Lauantai 17.8.

KLO 11-17
LAVARUNOUSPAJA

Kulttuuritalo Valveen kokoushuone, 2. krs. Hallituskatu 7, Oulu.

Perjantaina alkanut Harri Hertellin lavarunoustyöpaja jatkuu.

KLO 12
ALMA-ROUVAN TARINOITA

Villa Hannala. Kahvelitie 1, Oulu.

Alma-rouvan roolissa on Sari Kokkonen, joka tarinoi Villa Hannalan historiasta. Yleisöllä on myös mahdollisuus vierailla idyllisessä J. W. Snellmanin vuonna 1859 kesäasunnokseen rakennuttaman pitsihuvilan tornissa. Tilaisuus sopii kaikenikäisille.

MUUSAT KOLOSSA
Kolo Lounge. Pakkahuoneenkatu 5, Oulu.

KLO 12
MINILUKUPIIRI: SURU

Jarkko Korpuan minilukupiirissä lukemistona on kaksi surua käsittelevää kirjaa. Krista Launosen Ofelian suru (Avain 2018) kertoo henkilökohtaisesta menetyksestä, surusta ja siitä toipumisesta. Kirja ei ole kliseistä tunneterapiaa, vaan puhuttelee lukijaansa kirjoittajan kokemustasolta. Markku Siltala puolestaan on koonnut teokseensa Hän oli siinä (S&S) suomalaisia vainajakokemuksia. Vainajakokemukset ovat yllättävänkin yleisiä. Kokemus kohtaamisesta edesmenneen läheisen kanssa on usein tärkeä ja parantava osa suremista. Piiriläiset avaavat lukukokemuksiaan yleisölle.

KLO 12.30
MINILUKUPIIRI: KÖYHYYS

Toisessa Jarkko Korpuan minilukupiirissä teemana on nykysuomalaisesta köyhyydestä kertova kirjallisuus. Kirjallisuuden köyhyysgenre ei käsittele nykyään vain aineellista puutetta, vaan rinnalle on tullut kuvaus ylisukupolvisesta kokemuksesta, johon liittyy moniongelmaisuutta kuten alkoholismia ja mielenterveysongelmia. Lukupiiriläiset kertovat yleisölle lukukokemuksensa seuraavista kirjoista: Ossi Nymanin Röyhkeys (Teos 2017), Noora Vallinkosken Perno Mega City (Atena 2018) sekä Juhana Pettersonin Kuparihärkä (Into 2018).

MUUSAT LAITURILLA
Oulun kaupunginkirjasto, tapahtumatila Laituri. Kaarlenväylä 3, Oulu.

KLO 13
KIRJANJULKISTAMISTILAISUUS: ANNE ROTH

Kirjailijavieraaksi uutuusteoksineen saapuu Anne Roth, jonka teos Tarunhohtoinen Tankavaara – kultakylän tarinoita (Docendo) kertoo suomalaisen kullanhuuhdontaperinteen historian. Tankavaara on kullanhuuhdonnan kehto, ja sieltä on levinnyt maailmalle myös lajin MM-kisat. Kirjailija itse on kullanhuuhdonnan kaksinkertainen MM-voittaja. Haastattelijana Antti Kaarlela.

KLO 13.30
KIRJALLISUUSKESKUSTELU: VALLAN PAKINAA

Keskustelijoina Jukka Ukkola ja Pauli Vepsäläinen. Keskustelun innoittajana on Eero Materon teos Jumalasta seuraavat (Kansan Tahto ja Yrjö Mäkelin -seura 2018), jonka sanomalehtipakinat käsittelevät politiikan ydintä: valtaa. 1990-luvulla kotimainen kasinotalous ja kansantalous ovat romuna, itänaapurissa taas koko vanha valtakunta. Eurooppalaisissa demokratioissa vallan lumo tempoo poliitikkoja tavallisten veroja maksavaisten yläpuolelle ja tuntemaan itsensä Jumalasta seuraaviksi. Uutisista, dokumenteista ja asiakirjoista selviävät tapahtumat ja asioiden kulku pakinan keinoin. Historia jää vajaaksi ellemme tiedä, mistä Paavo Väyrysen ja Jumalan välisessä kirjeenvaihdossa sovittiin tai mitä Esko Aho vastasi Saatanalle, joka lupasi toteuttaa hänen kolme toivettaan.

