Keskiviikko 14.8.

KLO 12
RUNOLOUNAS

Tuba – Food and Lounge. Mannenkatu 1, Oulu.

Runoja viihtyisässä kaiken kansan kulttuurikuppilassa lounasaikaan. Runot tarjoilevat Nina Juustila ja Aapo Kukko.

KLO 17
MUUSAT KIRJASTOSSA: NINA HONKANEN
Pyhäjoen kirjasto. Ruukintie, Pyhäjoki.

Kirjailijavieraaksi saapuu Nina Honkanen, jonka äskettäin ilmestynyt kolmas romaani Pohjakosketus (Into) on menneestä nykyiseen ja takaisin liikkuva kuvaus parisuhdehelvetistä, mutta myös mustan huumorin ja elämänilon maustama selviytymistarina. Se ravistelee, mutta samalla lohduttaa ja kannustaa: koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa varominen vaikka jää välillä pettäisikin. Honkasen aiempaan kirjalliseen tuotantoon kuuluvat muun muassa teokset Kaikkina niinä hetkinä (Sylva ry 2013), Joka kymmenes vuosi (WSOY 2005), Gladiaattori (WSOY 2002) ja Seitsemän ilon kyyneleet – Remu Aaltosen elämänfilosofiaa (Otava 1997).

MUUSAT LAITURILLA
Oulun kaupunginkirjasto, tapahtumatila Laituri. Kaarlenväylä 3, Oulu.

KLO 17.30
KIRJALLISUUSKESKUSTELU: MIELI LABORATORIONA
Ari-Pekka Skarpin
juuri ilmestynyt kirja Mielen laboratorio (Basam Books) esittelee mielen laboratoriona, jota jokainen ihminen voi itse tutkia. Teos antaa lukijalle tutkimusvälineet henkilökohtaiselle matkalle oman mielen syvyyksiin. Tietoisuustaidoista meditaation, mindfulnessin ja eri maailmankuvien näkökulmista keskustelemassa kirjailijan kanssa meditaatiotutkija Juha Lamminaho. Skarp on psykologi, työnohjaaja, psykoterapiakoulutettava ja teollisen johtamisen insinööri.

KLO 18
SYNNYTYSKERTOMUKSIA: TÄMÄNILMAISET
Miten kirjoittaa traagisimmasta mahdollisesta kokemuksesta, oman lapsen kuolemasta? Voiko kirjoittaminen tuoda lohtua? Arkea on kuitenkin elettävä, ja juuri arjen pienet yksityiskohdat tekevät näkyväksi surun moninaiset vaiheet. Teos kasvaa henkilökohtaisesta yleiseksi, suuria menetyksiä kokeneiden mielenmaisemaksi, jonka taustalla soi ikiaikainen Tuonelan tuutulaulujen perinne. Juuri ilmestynyt Tämänilmaiset (Aviador) on Anna Elina Isoaron kolmas runokokoelma. Isoaro toimii runoilijantyönsä lisäksi kirjallisuuden läänintaiteilijana Pirkanmaalla. Häntä haastattelee Katri Rauanjoki.

KLO 18.30
PIENOISPANEELI: MERKITYKSELLINEN VANHUUS
Viime vuonna edesmenneen sosiaalipsykologian professori Antti Eskolan teos Vanhuus (Vastapaino 2016) on harvinaisen suora ja positiivinen puheenvuoro vanhuuden merkityksellisyydestä, ja esittelee vahvan näkökulman suomalaiseen vanhuuteen. Kirjassa tarkastellaan etenkin vanhusten henkilökohtaisia kokemuksia vanhenemisesta sekä heidän omia, itse rakentamiaan merkitysmaailmoja, jotka eivät välttämättä kaipaa nykyajan toistaan uudempia “erinomaisuuksia”. Kirjan teemoista ja merkityksellisestä vanhuudesta keskustelevat kokemusasiantuntija Ritu-Tuuli Alatalo ja vanhustyöntekijä Mervi Siljander. Keskustelua johdattelee Hannu Tarvas.

