Torstai 15.8.

KLO 12
RUNOLOUNAS

Tuba Food & Lounge. Mannenkatu 1, Oulu.

Runoja viihtyisässä kaiken kansan kulttuurikuppilassa lounasaikaan. Runot tarjoilevat Julian Owusu ja Harri Holtinkoski.

KLO 17
MUUSAT KOLOSSA

Kolo Lounge. Pakkahuoneenkatu 5, Oulu.

Iltapäivän runokavalkadissa runoilijat Eeva Maria al-Khazaali, Armi Kotajärvi, Saaga Sees, Taipale, Veikko Autto ja Merja Leppiluoto lyyristävät yleisöä lukemalla omia tekstejään kaikille avoimessa runotilaisuudessa. Esitysten välissä ala- ja keskikuloisia kappaleitaan esittää kansainvälisestä mallinurastaan aikanaan tunnetuksi tullut Eetu Mikkola.

MUUSAT LAITURILLA
Oulun kaupunginkirjasto, tapahtumatila Laituri. Kaarlenväylä 3, Oulu.

KLO 17
PUHEENVUORO: ARTISTIN MUOTOKUVIA NUORUUDEN VUOSILTA

Pirjo Suvilehto ja Jyri-Jussi Rekinen keskustelevat feminiinistä kirjallisuudessa ja taiteessa. Naiskirjailijat eivät ole olleet historian saatossa itsestäänselvyys. Monet naiskirjailijat ja -taiteilijat ovat joutuneet raivaamaan tiensä läpi ennakkoluulojen ja konkreettisten vaarojen, esimerkkeinä Virginia Woolf, Edna O’Brien ja Minna Canth. Tämän ajan nainen pohtii omaa asemaansa tässä jatkumossa: ”Tätä olen lukenut, tätä olen kirjoittanut, tätä olen maalannut ja tätä olen tahtonut, vaan kaikkea ei saa”, sanoo Suvilehto. Puheenvuoronsa aikana Suvilehdon esittelemät muotokuvat perustuvat hänen Pariisissa pitämäänsä Naistenpäivän puheeseen.

KLO 17.30
SYNNYTYSKERTOMUKSIA: KÄÄPIÖISTÄ KOLOSSEIHIN

Kirjailija Ville-Juhani Sutinen paljastaa juuri ilmestyneen teoksensa Kääpiöistä kolosseihin (Into) syntyhistorian aina siemenen kylvöstä sen ensiparkaisuun. Teos kokoaa yhteen kummajaisina esiintyneiden kiehtovia elämäntarinoita Suomessa. Yleisön eteen tuotiin 1800-luvulta 1900-luvulle asti ihmisiä, joilla oli erilaisia fyysisiä erikoisuuksia tai sairauksia lyhytkasvuisuudesta raajarikkouteen ja liikalihavuudesta ylettömään karvankasvuun. Olivatko kummajaiset viihde-elämän tähtiä vai huvimaailman orjia? Haastattelijana filosofi Pekka Peni.

KLO 18
KIRJALLISUUSKESKUSTELU: PAAVO RINTALA

Paavo Rintalan kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi kaksikymmentä vuotta. Rintalan tuotantoon kuuluu näytelmiä, kuunnelmia ja romaaneja. Rintala pohtii kirjoissaan suuria perusasioita: totuutta, pyhyyttä, kauneutta. Ensimmäisissä kirjoissa korostuu uskonnollinen pohdiskelu. Rintalan tuotannosta ja sen merkityksestä keskustelemassa Aapo Kukko ja Antti Viitala.

KLO 18.30
KIRJALLISUUSKESKUSTELU: PÄÄSEEKÖ TAITEELLA TAIVAASEEN?

Mikä saa kirjailijan kirjoittamaan, kuvataiteilijan maalaamaan ja muusikon soittamaan, kun vähemmälläkin selviäisi? Taiteen ja luovuuden merkityksestä itseksitulemisen elontiellä puhumassa psykoanalyytikko Hannu Sikkilän jututtamana oululainen kirjailija, runoilija ja musiikkiterapeutti Jukka Tervo.

KLO 19
SYNNYTYSKERTOMUKSIA: LOKA

Edesmenneen yhtyeen Sentencedin kitaristi Sami Lopakan toinen, juuri ilmestynyt kirja Loka (Like) on karua kertomaa. Romaani kertoo siitä, millaisia arpia ja menneisyyden tahroja käytännössä jokainen aikuisikään ehtinyt kantaa mukanaan. Loka on tarina kuiluun tuijottavista miehistä, joista kukin käy omaa sotaansa maailmaa vastaan. Lopakan esikoisteos Marras (Like) ilmestyi vuonna 2014. Lopakka kertoo teoksestaan ja sen synnytystuskista Juha Sutelan jututtamana.

KLO 19.30
KIRJALLISUUSKESKUSTELU: PROPAGANDAN HISTORIA

Propagandan historiasta keskustelevat kirjailija ja kääntäjä Ville-Juhani Sutinen ja kasvatustieteiden ylioppilas Perttu Brännare. Sutinen on kirjoittanut yhdessä Silja Pitkäsen kanssa teoksen Propagandan historia (Into 2018), joka käsittelee manipulatiivista massavaikuttamista halki vuosisatojen. Teoksessa kirjoittajat käyvät läpi vetoavan tiedonvälityksen keinoja ja päämääriä muinaisesta Kiinasta Trumpin Yhdysvaltoihin ja pyramideista nettitrolleihin. Ville-Juhani Sutinen
on julkaissut useita runokokoelmia ja esseeteoksia sekä suomentanut runoja, esseitä ja proosaa.

