Ohjelma: Keskiviikko 19.8.

KLO 12 RUNOLOUNAS
Tuba – Food and Lounge. Mannenkatu 2, Oulu.

Runoja viihtyisässä kaiken kansan kulttuurikuppilassa lounasaikaan. Runot tarjoilee Lassi Kalleinen.
Huutomerkki ry.


KLO 17 MUUSIA HAUKIPUTAAN KIRJASTOSSA
Haukiputaan kirjasto. Jokelantie 1, Haukipudas.

Trubaduuri Kuisma Korhonen esittää V.A. Koskenniemen runoihin säveltämiään lauluja kitaran kera.
Huutomerkki ry, Haukiputaan kirjasto.


KLO 17.30 KIRJAJULKKARIT: ELIAS KALMISTO
Galleria Kooma. Tarkka-ampujankatu 14, Oulu.

Tilaisuudessa julkistetaan oululaisen kirjailijan Elias Kalmiston toinen romaani Eipä Vähä Katekismus (Kumiorava). Kirja on satiirinen psykomatkakertomus siitä, miten Elias Kalmisto vuosien hajonnan jälkeen kokoaa itsensä. Teoksessa käsitellään pakenemisen ja etsimisen teemoja sekä yksilön oman erillisyyden kokemisen ja tulkinnan välisiä yhteyksiä. Elias Kalmiston esikoisteos Pihtari (Kumiorava 2011) on ylitsepursuavan räävitön kertomus liian pienestä vehkeestä kärsivän urbaanin pätkätyöläisen seikkailuista. Kalmistoa haastattalee toimittaja/ rapmuusikko Ilkka Raparperi Mikkonen.
Huutomerkki ry.


KLO 18.00 HETKI ELOKUVALLE: SUVIRETKI
Galleria Kooma. Tarkka-ampujankatu 14, Oulu.

Oulun Muusajuhlat esittää oululaisen Risto Nymanin ohjaaman elokuvan Suviretki (2015). Ohjaaja on itse paikalla kertomassa teoksestaan. Tunnin mittainen filmi kertoo jumalan hylkäämistä miehistä, jotka lähtevät suviseuroille hakemaan parannusta. Huom! Elokuva on tekstitetty englanniksi, joten se sopii myös suomen kieltä ymmärtämättömille. Alkupalana nähdään videotaltiointi pienoisnäytelmästä Star Trek: Christmas edition, jonka esittää NäKeMYs (Näytelmäkerho Miesten Ystävät). Kapteeni Pikari miehistöineen matkustaa avaruuden (tuon käymättömistä korpimaista viimeisen) halki Korvatunturille toteuttamaan tähtilaivaston tehtävää viedä demokratia urheasti sinne missä sitä ei vielä ole. Tilaisuuden alustaa elämäntaparunoilija Jari Huotari runoesityksellään, ja lopuksi Risto Nyman vetää kaikille avoimen kainalopierukilpailun.
Huutomerkki ry.


MUUTOS AIKATAULUSSA: LUENTO ALKAA JO KLO 17.30: NAISET HISTORIANKIRJOITTAJINA: SARA WACKLIN JA ARJEN HISTORIA
Pohjois-Pohjanmaan museo. Ainolanpolku 1, Oulu.

Oululaissyntyisen kirjailijan ja naiskoulutuksen edelläkävijän Sara Wacklinin syntymästä tulee kuluneeksi 225 vuotta. Professori Tiina Kinnunen pitää Pohjois-Pohjanmaan museossa pienoisesitelmän, jossa tarkastellaan naisten roolia suomalaisessa historian kirjoittamisessa 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa. Mikä oli heidän roolinsa ja minkälaista historiaa he kirjoittivat? Esitelmässä keskitytään erityisesti Sara Wacklinin tapaan kiinnittää huomiota arjen historiaan. Tilaisuudessa kuullaan myös näytteitä kirjailijan tuotannosta lukuteatterin keinoin.
Huutomerkki ry, Pohjois-Pohjanmaan museoyhdistys, Pohjois-Pohjanmaan museo, Oulun Historiaseura.


KLO 18 MUUSIA KEMPELEEN KIRJASTOSSA
Kempeleen kirjasto. Zeppeliinintie 1, Kempele.

Trubaduuri Kari Blomster esittää akustisen kitaran kera säveltämiään lauluja mm. Eeva-Liisa Mannerin, Ilpo Tiihosen ja Arja Tiaisen runoihin.
Huutomerkki ry, Kempeleen kirjasto.


