MUUSAJUHLIEN OHJELMISTO ON JULKAISTU

Poikkitaiteellinen sanataidefestivaali Oulun Muusajuhlat järjestetään tänä vuonna 10.–15.8.

Tapahtumat keskittyvät Oulun kaupunginkirjastoon ja ravintola Tubaan, mutta tapahtumia on myös muissa ravintoloissa, kirjastoissa ja Oulun lähikunnissa. Suurin osa tapahtumista on pääsymaksuttomia.

Antiikin yhdeksän runotarta eli muusaa ovat innoittaneet ihmiskuntaa antiikin ajoista. Nyt muusat houkuttelevat jälleen lukemisen ja kirjoitetun maailman pariin. Kirjat ilahduttavat, lumoavat ja vangitsevat. Niiden äärellä voi eläytyä, hurmaantua, muistella, harhailla ja viipyillä – kirjoissa on kaikki meidän tarinamme ja lukemattomat maailmat.

Muusajuhlat tarjoaa kuuden päivän aikana noin 90 tilaisuutta, joista suurin osa sisältää kirjailijavierailuja ja kirjallisuuskeskusteluja, mutta mukana on myös muun muassa musiikkia, teatteria ja runoesityksiä. Järjestyksessään 18. sanataidefestivaali onkin tunnettu runsaasta ja monipuolisesta ohjelmistostaan.

Vieraiksi saapuvat muun muassa Heikki Turunen, Tiina Raevaara, Pelle Miljoona, Susinukke Kosola ja Elsa Tölli sekä paluun konserttilavoille paluun tekevä Liisa Tavi säestäjineen. Mukana on myös lukuisia oululaisia kirjailijoita, kuten Liisa Louhela, Jukka Aalho, Pirjo Suvilehto ja Jenni Räinä.

Festivaalin tuottaa Huutomerkki ry, ja tapahtuma on osa Oulun juhlaviikkoja. Ohjelma löytyy linkistä:
www.muusajuhlat.fi

Lisätietoja tuottaja Kari Miettunen.kari.ensio.miettunen@gmail.comPuh. 050 363 9259

Tervetuloa Muusajuhlille innoituksen lähteille!

Huom! Ohjelmamuutokset mahdollisia. Syksyn koronatilanne saattaa vaikuttaa järjestelyihin.

OULUN MUUSAJUHLAT 2021


OHJELMA


TIISTAI 10.8.


KLO 12 RUNOLOUNAS
Tuba Food and Lounge. Mannenkatu 1, Oulu.


Runoja viihtyisässä kulttuuriravintolassa lounasaikaan. Runot tarjoilee Anu Rajala.


KLO 17.30 MUUSAT IIN KIRJASTOSSA: TONI AHO
Iin kirjasto. Puistotie 1, Ii.


Partus (Atrain & Nord 2021) on iiläisen erikoislääkäri Toni Ahon kolmas lääketieteellinen trilleri Milla Vartiainen -sarjassa, jonka ensimmäiset osat Exitus ja Organus ovat puhuttaneet ajankohtaisuudellaan. Dekkareissaan Aho käsittelee terveydenhuollon uhkakuvia ja kipukohtia, kuten hoitohenkilökuntaan kätkeytyviä tappajia, armomurhaa tai tietoturvan väärinkäyttöä. Haastattelijana Jyri-Jussi Rekinen.


MUUSAT LAITURILLA
Oulun kaupunginkirjasto, tapahtumatila Laituri. Kaarlenväylä 3.


KLO 17.30 KAIKKEUS ON MEIDÄN
Liisa Louhela kertoo esikoisteoksestaan Kaikkeus on meidän (WSOY 2021). Romaani käsittelee vapauden tarvetta, 30-luvun kapeaa naiskuvaa sekä suomalaista rasismia aiheensa kautta: teos kertoo kielletystä rakkaudesta valtaväestöön kuuluvan tytön ja romanipojan välillä. Aate- ja oppihistoriaa tutkinut kirjailija kuvaa kainuulaista maalaisarkea ja päähenkilön mielenliikkeitä lempeästi ja tarkkanäköisesti, ja tuntee perinpohjaisesti maisemansa ja sen mentaliteetin. Haastattelijana Jarkko Korpua.


KLO 18 TYTTÖ, NAINEN, IHMINEN
Oululainen runoilija Miia Paani tunnetaan parhaiten naisia ja naisena olemista käsittelevistä runoistaan. Hän kirjoittaa myös tekstejä, joita hän kutsuu tyttörunoudeksi. Miia Paani kertoo, mitä hän tarkoittaa tyttörunoilla ja miksi hän kirjoittaa erityisesti naiseuteen – ja ihmisyyteen yleisemminkin – liittyviä runoja. Paani on julkaissut muun muassa runokoelmat Puun juurilla ja naiset (Ntamo 2010) ja Tuulet vastaan (Ntamo 2018) Haastattelijana Päivi Jokinen.


