MUSTEKLUBI TUBASSA 15.9. klo 20-22

Huutomerkki järjestää seuraavan Musteklubin torstaina 15.9. klo 20-22. Paikka on tuttuun tapaan viihtyisä kierrätyshenkinen ravintola Tuba Food and Lounge osoitteessa Mannenkatu 2, Oulu. Ohjelma on perinteisen kirjava.

KOSKETUSPINTOJA: RAJANSA RINNOILLAKIN

Kosketuspintoja on uusi konsepti, jossa kulloisenkin käsiteltävänä olevan teoksen teemaa lähestytään keskustelijoiden omien elämänkokemusten kautta. Tällä kertaa lukukirjana on Leena Sainion Leenu, Liinu ja Tiinu – rajansa rinnoillakin (Enostone 2022). Omia kosketuspintojaan teokseen peilaavat seksuaalineuvoja Heidi Maria Huotari yllätysvieraineen.

“Halusin tehdä tämän kirjan, jotta ihmiset ymmärtäisivät, että haittarepertuaariin kuuluu paljon muutakin kuin ne kuuluisat niska-, hartia- ja selkäsäryt. Haluan toimia informaation levittäjänä ja rohkaisijana, vertaistukena ja ymmärtäjänä. Liian isot rinnat madalsivat mielialaa. Ne olivat koko ajan tiellä ja tekivät olosta valasmaisen. Sekä miehet että naiset vilkuilivat ihmetellen. Lisäksi sopivien vaatteiden hankkiminen oli lähes mahdotonta. Pakkasellakin joutui kulkemaan takki auki, ja jos paitapuseron napit ulottuivat rintojen kohdalla kiinni, hartialinja roikkui kyynärpäissä.” – Leena Sainio

KIRJAILIJAVIERAILU: JARNO MÄLLINEN

Jarno Mällinen kertoo juuri ilmestyneestä teoksestaan Käpylän idylli (Enostone). Janne muuttaa isänsä kanssa 1970-luvun alkuvuosina Käpylään ja ystävystyy naapuritalon Martin kanssa. Läheinen moottoritie ja ratapiha ovat kiellettyä aluetta, mutta juuri siksi niin vetovoimaisia ja kiehtovia. Metsissä asuu sodan rampauttamia alkoholisteja ja toisinaan Koskelan jengi ilmestyy kuin tyhjästä. Käpylän idylli kertoo muutamasta kesäpäivästä tiiviisti ja niukkanaisesti. Päivien ja tuntien kuluessa Janne sotkee itsensä aina vain tiukemmin valheiden verkkoon. Kirjailja-muusikko Jarno Mällinen kirjoittaa kuin soittaisi kitaraa. Lauseet ovat järeitä ja tarkkoja. Kieli on korutonta ja siksi kaunista. Jarno Mällinen on oululainen kirjailija-muusikko, joka tunnetaan mm. kulttiyhtye Radiopuhelimien kitaristina. Mällistä haastattelee Jaana Märsynaho.

KYSY MITÄ TAHANSA MEDITAATION HAITTAVAIKUTUKSISTA

Yleisökysymyksiin vastaa psykologi, tietokirjailija ja Mielen laboratorio -podcastin isäntä Ari-Pekka Skarp. Skarpin mukaan meditaation vaikutusten tutkimus on laajentunut viime vuosikymmeninä niin, että nykyään julkaistaan vuosittain tuhansia tieteellisiä tutkimuksia mindfulnessin hyödyistä. Tutkimusten anti on kuitenkin ollut pitkään yksipuolista. Hyötyjä esittelevät tutkimukset pääsevät helpommin julkaisuihin kuin tutkimukset, joissa hyötyjen sijaan onkin löydetty enemmän haittavaikutuksia. Sellaisia ovat esimerkiksi ylivirittyneisyys, keskittymis- ja univaikeudet, aistihavaintoihin liittyvä epämiellyttävyys, hankaluudet sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja tasapainoisen minäkokemuksen horjuminen. Skarpin kriittiselle katseelle on katetta, sillä hän on harjoittanut meditatiivista työskentelyä yli 20 vuoden ajan yhdistäen psykologian ja viisausperinteiden koeteltuja oivalluksia mielen taitojen kehittämiseen. Hänen uusin teoksensa Mindfulness, mielenselkeys ja myötätunto (Basam Books) ilmestyy lokakuussa. Teos on syvällisiä oivalluksia herättelevä selviytymisopas kaikille nykyajan digi-yhteiskunnassa toimiville ihmisille.

Kysy mitä tahansa aiheesta x -sarjassa aiheina ovat olleet aiemmin mäkihyppy, maailmankaikkeus, veneenrakentaminen, Raamattu, betonibrutalismi, ruumiinavaus, showpaini, tee, rullalautailu, Tintti-sarjakuvat, kädenvääntö, sananmuunnokset, pöytäroolipelit sekä e-urheilu.

RUNOESITYS: PERTTI RAUTIAINEN JA EPE NIIRANEN

Pertti Rautiainen esittää kirjoittamiaan runoja, jotka ovat syntyneet The Doors -yhtyeen innoittamana. Runoesitystä säestää Epe Niiranen ”keskiaikaisella” kampiliirallaan.

SAASTAMOISET

Saastamoiset on rock-yhtye Oulusta. Yhtyeen musiikissa voi kohdata elämän valtavat epäonnistumiset positiivisessa näkökulmassa, mutta vailla mitään toivoa siitä, että asiat voisivat olla joskus paremmin. Aitoa, epätäydellistä, mutta onnellista musiikkia suoraan Saastamoisten sydämistä sinun korviisi.

Laulu & Kitara – Ville Muikkula
Basso – Sakari Airaksinen
Koskettimet – Petteri Luopajärvi
Rummut – Jari Kähönen

TIlaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

– Esteetön pääsy
– Inva-WC