Sunnuntai 18.8.

MUUSAT LAITURILLA
Oulun kaupunginkirjasto, tapahtumatila Laituri. Kaarlenväylä 3, Oulu.

KLO 13
SYNNYTYSKERTOMUKSIA: TUULESTA TEMMATTU ELÄMÄ

Raahelainen kirjailija Pauliina Vanhatalo kertoo huhtikuussa ilmestyneestä kirjastaan Tuulesta temmattu elämä (Tammi). Romaani sijoittuu Pohjois-Pohjanmaalle, jossa kahden nuoren aikuisen elämät risteävät. Toinen on kasvanut teatterisuvun parissa ja toinen vanhoillislestadiolaisessa perheessä. Romaani tutkii uskonnon ja taiteen korkeita pyrkimyksiä, vallankäyttöä, vaikuttumista ja tarvetta tulla nähdyksi. Vanhataloa haastattelee Jaana Märsynaho.

KLO 13.30
KIRJALLISUUSKESKUSTELU: EETTINEN LUKEMINEN

Mitä on eettinen lukeminen? Missä määrin eettinen lukemisasenne on ylipäätään mahdollista saavuttaa? Tekstissä esitettyyn toisen kokemukseen asettuminen ei välttämättä ole jokaiselle lukijalle helppoa. Eettinen lukeminen edellyttää myötäelämisen kompetenssia. Kirjallisuuden professori Sanna Karkulehto on pohtinut ilmiötä runouden kautta – esimerkiksi Saila Susiluodon kokoelmassa Siivekkäät ja Hännäkkäät (2001) sekä Sirpa Kyyrösen runoteoksessa Naispatsaita (2010) avataan ruumiillisuuden yhteiskunnallisia ja kulttuurisia eroja sekä merkityskerrostumia kaunokirjallisuuden keinoin. Karkulehtoa jututtaa kirjallisuudentutkija Ilmari Leppihalme.

KLO 14
KIRJALLISUUSKESKUSTELU: HÄÄTANSSIA JA HUMPPAHOUSUJA – ELIAS-LASTENKIRJAN YHTEISKUNTAKRIITTISTÄ LUENTAA

Essi Kummun toukokuussa ilmestynyt romaani Häätanssit (Tammi) on Puhelias Elias -trilogian lämmin päätösosa, tarina uusioperheen elämänmuutoksesta joka säteilee viisautta ja lempeää huumoria. Trilogiaa on kiitetty sen rohkeudesta ja kyvystä käsitellä lapsen näkökulmasta tärkeitä aiheita kuten homoseksuaalisuutta. Tarinassa Eliaksen äiti ja tämän naisystävä Inari aikovat mennä naimisiin, ja sitähän ei Elias aio suvaita! Onneksi humppapöksyisen isän luona kaikki on vielä ennallaan: ihmisiä on sopivan paljon, katto juuri sopivan korkealla ja Ankkapokkarin löytää siitä, mihin sen on viimeksi jättänyt. Romaanista ja sen teemoista, kuten kapinallisesta ja vapaasta sukupuolen käsittelystä sekä samansukupuolisten perhe-elämän kuvauksesta lastenkirjallisuudessa keskustelemassa kirjailijan kanssa on sukupuolentutkimuksen dosentti Vappu Sunnari.

KLO 13
MUUSAT HUOLTOASEMALLA

Hailuodon SEO-huoltoasema. Luovontie 224, Hailuoto.