KLO 18.30 RAKHAUS PUNANEN ELÄMÄNLANKA
Tervolassa syntynyt, Oulussa asuva Marjatta Kaasila esittelee tuoretta kokoelmaansa, johon on koottu runoja ja tekstejä hänen seitsemästä aiemmasta teoksestaan. Rakhaus punanen elämänlanka (Kustannus HD 2021) on elämänmyönteinen valikoima Kaasilan lyriikkaa, joka ei kaihda elämän nukkaantuneita ja tummiakaan sävyjä. Runot sisältävät peräpohjalaisen naisen rehellisiä tuntemuksia ikääntymisestä ja rakkaudesta, joiden punaisena elämänlankana on pitkään kestänyt rakkaus. Haastattelijana Pauli Vepsäläinen.


KLO 19 HUOJUVA TORNI
Tilaisuudessa julkistetaan sarjakuvateos Huojuva Torni (Zum Teufel). Dokumenttiohjaaja Reidar Love lähtee Ouluun filmaamaan dokumenttia 80-luvun punk-nuorisosta. Kuvaukset eivät suju helposti, kun menneisyyden haamut nousevat kummittelemaan ja salaisuudet alkavat paljastua. Mitä tapahtui Tornin asukkaille? Huojuva Torni on kertomus ihmisyydestä ja identiteetistä, sukupolvien (ja sukupuolten) välisistä sodista ja sovituksesta. Teoksen ovat kuvittaneet Aapo Kukko ja Niko- Petteri Niva, ja käsikirjoituksesta vastaa Tessa Astre. Kolmikkoa haastattelee Harri Filppa.


KLO 19.30 SUOMIPUNK 1977–1981
Miten punk rantautui Suomeen? Miksi siitä tuli täällä niin iso juttu? Mitä ensimmäisen aallon punkeille sittemmin tapahtui? Suomipunkin kummisetä Kimmo Miettisen tänä vuonna ilmestynyt tietoteos Suomipunk 1977–1981 (Like) vastaa näihin ja moniin muihin kysymyksiin. Ääneen pääsevät muun muassa Eppu Normaali, Pelle Miljoona, Ratsia ja Kollaa Kestää. Oulun punkpiireissä aikoinaan vaikuttaneet Jyri-Jussi Rekinen ja Satu Koho kokoontuvat Tessa Astren johdolla keskustelemaan kirjasta ja jakamaan aikalaismuistojaan.


EROTIIKAN MUUSAT KIRJALLISUUDEN TALOLLA (Huom! Tilaisuus järjestetään virtuaalisesti koronarajoitusten takia)
Oulun kirjallisuuden talo. Pikisaarentie 13, Oulu.


KLO 19 MINILUKUPIIRI: KEVÄT ILMAN KOSKETUSTA
Jarkko Korpuan ja Matti A. Kemin kahdenkeskinen intiimi lukupiiri avaa lukukokemuksiaan keväällä ilmestyneestä eroottisesta novellikokoelmasta Kevät ilman kosketusta (Aula & Co.). Useiden eri kirjoittajien kynistä ruiskunnut hehkuva tekstikokoelma sisältää rakkautta ja rakkaudettomuutta, rakastamista rahasta, rakastajan ja kosketuksen ikävää. Kokoelman tarinoissa kaikuu kaipuu keskellä koronaa – kaipuu koskettaa ja tulla kosketetuksi.


KLO 19.45 MARJATTA KAASILA: RUNOJA
Marjatta Kaasilan runoissa on paitsi huumoria ja haikeutta, myös erotiikkaa. Kaasilan runot kertovat usein siitä, mitä tapahtuu nuoruutta ihannoivan arjen keskellä, kun ikää karttuu. Kokemus tuo uusia näkökulmia siihen miksi ”vanha rakhaus” maistuu yhä hyvälle.


KLO 20 LUOLAMIESPORNOSTA
Paleofiktiivisessä kirjallisuudessa kivikauden ympäristö kuvataan ”puhtaaksi ja alkuperäiseksi” ilman moderneiksi miellettyjä sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuksia. Sukupuolijärjestelmän kaksijakoisuuden tai seksuaalisuuden heteronormatiivisuuden ei sinänsä pitäisi liittyä sen enempää elinkeinoihin kuin teknologian tasoonkaan, mutta paleofiktiossa miehen ja naisen sukupuolieroa ei kyseenalaisteta. Aiheesta keskustelevat kulttuuriantropologi Jenny Kangasvuo ja tutkija Tomi Kiilakoski.