KLO 14
SYNNYTYSKERTOMUKSIA: MRS. MILKYWAY

Laura Laakson hulvaton, ilmakuoppainen ja kokeellisuudessaan huimaava esikoisromaani Mrs. Milkyway (Aviador 2019) sukeltaa lentoemännän sielun syvyyksiin, hänen inhimillisiin pelkoihinsa ja hurjiin fantasioihinsa: mitä tapahtuisi, jos tutut rutiinit ja luonnonlait mullistuisivat kesken juomatarjoilun? Romaani on merkittävä kirjallinen avaus ja osoittaa, ettei kokeellisuus elä vain akateemisessa umpiossa, vaan on tullut lähestyttävämmäksi ja tärkeäksi osaksi kotimaisen kirjallisuuden infrastruktuuria. Jos aiot lukea tämän kirjan, muista kiinnittää turvavyö! Muuten saatat tippua kyydistä. Laakso on toimittaja, käsikirjoittaja ja luovan kirjoittamisen opettaja. Kirjailijaa jututtaa Katariina Sarja.

KLO 14.30
SYNNYTYSKERTOMUKSIA: KAUNIS MAAILMA

TaoLin on kiinalais-suomalainen runoilija-kirjailija, jonka esikoisromaani Suomen taivaan alla (Enostone 2008) oli ehdokkaana Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Teoksessaan TaoLin kuvasi Suomea vieraan silmin, kulttuurien välisiä eroja ja rohkeaa naista, joka on päättänyt sopeutua ja pärjätä. Tänä keväänä ilmestynyt novellikokoelma Kaunis maailma (Enostone) raaputtaa rikki tutun pinnan ja paljastaa, millainen on ihminen vaihtuvien roolien, nimien ja muistojen takana. TaoLiniä haastattelee Lauri Ahtinen.

KLO 15
SYNNYTYSKERTOMUKSIA: HILJAISUUDEN MESTARI

Miki Liukkonen on nykykirjallisuutemme uudistuskykyisimpiä kirjailijoita. Tänä syksynä ilmestynyt Hiljaisuuden mestari (WSOY) on hauska ja riivattu romaani ihmisistä, kohtaamisen vaikeudesta ja sanoista, jotka ovat romahtamisalttiita siltoja. Teosta on luonnehdittu äärimmäisen mielenkiintoiseksi, neuroottiseksi ja omapäiseksi totaaliromaaniksi, jossa sanottava ankkuroituu vahvaan teoksen sisäiseen filosofiaan, retoriikkaan ja maailmankatsomukseen. Jossa kaikki liittyy kaikkeen. Tai sitten mikään ei liity mihinkään. Liukkosen edellinen teos, lähes 900-sivuinen mammuttiromaani O oli vuoden 2017 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaana. Liukkonen kertoo romaaninsa – jonka hän sanoo omistaneensa itselleen – synnyttämisestä Päivi Jokisen jututtamana.

KLO 15
MUUSAMATINEA

Villatehdas, Pikisaari. Pikisaarentie 17, Oulu.

