Ohjelma: Torstai 20.8.

HUOM! Osa tapahtumista on myös samana päivänä järjestettävän Oulun Taiteiden Yön ohjelmaa. Koko ohjelman löydät mm. linkistä www.ouluntaiteidenyo.net.

KLO 12 RUNOLOUNAS
Tuba – Food and Lounge. Mannenkatu 2, Oulu.

Runoja viihtyisässä kaiken kansan kulttuurikuppilassa lounasaikaan. Runot tarjoilee Eeva Holma.
Huutomerkki ry.


KLO 12-14 KIRJASTOAUTON 40-VUOTISJUHLA
Oulun kaupunginkirjaston edusta. Kaarlenväylä 3, Oulu.

Kirjastoautotoiminta Oulussa täyttää 40 vuotta! Kansantaiteilija M. A. Nummisen juontamassa tilaisuudesssa juhlapuheen pitää apulaiskaupunginjohtaja Pia-Rantala Korhonen, ja lavalla nähdään myös Oulunlahden koulun ja Montessori-päiväkodin lasten kuorot sekä oululaisia merimieslauluja esittävä Kirjaston Meripoijjaat. Juhlassa palkitaan myös kirjastoauton pitkäaikaisia asiakkaita pienellä huomionosoituksella. Mehu- ja kahvitarjoilu.
Huutomerkki ry, Oulun kaupunginkirjasto.


KLO 16 KULTTUURILEHTIGALLERIA OULUN AVAJAISET
Kulttuuritalo Valve. Hallituskatu 7, Oulu.

Huhtikuisen popup-gallerian menestyksen innoittamana Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry perustaa Ouluun pysyvän kulttuurilehtigallerian. Galleriassa on luettavissa runsas valikoima Kultti ry:n jäsenlehtiä. Avajaiset järjestetään yhteistyössä oululaisten jäsenlehtien kanssa: mukana ovat ainakin Kaltio, Hallaus, Ruutukaava ja Stiiknafuulia. Tilaisuudessa julkaistaan Ruutukaavan ja Kaltion uudet numerot sekä Kaltion 70-vuotisjuhlajulkaisu, oululaisen sarjakuvataiteilija Ville Rannan vuosina 2002–2006 Kaltiossa ilmestyneistä Elias Lönnrot -sarjakuvista koottu albumi Oululaisia suurmiehiä. Kultti ry, Kaltio ry,
Huutomerkki ry, Oulun Sarjakuvakeskus.


LISÄYS: KLO 16 Oulun kamarimuusikot ravintola Tubassa
Tuba – Food and Lounge. Mannenkatu 2, Oulu 


KLO 17 MUUSIA OULUNSALON KIRJASTOSSA

Oulunsalon kirjasto. Karhuojantie 2, Oulunsalo.

Trubaduuri Kuisma Korhonen esittää V.A. Koskenniemen runoihin säveltämiään lauluja kitaran kera.
Huutomerkki ry, Oulunsalon kirjasto.


KLO 17 RUNOESITYS: JONNE PILTONEN
Tuba – Food and Lounge. Mannenkatu 2, Oulu.

Jonne Piltonen kuvailee itseään torkuttajaksi, uusavuttomaksi ja ex-mäkihyppääjäksi.
Ravintola Tuba.


KLO 17.30 RUNOESITYS: JERE VARTIAINEN
Tuba – Food and Lounge. Mannenkatu 2, Oulu.

Jere Vartiainen on oululainen lavarunouden Suomen mestari vuodelta 2014 ja tanssittavan hitaan dynamiitin puhuja.
Ravintola Tuba.


KLO 17.30 KIRJAILIJAVIERAILU: ROSA LIKSOM
Kempeleen kirjasto. Zeppeliinintie 1, Kempele.

Rosa Liksom on suomalainen kirjailija ja kuvataiteilija, joka voitti Finlandia-palkinnon teoksestaan Hytti nro 6 (WSOY) vuonna 2011. Hänen teoksiaan on käännetty kymmenille kielille, ja hänen on sanottu päässeen irti pohjoissuomalaisesta ja kansallisesta kontekstista ja siten saaneen eräänlaisen maailmankansalaisen leiman. Useiden novellikokoelmien ja romaanien lisäksi Liksom on tehnyt sarjakuvia, maalauksia, elokuvia, näytelmiä ja lastenkirjoja. Huutomerkki ry, Kempeleen kirjasto.


KLO 17.30 AKATEEMISEN KIRJOJEN YÖ
Akateeminen Kirjakauppa. Kirkkokatu 14, Oulu.