KLO 20.30 AUTION SAAREN EROOTTISET KIRJAT
Tommi Saha, Epe Niiranen ja Pauli Vepsäläinen paljastavat, mitä eroottista kirjallisuutta he ottaisivat mukaansa autiolle saarelle. Löytyykö repusta Decamerone, Henry Millerin Ruusuinen ristiinnaulitseminen vaiko kenties 1970-luvun Jymyjä?


KLO 21 ESSI & MAURI: ISOJEN POIKIEN (JA TYTTÖJEN) LAULUJA
Pieni mutta teknillinen trubaduuri Essi Saarikoski esittää tuhmia lauluja Mauri-ukulelensa kanssa.

KESKIVIIKKO 11.8.


KLO 12 RUNOLOUNAS
Tuba Food and Lounge. Mannenkatu 1, Oulu.
Runoja viihtyisässä kulttuuriravintolassa lounasaikaan. Runot tarjoilee Reija Korkatti.


KLO 17.30 MUUSAT IIN KIRJASTOSSA: TIINA RAEVAARA
Iin kirjasto. Puistotie 1, Ii.
Kirjailijavieraaksi saapuu hiipivän kauhun mestari ja kotimaisen kauhuromantiikan kuningatar Tiina Raevaara. Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla huomioitu Raevaara on myös tiedetoimittaja, perinnöllisyystieteeseen erikoistunut biologi ja filosofian tohtori, jolta on ilmestynyt seitsemän romaania, Runeberg-palkittu novellikokoelma ja kolme tietokirjaa. Hänen viimeisin teoksensa Polaaripyörre (Like 2021) kuljettaa lukijan Huippuvuorille, jossa sulavasta ikiroudasta paljastuu jotakin, joka uhkaa koko ihmiskunnan tulevaisuutta. Haastattelijana Jyri-Jussi Rekinen.


MUUSAT LAITURILLA
Oulun kaupunginkirjasto, tapahtumatila Laituri. Kaarlenväylä 3.


KLO 17.30 JALKAPALLON KAUNEUS

Suomen johtaviin kilpaurheilun asiantuntijoihin kuuluvan Sami Kolamon uusin teos on nimeltään Jalkapallon kauneus (Aviador 2021). Monet jalkapallolegendat ovat tunnettuja pelikenttien taiteilijoina, jotka kuin tanssien tehdyillä harhautuksillaan ja vetovoimaisella rytmitajullaan erottautuvat miljoonista muista. Uusia näkökulmia sisältävä teos pohtii myös pelaajien asemaa aikansa muoti-ikoneina ja roolimalleina. Lisäksi kirjassa esitellään fanien roolia sekä naisjalkapallon asemaa miespäättäjien alaisuudessa. Haastattelijana Jonna Pulkkinen.


KLO 18 AUM GOLLY – TEKOÄLYN RUNOJA IHMISYYDESTÄ
Kevään puhuttelevin kotimainen kirjauutuus on nimeltään Aum Golly – Tekoälyn runoja ihmisyydestä (Basam Books). Teos on GPT-3:n ja Jukka Aalhon yhdessä vuorokaudessa syntymyt runokokoelma. GPT-3 on sanfranciscolaisen OpenAI:n vuonna 2020 julkaisema autoregressiivinen kielimalli. Tämä syväoppimiseen perustuva tekoäly kykenee tuottamaan tekstiä, jota ei voi erottaa ihmisen kirjoittamasta tekstistä: runoja, blogikirjoituksia, reseptejä, lakitekstiä… Jukka Aalho on palkittu kirjoittaja, markkinoija ja tiedeviestijä.


KLO 18.30 RUNOUS ON JUST SITÄ, MITÄ MÄ HALUAN SEN OLEVAN
Runoilijat Elsa Tölli ja Susinukke Kosola keskustelevat lavarunouden olemuksesta. Helsinkiläinen Elsa Tölli haaveilee rajattomasta runokentästä, joka olisi moniääninen, avoin ja vimmattu. Hän on huikentelija, jolle elämän seikkailut, tärähtänyt glamour ja lava-adrenaliini ovat taiteentekemisen moottoreita. Susinukke Kosola (oik. Daniil Kozlov) on Turussa asuva venäläistaustainen anarkistilyyrikko ja punk-runoilija, joka on tunnettu energisistä lavasiintymisistään. Itseään hän kutsuu intohimoiseksi ymmärtäjäksi: jos hän kohtaa jotain outoa tai hämmentävää, siitä pitää ottaa selvää. Se voi olla mitä tahansa monimutkaisesta poliittisesta ilmiöstä aina eriskummallisen merieläimen puolustusmekanismiin. Töllin kokoelma Fun Primavera (omakustanne 2020) ja Kosolan uutuusteos Turkoosi vyöhyke (Sammakko) ovat kumpikin tämän Tanssiva karhu – palkintoehdokkaita.