KLO 18.30 PENTTI HAANPÄÄ 110 VUOTTA -JUHLASEMINAARI
Oulun kaupunginkirjasto, Pakkalan sali. Kaarlenväylä 3, Oulu.

Kirjailija Pentti Haanpään (1905-1955) syntymästä tulee kuluneeksi tänä vuonna 110 vuotta. Juhlaseminaarissa esiintyvät teoksen Sota Kentästä ja kasarmista (Paasilinna, 2014) tekijä Anssi Sinnemäki sekä professori Hannu Kahakorpi, joka puhuu aiheesta Pentti Haanpää ja elokuva. Klo 20 Teatteri Willi Lakeus esittää pääkirjaston aulassa näyttämösovituksen Haanpään Yhdeksän miehen saappaat -romaanista. Esityksen on ohjannut ja dramatisoinut Markku Hernetkoski, ja rooleissa nähdään Sanna Finnilä ja Raimo Hentunen.
Taiteen edistämiskeskus, Pohjois-Pohjanmaan liitto, Oulun kaupunginkirjasto, Huutomerkki ry.


KLO 19.30 KONSERTTI: ROSA LATVA UNI
Tuba – Food and Lounge. Mannenkatu 2, Oulu.

Rosa Latva Uni on konsertti, yhtye ja kokonaisuus joka esittää Rosa Latvan kappaleita monimuotoiselle akustiselle instrumentaatiolle sovitettuna. Yhtyeen soitto ja läsnäolo on hypnoottista, vahvaa ja raikasta. Musiikkia ja konserttikokonaisuutta voi kuvailla aikuisten saduksi. Rosa Latva on laulaja/lauluntekijä, multi-instrumentalisti ja muusikko, joka edustaa uuden sukupolven progressiivista musiikkia. Samanhenkisiä sävyjä voi löytää esimerkiksi Björkin ja Kate Bushin tuotannosta.

Rosa Latva – laulu, piano, 16-kielinen kantele
Satu Lankinen – perkussiot, laulu
Oona Yliperttula – viulu, laulu
Tapio Miettinen – haitari, kitara, mandoliini, laulu
Keke Lammassaari – kitara, laulu
Juha Kuurajärvi – harmooni, laulu

Kesto n. 50 min., liput 10 euroa ovelta (opiskelijat ja eläkeläiset 5 euroa).
Kulkurirunot, Huutomerkki ry.


KLO 20 KALEVI HELVETTI: KUMMITUSJUTTUJA
Galleria Kooma. Tarkka-ampujankatu 14, Oulu.

Punkyhtye Pertti Kurikan nimipäivien kitaristi Pertti Kurikan alter ego Kalevi Helvetti saapuu Ouluun kertomaan kummitusjuttuja! Helvetin rankkoja runoja, tarinoita ja piirustuksia on koottu myös Kalevi Helvetti -kirjaksi, jonka on julkaissut meksikolainen Ediciones Hungria (2014). Tarinoissa luuranko tulee kylään ja puukottaa, musta haamu tappaa, ihmissusi syö kaikki ja helvetissä on 1788 (tai 3057) astetta. Kalevi itse saa puukosta, joutuu haikalan syömäksi ja hyppää metrojunan alle. Vuonna 2011 ilmestynyt Kalevi Helvetti kertoo kummitusjuttuja -kasetti on myyty loppuun aikoja sitten. Huom! Tuothan ”pääsymaksuksi” yhden vapaavalintaisen c-kasetin Pertti Kurikalle – hän kerää niitä! Esitys ei sovi lapsille.
Huutomerkki ry.


KLO 21 MUUSAKLUBI
Tuba – Food and Lounge. Mannenkatu 2, Oulu.

Muusaklubin ohjelmassa sanataitelua ja musiikkia. Runojaan esittävät Heli Slunga ja Eemeli Anttila. Punkyhtye Pertti Kurikan nimipäivien kitaristi Pertti Kurikan synkkä sivupersoona Kalevi Helvetti kertoo kummitusjuttuja. Floorflower 1.0 trubaduurifolkkaa ja jytisee mm. Eeva-Liisa Mannerin, Ilpo Tiihosen ja Arja Tiaisen runojen tahtiin. Orkesteri 2-7 Miehen Trio? esittää puolalaista hoi-grass -purjevenepunkkia suomeksi. Maailmanmusiikkiyhtye Bohemikan elegantti ilmaisu virtaa tummana ja väkevänä, kun yhtye yhdistelee omailmeisesti nykyaikaista flamencoa, jazzia ja itämaista musiikkia. Liput 5 euroa ovelta.
Huutomerkki ry.