KLO 18
MUUSAT KIRJASTOSSA: M. A. NUMMINEN

Kempeleen kirjasto. Zeppeliinintie 1, Kempele.

Vieraana kansantaiteilija M. A. Numminen. Numminen on toiminut vuosikymmenten saatossa muun muassa laulajana, säveltäjänä, sanoittajana, kirjailijana, runoilijana, (pääasiassa sivuosien) näyttelijänä, tuottajana ja lyhytelokuvien ohjaajana. Nyt haastattelun keskiössä on taiteilijan kirjailijapersoona. Numminen on kirjoittanut toistakymmentä kaunokirjallista teosta, joista tunnetuimpia lienevät tosiokuvitteellinen romaani Baarien mies (Kirjayhtymä 1986) sekä Tango on intohimoni (Schildts 1998). Numminen on myös Åbo Akademin ja Helsingin yliopiston kunniatohtori, ja pitää mielellään puheita, joiden aiheina ovat suomalainen tango ja sivistyksen merkitys. Bantu- ja eskimokieliä sekä tähtitiedettäkin opiskelleen Nummisen isä Paavo Numminen oli edistysmielistä osuustoimintaa edustaneen Osuusliike Oraksen toimitusjohtaja, ja eräs Nummisen nuoruuden musiikkikokoonpanoista oli nimeltään The Orgiastic Nalle Puh Big Band.

KLO 19
SÄÄMUUSAKLUBI

Tuba Food & Lounge. Mannenkatu 1, Oulu.

Klubin aluksi esiintyy Ulla Lintulampi, oululainen nuori lauluntekijä, jonka musiikissa kuuluu suomalaisen lyriikan lisäksi otteita monista eri tyylilajeista yhden sijaan. Kappaleita kuullaan akustisen kitaran säestyksellä.
HUOM! Ohjelmamuutos: Matias Ahtisen tilalle saapuu Juha Penttinen lukemaan haastattelemansa pohjoispohjanmaalaisen, nimettömänä esiintyvän frontaalidementiaan sairastuneen miehen ajatelmia Pohjoismaista ja Lapista. Ravisteleva ja koskettava esitys kuvitetaan videoprojektiolla valkokankaalle. Musiikki: Jussi Väisänen, kuvitus ja teksti: Juha Penttinen. Runosäälautakunta arvioi sääaiheisia runoja. Lautakunnassa istuvat vakiokasvoineen Matti A. Kemi ja Jarkko Korpua, tämänkertaisena vieraana M. A. Numminen. Säärunot vihmottaa yleisön ylle aina aurinkoinen lausuntataiteilija Aapo Kukko.
Kuura esittää vallitsevista sääolosuhteista piittaamatta omaa tiivistunnelmaista musiikkiaan, jossa kuuluvat bluesfolkin eri sävyt jazzmaustein. Laulut kertovat usvaisista kaupungeista, aamukasteisista ihmisistä, utuisesta outoudesta ja pienistä myrskyisistä sattumuksista. Triossa musisoivat Tomi Kiilakoski (kitara), Taru Salonurmi (saksofoni, klarinetti), Joonas Alaräihä (perkussiot) sekä Sanna-Maija Karjalainen (laulu). Illan päättää koomikko ja kotitalousopettaja Inka Valima, joka käsittelee minisoolossaan Minun kehoni ei ole minun jokasään harrastusta eli perheväkivaltaa ja seksuaalista häirintää stand up -komiikan keinoin. Keventävine pieruvitseineen esitys on haastava ja silmiä avaava. Näin lavakoomikko luonnehtii itseään: ”Jos sanot peiliin kolme kertaa suvakkifeministi, niin Inka ilmestyy kylpyhuoneeseesi kertomaan raakakakkureseptejään ja tarinoita seksielämästään.”
Esityksen alustaa koomikko Maria Oiva, entinen punkkari ja nykyinen feministi. Turussa syntynyt, silti ihan kiva, jos sattuu tämmösestä tykkäämään.


KLO 21
JEESUKSEN SAAPPAANJÄLJEN JÄLJILLÄ

Tähtitornin Kahvila. Linnansaari 1, Oulu.

Poikkitaiteellisessa kirjallisuutta, musiikkia ja sarjakuvaa yhdistävässä esityksessä äänessä ja sanoissa on Jarmo Stoor, soittimissa ja sävelissä Heikki Hallanoro sekä sarjakuvissa Harri Filppa. Tänä syksynä ilmestyy Jarmo Stoorin käsikirjoittama ja Harri Filpan kuvittama sarjakuvaromaani Jeesuksen saappaanjälki, joka pohjautuu vuonna 2012 ilmestyneeseen Stoorin samannimiseen romaaniin. Kirja kertoo kaksitoista tarinaa siitä, mitä Jeesukselle tapahtuisi, jos hän ilmestyisi täysi-ikäisenä ja tunnistettavana hahmona jouluaattona eri puolille maailmaa. Sarjakuvaromaanissa nuo tarinat on sarjakuvan keinoin päivitetty tähän päivään. Jarmo Stoor ja Heikki Hallanoro esittävät teokseen pohjautuvan kappaleen sekä muuta aiheeseen sopivaa Latistajien tuotantoa Harri Filpan piirtäessä sarjakuvaa esityksen aikana.