KLO 19 EKOLOGINEN TIETOISUUS JÄNNITYSKIRJALLISUUDESSA
Ekologinen tietoisuus – ellei suoranainen ahdistus – on ollut kirjallisuudessa läsnä ainakin 1960- luvulta alkaen, mutta viime vuosina se on noussut huomattavasti aiempaa terävämmin osaksi valtavirtaa.
Myös kirjailija Tiina Raevaara kytkee ympäristökeskustelun luontevasti uusimpaan romaaniinsa Polaaripyörre (Like 2021). Raevaarasta on sanottu, että hänellä on poikkeuksellinen kyky yhdistää tieto, tiede, politiikka ja inhimilliset tunteet taustalta koko ajan vahvemmin esiin hiipivään ekokatastrofiin ja kirjoittaa kaikesta elämänmakuista, luontevaa dialogia. Haastattelijana Tomi Kiilakoski.


KLO 19.30 AVOIMET SUHTEET
Mirja Hämäläisen kirjoittama Avoimet suhteet (Kosmos 2020) on monipuolinen tietokirja avoimista suhteista. Teos näyttää, että yhteen kumppaniin sitoutuminen ole ainoa tie onnellisiin ihmissuhteisiin
ja antaa käytännön neuvoja elämään monogamianormin ulkopuolella. Asiantuntijat ja avoimissa suhteissa elävät ihmiset kertovat, mihin kulttuurimme parisuhdeihanteet pohjautuvat. Hämäläinen esittelee kattavasti erilaisia avointen suhteiden malleja ja tarjoaa lukijalle työkaluja löytää niistä itselleen sopivin. Kirjasta keskustelevat seksuaalikasvattaja Heidi Maria Huotari ja seksuaaliterapeutti Tanja Roth.


KLO 18 NICK CAVE: ARMON PALLI T
Cafe Krypta.Isokatu 6, Oulu.
Joose Mikkonen (laulu) ja Kari Miettunen (ukulele) esittävät Nick Caven kappaleita Joose Mikkosen suomentamina versioina. Nick Cave on 80-luvulta lähtien Cave on jatkanut Bob Dylanin, Leonard Cohenin ja Neil
Youngin ja kaltaisten artistien viitoittamalla tiellä rockmusiikin ja kirjallisuuden yhdistämisessä. Australialainen uusromantikko ja symbolisti ammentaa laulunsa Raamatun kertomuksista ja kansanlauluista, joista useissa rakkaustarina yhdistyy kuolemaan. Maallinen tai taivaallinen rakkaus on Cavelle raamatullinen elämän puu ja kaiken alkulähde, jota pimeys, tuho ja kuolema herkeämättä piirittävät. Laulujen välissä Eeva Maria al-Khazaali ja Juha Vähäkangas esittävät runoja rakkaudesta ja kuolemasta.

(Tapahtuma siirretty myöhempään ajankohtaan koronarajoitusten takia)


KLO 19 LIISA TAVI & ARTO PIISPANEN: RAKKAUDESTA ELÄMÄÄN – LAULUJA NUORUUDESTANI
Kulttuuritalo Valve, Valvesali. Hallituskatu 7, Oulu

Liisa Tavi: laulu
Arto Piispanen: piano

Liisa Tavi on tehnyt kauan odotetun paluun estradeille useiden vuosien hiljaiselon jälkeen. Liisa Tavin ja Arto Piispasen konsertti sisältää nimensä mukaisesti Liisa Tavin ohjelmistoa 70-luvulta aina tähän päivään asti. Ken on kuullut nuoren Liisa Tavin helisevää ääntä, muistaa sen aina! Tavin laulajanura lähti liikkeelle poliittisen laululiikkeen parista, kun hän liittyi Agit Prop -yhtyeeseen vuonna 1976. Kolme vuotta myöhemin Tavi teki läpimurtonsa, kun esikoissingle Lasta ei saa tukuttaa voitti television Levyraadin. Seuraavina vuosikymmeninä laulujen teemoiksi vaihtuivat kannanotot ihmisyyden puolesta; kappaleissa on aina korostunut humaani
elämänasenne. Tekstejä ovat tehneet Tavin itsensä lisäksi muun muassa Pentti Saaritsa, Tommy Tabermann ja Hector. Kappaleista tunnetuimpia ovat Violeta Parran Elämälle kiitos ja Kun palaan taas nuoruuteeni sekä Kollaa Kestää -yhtyeen Jäähyväiset aseille. Pianisti Arto Piispanen on kulkenut Liisan kanssa pitkän ja hedelmällisen yhteisen matkan vuosikymmenten ajan.