Akateemisen kirjakaupan kohtaamispaikalla kirjailijavieraat kertovat uutuuskirjoistaan. Haastattelijoina Jenni Kinnunen ja Pauli Vepsäläinen.

Klo 17.00 Inga Röning: Hippiäinen (Tammi)
Klo 17.30 Jarmo Stoor: Motelli (Into)
Klo 18.00 Essi Kummu: Harjoituspusuja (Tammi) & Lauri Ahtinen: Homepäiväkirja (Like)
Klo 19.00 Jonna Pulkkinen: Kieltolaki (Minerva)
Klo 19.30 Jorma Koski: Riekkomailla (Karisto)
Klo 20.00 Ari Paulow: Kultainen Kotka (Mistake Media)
Klo 20.30 Ilpo Koskela: Lusia (Like)

Akateeminen Kirjakauppa.


KLO 18 IMPROVISAATIOTEATTERIA: UNIIKKI UNIKORNI
Tuba – Food and Lounge. Mannenkatu 2, Oulu.

Oululaisen improvisaatioteatteriryhmä Uniikki Unikornin esitys on ainutkertaista teatteria vailla valmiita repliikkejä ja rakentuu yleisön antamista rakennuspalikoista.
Ravintola Tuba.


KLO 18 TEEMANA RAKKAUS
Oulun kaupunginkirjaston lehtisali. Kaarlenväylä 3, Oulu.

Oululaiset lauluryhmät laulavat rakkaudesta.

Ohjelma:
Klo 18.00 Poloku
Klo 18.30 Lemmenpelurit
Klo 19.00 Toiset meistä
Klo 19.30 Cassiopeian lauluryhmä

Oulun kaupunginkirjasto.


KLO 18 KIRJAILIJAVIERAILU: M. A. NUMMINEN
Limingan kirjasto. Liminganraitti 5, Liminka.

Mauri Antero Numminen on kaikkien suomalaisten tuntema muusikko, kansantaiteilija ja kulttuurin monitoimimies, joka on erityisen tunnettu omaperäisestä lauluäänestään. Numminen on toiminut muun muassa laulajana, säveltäjänä, sanoittajana, kirjailijana, runoilijana, näyttelijänä, tuottajana ja lyhytelokuvien ohjaajana. Nyt haastattelun keskiössä on Nummisen kirjailijapersoona. Numminen on kirjoittanut toistakymmentä kaunokirjallista teosta, muun muassa Baarien mies (Kirjayhtymä 1986) ja Tango on intohimoni (Schildts 1998), ja hänen teoksiaan on käännetty useille kielille. Nummista jututtaa Limingan kunnan kirjasto- ja kulttuurijohtaja Janne Nevala.
Huutomerkki ry, Limingan kirjasto.


KLO 18 ELOKUVAESITYS: PADDINGTON
Pääkirjaston Pakkalan sali. Kaarlenväylä 3, Oulu.

Nuori karhu matkustaa Perun perukoilta Lontooseen etsimään uutta kotia. Marmeladivoileipiä rakastava karhuherra päätyy Paddingtonin juna-asemalle, kaulassaan lappu: ”Huolehtikaa tästä karhusta. Kiitos.” Ikäraja 7 vuotta. Kesto 1 h 35 min.
Oulun kaupunginkirjasto, Oulun kansainvälinen lasten- ja nuorten elokuvafestivaali.


KLO 18-22 MOBBIILIKIRJASTO
Oulun kaupunginkirjaston ala-aula. Kaarlenväylä 3, Oulu.

Kärryillä kulkevasta veikeästä Mobbiilikirjastosta voi lainata luettavaa ja ostaa kahvia sekä pientä purtavaa.
Oulun kaupunginkirjasto.


KLO 19 UUDEN LUKUPASSIN JULKAISU
Pääkirjaston piazza (2. krs). Kaarlenväylä 3, Oulu.

Kirjasto julkaisee uuden lukupassin, joka sisältää aikuisten suomennettua kaunokirjallisuutta. Tarjolla myös kirjamaistiaisia lukupassista ääneen luettuna.
Oulun kaupunginkirjasto.


KLO 19-20 TUNNELMALLINEN YÖSATUTUNTI
Pääkirjasto, lastenosaston satusoppi (2. krs). Kaarlenväylä 3, Oulu.

Elokuussa illat hämärtyvät ja yö on täynnä loppukesän taikaa. Kirjaston oma sadunkertoja lukee yötarinoita, joissa ei nukuta. Suositusikä + 4 v.
Oulun kaupunginkirjasto.