Ulkoilmatapahtuman aluksi kokoontuu Live!Runolautakunta. Kolme oululaista lyyrikkoa esittää kukin oman runonsa, jonka lautakunta arvostelee ja laittaa oman makunsa mukaiseen järjestykseen. Runoilijoina Riika Ruottinen, Timo Myllymäki ja Eeva-Kaarina Sarastamo. Lautakunnassa istuvat Jarkko Korpua, Matti A. Kemi sekä yllätysvieras.
Epe Niirasen naamioperformanttisessa runoesityksessä vuosisataisesta venetsialaisnaamioperinteestä ammentava naamiotaide nivoutuu kehonkielen kautta tämän päivän runouteen.
Amelian luut -projekti esittää maistiaisen lokakuussa ensi-iltansa saavasta monitaiteisesta esitystaideteoksesta. Esitys on Minna Mikkosen samannimiseen romaanikäsikirjoitukseen pohjautuva monitaiteellinen installaatio, joka yhdistelee kuva-, ääni-, valo-, video- ja sanataidetta, tanssia ja esittävää taidetta. Projektissa mukana ovat Mikkosen lisäksi Mika Kiviniemi, Aino Granlund, Kaija Hinkula, Paavo Impiö ja Tanja Råman.
Rouheaääninen lauluntekijä Lauri Peisterä esittää duona suomenkielisiä kappaleitaan, joissa soi pop- ja rockmusiikin ilosanoma. Juurevan rytmikkäät tarinat kesästä, ystävistä, markkinapalloista ja rakkaudesta tanssittavat ja pullistelevat hyvää fiilistä.
Matinean päätteeksi maailmanmusiikkiyhtye Hulentka soittaa lyyrisesti harkittua hysterofolkiaan. Tämä kameleonttimainen orkesteri pursuilee yli genrerajojen, sen musiikki on omaa, tanssittavaa ja kuunneltavaa – herkkää ja hurjaa!

KLO 17
MUUSAT KOTONA

Sepänkatu 12 B, Oulu.

Muusajuhlien kotoisten ja intiimien olohuonekonserttien sarjassa vuorossa on laulaja-lauluntekijä Panu Ahtinen. Muusikko esittää omia suomenkielisiä kappaleitaan, joissa yhdistyvät pohjoisen luonnon romantiikka ja rakkauden kaipuu. Saattaapa huumorinpoikanenkin rivien väleistä joskus kurkistella. Näistä lähtökohdista Ahtisen mahtipontinen tavoite on saada kokonainen olohuoneellinen ihmisiä keikkahurmokseen. Ahtinen on myös Villi Huhu -yhtyeen nokkamies ja soittaa kitaraa yhtyeessä Kukkola Kommun. Omat pähkinät mukaan!

KLO 18
MUUSAT PONITEATTERISSA
Pritneyn poniteatteri. Ängesleväntie 2, Tyrnävä.

Koko perheen tapahtuman aluksi Ananias Rummukaisen laulut vievät sinut kurkistamaan, mitä kuuluu Batmanille ja missä luuraa Robin Hood. Hän kertoo minne menee päivällä kuu, ja mikä on se lintu, joka sanoo huhuu! Rummukaisen kanssa vietät nastan musahetken, tarinoiden siivin hauskan retken.
Floridan broilerit on Oulu-kantrin supermiehen, Juha Varjon projekti. Varjo on tehnyt bändille omia kappaleita sekä kääntänyt suomeksi lukuisia kantriklassikkoja. Yhtyeessä soittavat Juha Varjon (banjo, ukulele, laulu) lisäksi Timo Nykyri (kitara), Arto Heikkilä (mandoliini, kitara), Pertti Kuivala (basso) ja Pirjo Suvilehto (viulu). Broilereiden laulut keskittyvät kantrin perusteemoihin, joita ovat muun muassa murhat, kodittomuus, vankila, rekkakuskit ja äiti.
Mukana meiningeissä hengailevat myös shetlanninponi Pritney sekä muita eläimiä!

KLO 18
MUUSAT YMMÄLLÄÄN

Åströmin Puisto, Oulu.

Kaikille avoimessa puistovisassa Tuba – Food and Loungen edustalla tarjolla kysymyksiä kaikesta kirjallisuuden liepeillä lojuvasta. Kisan vetäjänä toimii visaisäntä Matti A. Kemi. Tuba tarjoaa parhaille runotietäjille palkinnot!