Kesto n. 1 h ilman väliaikaa. Liput 18 euroa ennakkoon Valveen lippumyymälästä 4.8. alkaen sekä 24.6. alkaen ticketmaster.fi (käsittelykulut lisätään). Huom! Yleisökapasiteetti on puolet normaalista eli 88 paikkaa plus kaksi pyörätuolipaikkaa.


KLO 20 VOIMALAN MUUSAKLUBI
Voimala 1889. Kasarmintie 1, Oulu.


KYSY MITÄ TAHANSA JALKAPALLOTAKTIIKOISTA
Haluaisitko ymmärtää nykyjalkapalloa? Penkkiurheilija törmää helposti TV-ottelua seuratessaan vaikeilta tuntuviin termeihin. Kysy mitä tahansa aiheesta x -sarjassa tällä kertaa jalkapalloaiheisiin kysymyksiin on vastaamassa asiantuntija Sami Kolamo, joka on kirjoittanut yhdessä Tommi Walleniuksen kanssa tietoteoksen Jalkapallotaktiikat – Ymmärrä futista paremmin (Vastapaino 2021). Kirjassa esitellään selkeästi jalkapallon erilaisia taktiset kuviota, pelitilanteita sekä peliryhmityksiä historioineen.


VIERAANA SUSINUKKE KOSOLA
Turkulainen Susinukke Kosola kertoo uusimmasta kokoelmastaan Turkoosi vyöhyke (Sammakko 2021) ja lukee siitä otteita. Palkitun Kosolan neljäs teos on runoelma kumppanuudesta tulevaisuudeltaan kapeaksi käyvässä maailmassa. Kuinka olla sekä onnellinen että hyvä paikassa, jossa jokainen teko on ruokaa tuhoa kylvävälle talousjärjestelmälle ja jokaisella ajatuksella on maailmanlopun varjo? Haastattelijana Matti A. Kemi.


ELSA TÖLLI: LAVARUNOUTTA
Helsinkiläinen runoilija Elsa Tölli tarjoilee lennokkaan kirvelevää lavarunoutta ja esityskieltä yleisön koettavaksi. Hänen runokokoelmansa Fun Primavera (omakustanne 2020) on privaatti leikekirja, päiväkirja, lukuohje ja julkinen tunnustus, joka pursuaa nuoruutta, valokuvia, piirroksia, sivujen välistä putoilevia paljettitähtiä ja sutattuja vaihtoehtoja. ”Elsa Töllin vastaansanomaton, koko habituksen valaiseva kirkas angsti on harvinaista koettavaa. Glitteriä kimaltava ja hurmaavan suttuista trash- estetiikkaa säteilevä Tölli tykittää sanat ilmoille, otat ne vastaan tai et. Kieli on kaunista, kulkevaa japaljon puhuvaa.” – Eeva Kemppi


LEMPI ELO: MUSIIKKIA
Lempi Elo vie soljuen maailmaan, jossa kirjepaperintuoksuiset sanat kohtaavat harmoonin huminan. Aamukahveista sateen huuhtomiin havumetsämaisemiin, päivännoususta illankajoon, Lempi Elo kertoo matkasta, jota käymme milloin vieretysten, milloin yksin. Harmooni vierellä on hyvä kulkea ja sen lausumat melodiat kuuluvat ja tuntuvat vaarojen yllä. Lempi Elo ja matkaharmooni ovat liikkeessä alati, sillä he vaikuttavat myös yhtyeissä Äiti Heresia ja Oakahtoakseh.


TORSTAI 12.8.

Huom! Osa muusatorstain tilaisuuksista kuuluu myös Oulun taiteiden yön ohjelmistoon, joka löytyy osoitteesta www.ouluntaiteidenyo.net.

KLO 12 RUNOLOUNAS: AILU HOSIONAHO
Tuba Food and Lounge. Mannenkatu 1, Oulu.
Runoja viihtyisässä kulttuuriravintolassa lounasaikaan. Runot tarjoilee Ailu Hoisionaho.