KLO 19 TAITEILIJAVIERAILU: ROSA LIKSOM JA LAURI AHTINEN
Tuba – Food and Lounge. Mannenkatu 2, Oulu.

Rosa Liksom ja Lauri Ahtinen keskustelevat, miten ja miksi molemmat ovat päätyneet multitaiteilijoiksi ja valottavat omia näkökulmiaan oman taiteen tekemiseen. Lappilaistaustainen kosmopoliitti Rosa Liksom on jo vuosikymmenten ajan ihastuttanut koti- ja ulkomaista kulttuuria paitsi novelleillaan ja romaaneillaan, myös maalauksillaan, kirjoituksillaan, näytelmillään ja videoteoksillaan. Lauri Ahtinen on oululainen sarjakuvantekijä, kuvataiteilija, kuosisuunnitelija ja kuvittaja, joka on julkaissut neljä omaperäistä sarjakuva-albumia sekä pitänyt useita näyttelyitä. Ahtinen kirjoittaa myös kolumneja.
Huutomerkki ry.


KLO 20 PIENOISMONOLOGI: LAPIN PUNAISET HANGET
Tuba – Food and Lounge. Mannenkatu 2, Oulu.

Jo 25 vuotta Rosa Liksomin tekstejä suomalaisilla näyttämöillä esittänyt näyttelijä Topi Mikkola esittää katkelman Liksomin kirjoittamasta Lapin punaiset hanget -tekstistä. Monologi on näyttämömuotokuva Annikki Kariniemestä, pohjoisen kirjailijasta. Esityksessä käydään läpi hänen vaiherikasta elämäänsä, josta ei draamaa ja dramatiikkaa puutu. Kirjailijan elämässä nousevat esiin sota-ajan äärimmäiset olosuhteet sekä naiseksi ja arvostetuksi kirjailijaksi kasvamisen tuskat ja ilot. Samalla tarinan keskiöön nousee kirjailijan rakkaus kahteen erilaiseen mieheen, joista toinen on sotilas ja toinen rauhan mies.
Huutomerkki ry.


OHJELMALISÄYS:
KLO 20.30 RUNOESITYS: JERE VARTIAINEN
Tuba – Food and Lounge. Mannenkatu 2, Oulu.

Jere Vartiaisen illan toinen runokeikka Tubassa.
Ravintola Tuba.


KLO 21 SAUNAPANEELI
Kesän Sauna. Tuiran uimaranta, Oulu.

Proviisori Jarkko Korpuan vetämä lukupiiri kokoontuu kesäsaunan lauteilla ja jakaa lukukokemuksiaan muiden saunojien kanssa. Käsittelyssä on seksi ja erotiikka kotimaisessa kirjallisuudessa, lukemistona Gummeruksen Erotica-sarja, josta löytyy mm. teoksia nimeltä Naamiohuvit, Hunajakukka, Rietas orkidea ja Samettipuutarha. Saunamaksu on neljä euroa, jonka voi suorittaa paikan päällä käteisellä tai pankkikortilla.
Huutomerkki ry.


OHJELMAMUUTOS:
KLO 21.30 KEIKALLA: MIELIKARKKI
Tuba – Food and Lounge. Mannenkatu 2, Oulu.

Alkuperäinen esiintyjä Valkea Huone perui keikkansa, ja sen tilalla esiintyy Mielikarkki-yhtye. Mielikarkki esittää koskettavia lauluja niin pettymyksistä, joukkoon kuulumattomuudesta, rakkaudesta kuin mielensairauksistakin.
Ravintola Tuba.


 

MUUTOS AIKATAULUSSA: KLO 23.00 KIRJAJULKKARIT: JARMO STOOR
Tähtitornin kahvila. Linnansaari 1, Oulu.

Tilaisuudessa julkistetaan oululaisen Jarmo Stoorin uusin romaani Motelli (Into). On eritteiden kyllästämä ja viinanhajuinen motelli Kempeleessä, on homoja, lesboja, pariskuntia, mustalaisia, perheitä kesäreissussa, pakolaisia, ilotyttöjä ja liikemiehiä, vähävaraisia opiskelijoita, kulkukauppiaita ja työmiehiä. Motellinpitäjä Timo yrittää pitää asiakkaat ojennuksessa, mutta painii samalla omien naisongelmiensa kanssa motellin vuoteissa. Motelli on Jarmo Stoorin yhdeksäs teos. Julkistamistilaisuutta tahdittaa Latistajat, äänessä Jarmo Stoor ja soittimissa Heikki Hallanoro.
Into Kustannus, Tähtitornin Kahvila.