Tilaisuuden aluksi liminkalainen runoilija Kaisa Halmkrona esittää runoja runokoelmastaan Kierre. Teos on itsenäisten runojen muodostama jylhä tarina yhdestä avioliitosta. ”Kun kaikki on läpinäkyvää, kun on liian myöhäistä kääntyä pois. Kun kaikki on sanottu eikä sanaakaan saa takaisin. Kun kierrettä ei enää voi katkaista.”
Kirjailijavieraaksi saapuu Ari Paulow. Hänet tunnetaan erityisesti yksityisetsivä Jesse Hackmanin tutkimuksista kertovista rikoskirjoista, joiden tapahtumat sijoittuvat pääosin Ouluun. Kesällä ilmestynyt, järjestyksessään kahdestoista Jesse Hackman -romaani on nimeltään Väärintekijät (Mistake Media). Veteraanidekkari etsii hulttioisää, josta ei ole kuulunut mitään vuosikausiin, mutta nyt hänet on yllättäen nähty Oulussa vanhoilla tutuilla kulmilla. Teos jatkaa Raymond Chandlerin ja Mickey Spillanen viitoittamalla tiellä ja tarjoaa hyytävää jännitystä, iskevää huumoria ja mojovia yllätyskäänteitä. Paulow on kirjoittanut myös muun muassa nuorten romaaneja, joissa seikkaillaan Hailuodossakin. Paulowia jututtaa kirjailija Uolevi Haapala.

KLO 16
MYKKÄELOKUVAKONSERTTI: TRI CALIGARIN KABINETTI

Kulttuuritalo Valve, Valvesali. Hallituskatu 7, Oulu.

Iikkuvat ry:n ja Oulun juhlaviikkojen järjestämässä säestettyjen mykkäelokuvien sarjassa Muusajuhlilla nähdään livesäestetty surrealistinen kauhuklassikko Tohtori Caligarin kabinetti. Vuonna 1920 ensi-iltansa saaneen saksalaisen mykkäelokuvan on ohjannut Robert Wiene. Elokuvan säestää kolmikko Lau Nau, Topias Tiheäsalo ja Hermanni Ylitepsa.
Liput ovelta 23 €, ennakkoon 20/16 €. Tarkemmat tiedot: www.oulunjuhlaviikot.fi.

Sarjan muut esitykset:
4.8. klo 16 Charles Chaplin: Kultakuume, säestää The Corridoors of Sound
12.8. klo 19 Jean Epstein: Usherin talon häviö, säestää Radiopuhelimet

MUUSAT TÄHTITORNISSA
Tähtitornin Kahvila. Linnansaari 1, Oulu.

KLO 16
PIENOISKONSERTTI: PETTERI PYHTILÄ

Oululainen laulaja-lauluntekijä Petteri Pyhtilä esittää omia sävellyksiään trubadurismin muotokeinoin. Pienoiskonsertti sisältää tarina- ja huumoripitoisia laulelmia ja kupletteja paitsi laulajan omista, myös kanssaihmisten sekä koko maailman tiloista.

KLO 16.30
TÄHTITORNIN LUKUPIIRI: PUHUKKO NÄÄ OULUA?

Jarkko Korpuan minilukupiirissä teoksen Oulu kieliyhteisönä (SKS 2019) ovat lukeneet Satu Lapinlampi ja Osmo Hyövälti, jotka avaavat lukukokemuksiaan yleisölle. Teos luo sosiolingvistisen katsauksen Oulun seudun kieliin ja käsittelee muun muassa Oulun murretta sekä maahanmuuttajasuomeen kohdistuvia asenteita. Kirja on tarkoitettu kaikille kielen ja yhteiskunnan suhteesta kiinnostuneille. Yleisö on myös tervetullut mukaan keskusteluun!

KLO 17
NISUN HIMO – SEVILLANAS OULUN MURTEELLA

Flamencoyhdistys Palo Nuevon rytmiryhmä Pullaposket esittää värikkään, Oulun murteelle käännetyn version perinteisestä espanjalaisesta kansansävelmästä, Sevillanaksesta. Esityksen nimi on kuumottavasti Nisun himo! Tekstin on kirjoittanut Katri Rauanjoki.