KLO 17.30 MUUSAT LIMINGAN KIRJASTOSSA: PELLE MILJOONA
Limingan kirjasto. Tupoksentie 5, Liminka.
Kirjailijavieraaksi saapuu punk-muusikko ja beat-kirjailija Pelle Miljoona, jonka kuudestoista romaani Shiva-kuu (Like) julkaistiin kesällä. Mahatma Gandhin rukin lailla kehräävä seikkailuromaani kertoo Intiaan kadonnutta
kaksoisveljeään etsivästä Tomista. Goalla odottaa maahan haudattu rahalipas ja uutinen veljen kuolemasta hämärissä olosuhteissa. Nahkasandaalien läpsyssä on vankka bluespoljento, kun Tom jäljittää veljensä vaiheita turistiparatiisin kulissientakaisessa maailmassa. Haastattelijana Teija Varis.


MUUSAT LAITURILLA
Oulun kaupunginkirjasto, tapahtumatila Laituri. Kaarlenväylä 3.


KLO 17.30 UKK – KOKO TARINA & URHO KEKKOSEN ELÄMÄ
Robert Brantberg esittelee tietoteoksiaan UKK – Koko tarina (readme.fi 2017) ja Urho Kekkosen Elämä (readme.fi 2020). Urho Kaleva Kekkonen oli määrätietoinen työmyyrä, joka viihtyi niin jätkien kuin maailman huippujohtajienkin seurassa. Sisällissodassa lukiolainen Urho Kekkonen taisteli valkoisten puolella. Sodan jälkeen hän oli aktiivinen suomalaisuusmies ja osallistui Akateemisen Karjala-seuran toimintaan. Kekkonen työskenteli nuorena myös Etsivässä keskuspoliisissa. Traagista Kekkosen elämässä oli, että poliitikot lähes yksimielisesti antoivat tämän jatkaa virassaan inhimillisesti katsoen aivan liian pitkään.

(Peruuntunut koronapandemian takia)


KLO 18 AVANTGARDE SUOMALAISESSA KIRJALLISUUDESSA
Tomi Kiilakoski ja Matti A. Kemi keskustelevat kesällä ilmestyneestä teoksesta Avantgarde Suomessa (SKS). Kuva länsimaisen modernismin voittokulusta selittää huonosti avantgarden kehitystä Suomessa, vaikka 1960-luvulla täällä kukoistikin kokeellinen taide ja esteettinen edistyksellisyys, jonka lähtökohdat olivat läntisessä modernismissa. Mutta ovatko ne täysin palautettavissa siihen? Esimerkiksi vuonna 1936 perustettu Kirjailijayhdistys Kiila otti vaikutteita Vladimir Majakovskilta ja Walt Whitmanilta, ja sen jäsenet Katri Valasta ja Arvo Turtiaisesta lähtien yhdistivät kansainvälistä avantgardea työväenluokan kansainvälisiin tavoitteisiin ja fasismin vastustamiseen. Kyseessä oli siis jo muodon
puolesta huomattavasti modernimpi hanke kuin mitä esimerkiksi 1930-luvun länteen katsovassa Kirjailijaliitossa harjoitettiin.


KLO 18.30 PRÄSSI!
Jarmo Stoorin uusin teos Prässi (Into 2021) kertoo ”maailman pisimmästä käenvääntökilpailusta” Bulgarian pääkaupungissa Sofiassa. Käsittämätön tuomarien ja kilpailijoiden väittelyä ja puolusteluja täynnä oleva näytös katkeaa tämän tästä, kun kertojaminä palaa lapsuuteensa ja nuoruuteensa.
Yhä absurdimmaksi kehittyvä kamppailu kasvaa ihmislajin kilpailuvietin liioittelevaksi näyttämöksi, kun hien virratessa Jarmon mieleen tipahtelee muistoja, pettymyksiä, onnistumisia ja kiperiä kysymyksiä. Miten pienistä asioista elämä rakentuukaan? Haastattelijana Jyrki Korpua.


KLO 19 ÄITI
Äiti (Johnny Kniga 2021) on kirjailija Pekka Jaatisen karhean kaunis ja omaelämäkerrallinen romaani äidistä, perheestä ja pojasta. Pekan elämä suistuu raiteiltaan, kun hänen äitinsä kuolee hänen ollessaan vain kuudentoista. Yli kolmekymmentä vuotta myöhemmin keski-ikäinen kirjailija avaa elämänsä kipupisteet viiltävän tarkasti ja rehellisesti. Nuori Pekka tappelee kaduilla ja kamppailee nyrkkeilykehässä, mutta on aina itsensä pahin vastustaja. Ikävä ei hellitä, rakkauden jano osoittautuu umpikujaksi yhä uudelleen ja viina vie kuilun partaalle, kunnes Pekka voi vain syöksyä rotkoon tai kääntyä toiseen suuntaan. Haastattelijana Jaana Märsynaho.


