensisivuiltaan alkaen. Puutarhaoppilaitoksen rivipuutarhuri Herman Aleksandria Konstanttius törmää omituis-kummallisiin asiaseikkoihin kotisaarellaan. Vuoren juurella elelevät tavalliset taatelintallaajat ja jurnut veronmaksajat, kun taas vuoren huipulla elämöitsee parempiosaisten joukko, joka tuntuu tietävän jotakin perustavanlaista. Jokin saarella on toisin – jotakin on tapahtumassa. Puutarhuri ryhtyy selvittelemään asiaintiloja. Rätön vuolas, villi ja nerokas kerronta on kaikessa runsaudessaan jo tarina sinänsä eli an sich eli per se. Puhumattakaan ilmat pihalle iskevästä dialogista.

Porilainen Mika Rättö on keskeinen kotikaupunkinsa kulttuurintekijä. Vuonna 2009 ilmestynyt Tihkuluodon kuiskaajat sai loistavien kritiikkien lisäksi kiitosta omaperäisestä kuvituksesta ja kerronnasta. Rättö on myös muusikko, näytelmäkirjailija ja kuvataiteilija, joka toimii useissa kokoonpanoissa kuten yhtyeissä Kuusumun Profeetta, Rättö ja Lehtisalo, Circle sekä Eleanoora Rosenholm.

KEKE LAMMASSAARI: MURHABALLADEJA

Lammassaari/Janka-Murros kokoonpanon toinen osapuoli, KEKE LAMMASSAARI esittää laulain ja kitaralla itseään säestäin tarinoita haudan molemmin puolin keskittyen näin uuden ja vanhan balladiperinteen synkempään puoleen. Aivan kaikkein herkimmille ohjelmistoa ei voi suositella väliin hyvinkin yksityiskohtaisesta tarinankerronnasta johtuen, vaikka mukana on hieman kevyempiäkin kertomuksia. Duon 2017 kesällä julkaiseman esikois-EP:n painos myytiin loppuun alle kahdessa viikossa ”Haudan takana on tilaa” -kiertueen yhteydessä.

ERAKOT: LAULU- JA MUSIIKKIESITYS

Erakkojen pienoiskonsertti sisältää monipuolista musiikkia melodisesta herkästä popista punkin kautta 1970-luvun perusjytään. Kappaleiden sanoituksissa kerrotaan koko kirjo pohjoispohjalaisesta hulluudesta, pöliyydestä, vastustamattomista vieteistä ja jopa luonnon ihmeistä sekä rauhasta. Yhtyeen viimeisin albumi on keväällä 2017 ilmestynyt Kaakkurin lento. Aiemmat levyt ovat Kaikki naiset ja Erakoksi Ervastiin.

Klubille on vapaa pääsy.

Tervetuloa!

Lisätietoja:
Kari Miettunen
Tuottaja
Huutomerkki ry
+35850 363 9259
huutomerkki@yhdistys.fi