KLO 17.30
HENKISTEN LAJIEN MESTARUUSKISAT

Jo klassikoksi muodostuneessa Henkisten lajien mestaruuskisoissa kilpaillaan kolmiottelussa, jossa lajeina ovat telepatia, telekinesia sekä teleportaatio. Oulun Henkiseksi Mestariksi kruunataan parhaiten ajatuksia lukenut sekä pisimmälle itseään sekä kilpailuesinettä mielensä voimalla siirtänyt kilpailija. Tule testaamaan salaiset astraalitaitosi koko tunnetun maailmankaikkeuden ainoaan teletriathlon-kisaan!

KLO 17
MUUSAT TASA-ARVON ALTTARILLA

Hailuodon kirkko. Luovontie 52, Hailuoto.

Tilaisuuden aluksi kirjallisuudentutkija Jyrki Korpua pohtii puheenvuorossaan, onko raamattu miesten kirjoittama kirja miehille.
Pienoispaneelissa keskustellaan siitä, totetutuuko tasa-arvo kirkossa. Kirkko naisistuu koko ajan, mutta naisten ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema ei näytä kohenevan samalla tahdilla. Yhtenä lähtökohtana keskustelulle on ajankohtainen kirjoituskokoelma Taantuva tasa-arvo (S&S 2019), jossa tarkastellaan muun muassa, saavatko naiset äänensä kuuluviin luterilaisen kirkon päätöksenteossa. Keskustelua johdattelee kirkkoherra Timo Juntunen, ja keskustelemassa on muun muassa tuomiorovasti Satu Saarinen.
Tapahtuman lopuksi esiintyy rap-artisti MC Heguli, joka etsii teksteissään muun muassa uskon, etsimisen, ahdistuksen ja tasa-arvonkin merkityksiä. Tämä on räppiä, jonka sanoista saa selvää!

KLO 21
MUUSAT FINAALISSA: ANTENNIHIPAT

Snooker Time. Asemakatu 28, Oulu.

Interaktiivisessa Runoimprossa kolme yleisöstä valikoitunutta runoilijakokelasta vetää hatusta itselleen aiheen, josta he kirjoittavat runon. Myöhemmin illan aikana he esittävät tuotoksensa yleisölle.
Helsinkiläinen lavarunoilija Jenni Nikinmaa esittää koosteen Hullun naisen seikkailurunoja -esityksestään. Runoissa kuljetaan lasikengät jalassa kapakoissa ja punaisilla lyhdyillä, vinksahtaneissa satumaailmoissa, joissa kaikki on totta eikä mikään oikeastaan pidä paikkaansa. Seikkailu on vaarallista, kiellettyä ja kummallista – seikkailu on parasta maailmassa! Esitys on keskisormennäyttö, vastalause kaikille niille kerroille, kun saa kuulla olevansa hullu nainen tai muuten vain viallinen ihminen.
Kadonnut Manner on Lauri Mannerin taiteilijanimi, jota hän käyttää esittäessään instrumentaalisävellyksiään teräskielistä kitaraa näppäillen. Primitiivikärpäsen puraisema musiikkiartisti haravoi vaikutteensa ilmaisuunsa muun muassa Kainuun korpimaisemista.
Duo Paavo ja Kari plays The Doors suomeksi esittää The Doorsin tunnetuimpia sävellyksiä laulaja-nokkahuilisti Paavo J. Heinosen suomentamina versioina Kari Miettusen kitarasäestyksen kera. Tuuppa tyttö anna tulta!
Illan päätteeksi Planeetta – nuo viimeisen rannan maalarit esittää fiilistelyrokkia suurella kädellä ja laajalla sydämellä. Yhtyeelle on tunnusomaista esitellä musiikkinsa kautta usein mahtipontisestikin mitä erilaisimpien tunteiden kirjoa, jotka liittyvät muun muassa vaarallisiin naisiin, maailmanloppuun sekä luonnonvoimiin. Jani Koivukangas (kitara, laulu), Joel Saarinen (kitara), Pekka Mustonen (basso) ja Jouni Viander (rummut).