KLO 19.30 GROOVEA RUUMISHUONEELLA
Jukka Tervon uusin teos Groovea ruumishuoneella – psykoblogiaa ihmiselon reunaehdoista (BoD 2021) on kirjoituskokoelma tekijälle itselleen tutuista aiheista. Pohdinnat luovuuden ja taiteen merkityksestä ihmiselossa ja syvälliset näkökulmat elokuvien maailmaan, taiteilijakohtaloihin, teatteriesityksiin, kirjallisuuteen ja musiikkiin ovat edelleen läsnä nuoruusiästä puhumattakaan. Haastattelijana Satu Saarinen.


KLO 18 ÄÄNENPAINEKAMMIO ALKAA RUNOHETKELLÄ
Tähtitornin Kahvilan kellari. Linnansaari 1, Oulu.
Esiintymässä oululaiset Juha Korhonen ja Harri Holtinkoski sekä Heidi Haataja Limingasta. Juha Korhonen esittää valittuja tekstejä vasta julkistetusta esikoiskokoelmastaan Valon lapsi. Runot ammentavat
niin paatoksellisenkin mystisestä luonnosta kuin arkielämän ihmisyyden pohdinnoista ja merkityksellisistä kohtaamisista, ja kerrontatapa yltää kalevalaisesta poljennosta tarinankerronnallisiin vapaamittaisiin katsauksiin. Tilaisuudessa lauteet Juhalle lämmittävät Harri Holtinkoski ja Heidi Haataja.


KLO 20 VOIMALAN MUUSAKLUBI
Voimala 1899. Kasarmintie 1, Oulu.


KYSY MITÄ TAHANSA KEKKOSESTA
Kysy mitä tahansa aiheesta x -sarjassa vuorossa on Kekkonen. Yleisön kysymyksiin vastaa tietokirjailija Robert Brantberg, joka paljastaa teoksissaan UKK – Koko tarina ja Urho Kekkosen Elämä (readme.fi 2020), miten Pielaveden Lepikon torpasta Kajaanin kautta Tamminiemeen päätynyt Urho Kaleva Kekkonen oli paljon muutakin kuin lahjakas yleisurheilija, kirjoittaja ja ainutlaatuisen poliittisen uran tehnyt valtiomies.

(Peruuntunut koronapandemian takia)


KLO 19.30 MADI: LUKUTEATTERIA
Mau Järvinen ja Edi Raittila esittävät lukuteatterin keinoin katkelmia Robert Brantbergin Urho Kekkosta käsittelevistä tietokirjoista.


LAJUNE: RUNOJA
LAJUNE on vaikuttanut suomirapin alkuaikoina Kaakkois-Suomessa lukuisissa kokoonpanoissa. Artistinimellä Sepeteus hän on julkaissut muun muassa kaksi omakustannetta, sittemmin LAJUNE on vaihtanut kannut pensseleihin ja Superstarit PomarFinneihin, mutta riimivihkon kannet ovat yhä mustat. LAJUNE kokee tekstiensä sisällön, rytmin ja flown tasavertaisiksi elementeiksi. Lyriikoiden minä painii ikuisen eksistentiaalisen kriisin keskellä, ja groteski, itseironinen, paikoin inhorealistinenkin sanailu on pukeutunut usein tummanpuhuvaan huumoriin.


SUNNA: NAINEN & HANURI

Muun muassa Slack Bird -yhtyeestä tuttu Sunna on Susanna Leppäsen (haitari, laulu) musiikkia, joka polkee perinteisten runojen maisemaa ja arjen uhkia, naurettavaa elämää sekä vääjäämätöntä kuolemaa.


PELLE MILJOONA: KITARA- JA LAULUMUSIIKKIA
Pelle Miljoona on suomalaisen punkin ja rockin yhäti eloisasti potkiva legenda, joka soittaa kappaleitaan yli 40 vuotta kestäneen uransa varrelta akustisesti. Ihmiskunnan alkuhämärässä Pelle Miljoonan musiikki painottui punkkiin vahvoine aatteineen, nykyaikaan tullessa hän on tuonut esille myös seesteisempää puoltaan tekemällä niin folk- kuin reggaevaikutteista musiikkia. Kuulijat ovat saaneet toki nauttia myös perinteisemmästäkin rockista jo vuosien ajan. Vaikka musiikilliset tyylit ovat vaihdelleet vuosien varrella, on kirjailija-muusikko säilyttänyt kappaleissaan yhteiskuntaa havainnoivan otteen ja taiteijan omiin arvoihin perustuvan lyriikan. Liput ennakkoon 8 euroa billetto.fi ja ovelta 10 euroa.