KLO 19
KIRJALLISUUSKESKUSTELU: YHTENÄISKULTTUURI – TOTTA VAI TARUA?
Suomen väitetään siirtyneen yhtenäiskulttuurista muiden länsimaiden tavoin keskenään rinnakkaisten alakulttuurien todellisuuteen. Yhteinen kansallinen kertomus on hapertunut, mutta sen kaipuu ei. Tämä näkyy politiikassa, julkisessa keskustelussa, kirjallisuudessakin. Vaikka yhteinen sosiaalinen todellisuus rapautuu, ihmiset kaipaavat yhteisiä kokemuksia ja yhteistä tarinaa. Voidaanko sellaista kertoa? Dosentti Tomi Kiilakoski ja koko toisen maailmansodan jälkeisen ns. äijä-kaanonin Veijo Merestä Spedeen kahlannut Aapo Kukko keskustelevat siitä, ovatko Suomessa kaikki yhteisistä piirteistä huolimatta erilaisia vai erilaisista piirteistä huolimatta samanlaisia.


KLO 19.30
KIRJALLISUUSKESKUSTELU: SEKSUAALISUUS ERI IKÄKAUSINA
Pitäisikö nuorelta kieltää pornon katselu? Tekevätkö vaihdevuodet naisesta kuivalihaa? Vieläkö poika saa ja tyttö antaa? Ihminen tarvitsee kehdosta keinutuoliin hellyyttä, rakkautta ja positiivisia kokemuksia itsestään ja kehostaan. Kaikilla on oikeus seksuaalisuuteen iästä riippumatta, ja seksuaalisuus on yhtä itsestäänselvä osa-alue ihmisenä toteutumisessa kuin se, että että meillä on nälkä, jano, uni ja tarve liikkua. Muun muassa näistä aiheista keskustelemassa ovat kirjailija ja seksuaalikasvattaja Nina Honkanen sekä mielenterveyshoitaja ja seksuaalikasvattaja Heidi Maria Huotari. Honkanen on julkaissut aiheesta tietokirjan Onnelliseksi – Seksuaalisuus läpi elämänkaaren (Siltala 2007), joka käsittelee ihmisen seksuaalisuutta eri näkokulmista koko elämänkaaren huomioon ottaen.

KLO 18
LEVOTTOMIA UNIA – KOTIKONSERTTI
Montanhovi, Muhos.

Levottomia unia on Edith Södergranin runoihin pohjautuva runo- ja musiikkiesitys. Södergranin runoja tulkitsee sanataiteilija Teija Anneli, ja runojen lomassa Kari J. Hartikainen säestäjineen tulkitsee muun muassa Oskar Merikannon sekä muiden säveltäjien tuotantoa.
Edith Södergran kuuluu niin kotimaisen kuin pohjoismaisen modernismin edelläkävijöihin. Hänen runoissaan toteutui Suomessa ensimmäistä kertaa moderni lyriikka: vapaa aihevalinta, yksilöllinen rytmi, voimakkaat ja yllättävät kuvat sekä avoin rakenne. Runoille on ominaista värikäs näynomaisuus ja assosiatiivinen kuvakieli. Södergran myös rakensi runoihinsa voimakkaan ja itseriittoisen lyyrisen minän, jonka myötä hän tunsi olevansa voitonriemuisen elämäntunteen julistaja. Elinaikanaan Södergran ei saanut kovinkaan paljon tunnustusta, mutta myöhemmin hänen runojaan on käännetty yli 40 kielelle ja niitä luetaan edelleen eri puolilla maailmaa.
Kotikonserttiin on vapaa pääsy niin kauan kuin tilaa riittää. Kahvitarjoilu. Ilmoittautuminen 10.8. mennessä sähköpostilla info@runonjalaulunduetto.fi.

KLO 18
KIRJANJULKISTAMISTILAISUUS: TOMMI TAKKUNEN
Kolo Lounge. Pakkahuoneenkatu 5, Oulu.

Oululainen esikoiskirjailija Tommi Takkunen lukee otteita ja keskustelee kanssasi juuri ilmestyneestä teoksestaan Tulevaisuus kuuluu bingoemännille (Into). Kirja on tarinan voimaan luottava novellikokoelma ihmisistä muutosten vaikeasti ylitettävillä kynnyksillä. Kokoelman vähäeleisiin novelleihin on helppo astua sisään, mutta niistä ulospääseminen saattaa osoittautua lukijalle ns. kynnyskysymykseksi. Haastattelijana Saaga Sees.