KLO 19
KUULIN KUI HELIZI FADO – ELOKUUN FADOLAULUJA

Kulttuuritalo Valve, Valvesali. Hallituskatu 7, Oulu.

Koe maaginen hetki fadomusiikin parissa! Arvostettu fadolaulun tulkki, laulaja-runoilija Kirsi Poutanen sekä virtuoosimainen säveltäjä-pianisti Esa Helasvuo synnyttävät musiikillisella kohtaamisellaan sielukasta fadoenergiaa, joka lohduttaa, koskettaa ja yllättää. Illan aikana kuullaan portugalilaisten fadolaulujen lisäksi uniikkeja uusia fadolauluja, joissa portugalin, suomen ja karjalan kielet helisevät lumovoimaisen arkaaisena kudelmana.
Kirsi Poutanen tunnetaan paitsi laulajana, myös runoilijana ja näyttelijänä. Hänen ensilevytyksensä Amália Tribute julkaistiin vuonna 2013, ja albumi oli ehdolla Etno-Emman saajaksi. Pianisti-säveltäjä Esa Helasvuo on tehnyt merkittävän uran teatteri-, elokuva- ja jazzmusiikin saralla.
Esityksen kesto 1 t 30 min väliaikoineen. Liput Valveen lippumyymälästä 12 € ja www.ticketmaster.fi (+ toimituskulut).


KLO 19
MUUSAKLUBI

Tuba Food & Lounge. Mannenkatu 1, Oulu.

Illan aluksi Muusa-kirjoituskilpailun päätuomari, legendaarinen jääkiekkovalmentaja Alpo Suhonen julkistaa voittajat ja kertoo perustelunsa valinnoilleen.
Noin puolen tunnin mittaisessa Open mic -osuudessa kaikki halukkaat voivat esittää omia runojaan! Rokkikirjallisuuskeskustelun osapuoliksi saapuvat Mika Kivelä ja Janne Nevala. Kivelältä on juuri ilmestynyt romaani Ja kahdeksantena päivänä (Enostone), jossa kohtaavat rock’n’roll, KISS, Turku ja yllättävät juonenkäänteet. Nevalan keväällä ilmestynyt kirja Tietävätkö joutsenet että on sunnuntai (Rokkimopo) kertoo oululaisen postpunk-yhtyeen vain kahden keikan mittaisesta etelänkiertueesta, jolla ehtii kuitenkin tapahtua mittavia asioita.
Kiinalais-suomalainen TaoLin esittää stand upia elämästään, Suomeen sopeutumisesta, kielistä, kulttuurista ja kulttuurien törmäyksistä. TaoLin etsii onnellisuutta ja elämän viisautta maassa maan tavalla ja arvostaa eniten Suomessa erityisesti vessapaperia, vessanpönttöä ja keskuslämmitystä. Freejazzia esittävän yhtyeen Preerioiden pääelinkeino muodostavat laulaja-runoilija Santtu Puukka, saksofonisti Taneli Viitahuhta sekä kitaristi Lauri Hyvärinen.
Illan päättää Äyräs. Yhtye on uusiolämmitys 1980-luvulla vaikuttaneesta 500 kg lihaa -rockyhtyeestä, joka tulkitsi brutaalisti suomalaisia lyyrikoita, kuten Uuno Kailasta, Aaro Hellaakoskea ja Yrjö Jylhää. Bändi on yksi suomirockin kummajaisista ja sen vuoroin raivokas, vuoroin helmeilevän kaunis musiikki on osoittautunut yllättävän kestäväksi. Voi sanoa, että se sukeltaa suomalaisen pimeyden sydämeen. Nyt bändin perinnettä jatkaa uusi kokoonpano nimeltä Äyräs.
Kokoonpano muodostuu entisistä lihalaisista sekä uusista musikanteista: Olga Välimaa (laulu), Kauko Röyhkä (basso), Ilkka Turta (kitara), Kimmo Laine (urut) ja Jouni Pusa (rummut).
Liput ovelta 10 €, ennakkoon 9 € www.billetto.fi.