KLO 18.30
MUUSAT KOLOSSA
Kolo Lounge. Pakkahuoneenkatu 5, Oulu.

Iltapäivän runokavalkadissa runoilijat Heli Slunga, Tuomo Heikkinen ja Merituulia lukevat tekstejään kaikille avoimessa runotilaisuudessa. Jalo Seppänen esittää kitaroineen omia spoken word -henkisiä kappaleitaan.

KLO 19
MATTI NYKÄNEN – HYPPY SUMUUN
Voimala 1889. Kasarmintie 1, Oulu.

Matti Nykäsen muistoa kunnioittava dokumenttiteatterimainen monologinäytelmä raottaa ovea Suomen legendaarisimman urheilijan mieleen.
Näyttelijä Tatu Mönttisen kirjoittaman ja esittämän, Mattia käsittelevistä kirjoista ja tv-haastatteluista koostetun esityksen lähes kaikki repliikit ovat oikeasti sanottuja. Mönttinen rakentaa pala palalta inhimillisempää Mattia paljastamalla, mitä sanottavaa Nykäsellä on rakkaudesta, masennuksestaan, perheestään ja strippausurastaan, unohtamatta tietenkään mäkikotkan kuolemattomia lentäviä lauseita.
Esityksen on ohjannut Seppo Honkonen, ja äänet on suunnitellut Juuso Voltti. ”Aivan kuin lavalla tapahtuisi jotain teatteria suurempaa – ensin ihmisen empivä kohtaaminen, sitten häneen syvällinen tutustuminen, lopulta hyvästijättö.” Aamulehti.
Esityksen kesto 1 t 50 min.
Liput 12 € ovelta, ennakosta 11 € www.billetto.fi.

KLO 19
MUUSAKLUBI
Tuba – Food and Lounge. Mannenkatu 1, Oulu.

Klubin aluksi esiintyy Anna Elina Isoaro, jonka tuorein kokoelma Tämänilmaiset (Aviador) on juuri ilmestynyt. Kolme runoteosta julkaissut Isoaro on lavarunouden Suomen mestari vuodelta 2005, ja hänet tunnetaan vahvana esiintyjänä.
Jarkko Korpuan vetämässä minilukupiirissä Nick Caruson ja Dani Rabaitonin teoksen Piereskeleekö se? – kaikki eläinten suolikaasuista (Aula Co 2019) lukeneet piiriläiset avaavat lukukokemuksiaan yleisölle.
Kirjan suosio osoittaa, että yleisö kaipaa palavasti lisää tietoa eläinten pieruista. Tieteellisesti täsmällinen ja kuvitettu opas kattaa 80 eläinlajin pierut.
Lukupiirin jälkeen Osuuskunta Puhuri esittää teoksesta kohtauksia lukuteatterin keinoin. Kolmihenkinen elektro- ja suolikaasuorkesteri Flatonauts esittää rätisevän ja paukahtelevan musiikkiperformanssin.
Yksi maamme mieleenpainuvimmista estraditaiteilijoista on supersankaripainija Black Peider, jonka improvisaatiospektaakkelissa kuullaan sielua, kasseja ja munasarjoja kouraisevaa testosteronista alkuhuutoa ja tahallista/tahatonta instrumenttien rikkomista. Vastoin kaikkia todennäköisyyksiä Black Peiderin musiikillinen ura on kestänyt jo kaksikymmentä vuotta! EDIT: ohjelmanumerossa mukana myös Jukka Nissinen!
Illan päättää ainutkertaisen paluun estradeille tekevä vaihtoehtorockyhtye Rastas. Vuosina 1994-98 toimineen yhtyeen muodostavat Katz (kitara, laulu), Mikko ”Futu” Heikkinen (rummut) sekä Ari Eldon (basso, laulu). “Uudelleen kuoriutunut Rastas esittää ennenkuulemattoman helppoa kuunneltavaa -keikan”, luonnehtii asiantilaa Katz, ja jatkaa: ”Erityisesti Sinulle”.
Liput 7 € ovelta.