KLO 20.15 KAHDET KIRJAJULKKARIT MUSIIKIN VOIMIN
Tähtitornin kahvila. Linnansaari 1, Oulu.
J. A. Mäen Nurinkurin-sarjakuvakirja (Nispero) ilmestyi jo viime vuonna ja Jarmo Stoorin romaani Prässi (Into) tämän vuoden alussa, mutta koronarajoitusten takia niiden ilmestymistä juhlistetaan nyt hieman myöhässä musiikin voimin.

Nurinkurin tarkastelee maailmaa yllättävistä näkökulmista: metsästäjä onkin saalis, merenpohjasta löytyy paahteinen aavikko ja helvetti osoittautuu taivaaksi. Nurinkurin-piirroksia on esillä Tähtitornissa. Stoorin omiin kokemuksiin pohjautuva Prässi kertoo Sofian EM-kisoissa 2018 käydystä maailman pisimmästä kilpakädenvääntöottelusta ja ihmisestä sen keskiössä. Lopputulos on hersyvä, hävytön ja syvästi inhimillinen!

J. A. Mäki esittää myös duokaverinsa Ossian Marttalan kanssa akustisia, riisuttuja versioita tulevalta sooloalbumiltaan. Myös parin vuoden takaisen AAVAA-albumin rallit saavat intiimin käsittelyn. Latistajat puolestaan on kokoonpano, jossa äänessä ja sanoissa on Jarmo Stoor sekä soittimissa ja sävelissä Heikki Hallanoro. Latistajat esittää nyt ensimmäistä kertaa Prässin pohjalta tehtyjä kappaleita.

PERJANTAI 13.8.

KLO 12 RUNOLOUNAS
Tuba Food and Lounge. Mannenkatu 1, Oulu.
Runoja viihtyisässä kulttuuriravintolassa lounasaikaan. Runot tarjoilee Armi Kotajärvi.


SARJAKUVAMUUSAT SARJASTOSSA
Oulun kaupunginkirjasto, Sarjasto. 3. krs. Kaarlenväylä 3.


KLO 16 MINILUKUPIIRI: BOBBY

Runoilija Lasse Hauerwaasin ja taiteilija Iina Silventoisen yhteistyö Bobby (Enostone 2020) on kiinnostava kokeilu runon ja sarjakuvan yhdistämisessä. Se on sarjakuvalla kuvitettu runokirja, joka
yhdistää runot ja sarjakuvan yhdeksi tarinaksi. Teos onkin siis yhtä aikaa runokirja ja sarjakuva- albumi. Jarkko Korpuan vetämässä lukupiirissä ajatuksiaan teoksesta esittelevät Riika Ruottinen ja Jaana Märsynaho.


KLO 16.30 KRIITIKON PUHEENVUORO: KALEVALA – SAMPO
Kalevalatutkija Jyrki Korpua käsittelee puheenvuorossaan Sami Makkosen viime vuonna ilmestynyttä sarjakuvateosta Kalevala – Sampo (Otava). Tekijän edellinen teos Kalevala (Otava 2019) oli ilmestyessään vuoden sarjakuvatapaus, ja nyt upea sarjakuvatulkinta Suomen kansalliseepoksesta on saanut jatkoa. Kalevala – Sampo esittelee väkevän visionsa kansalliseepoksen jälkimmäisestä puoliskosta, jossa Väinämöinen, Lemminkäinen ja muut urhot lähtevät matkaan kohti Pohjolaa ryöstääkseen Sammon, mutta perillä heitä odottaa Pohjolan emäntä kauheine voimineen.


KLO 17 PIENOISPANEELI: DOKUMENTAARINEN SARJAKUVA

Vaikka sarjakuva mielletään yhä helposti fantasian ja seikkailun alueeksi, ovat tosipohjaiset kertomukset nykysarjakuvan valtavirtaa. Non-fiktiivisessä sarjakuvassa esimerkiksi omaelämäkerralliset
sarjakuvat ovat tyypillisiä. Dokumentaarisen sarjakuvan tärkeänä yhteiskunnallisenakin potentiaalina voidaan pitää sitä, että sen kautta on mahdollista nostaa esille vaikeina, häpeällisinä ja jopa tabuina
pidettyjä aiheita. Aiheesta keskustelevat sarjakuvatekijät Aapo Kukko ja Harri Filppa.


KLO 17 MUUSAT KEMPELEEN KIRJASTOSSA: PAULIINA SUSI
Kempeleen kirjasto. Zeppelinintie 1, Kempele.
Pauliina Susi kertoo teoksistaan ja elämästään kirjailijana. Vantaalla asuva ja vapaana kirjailijana toimiva Susi on tunnettu ajankohtaisia aiheita käsittelevistä romaaneistaan. Hänen esikoisromaaninsa Ruuhkavuosi (Tammi 2005) on humoristinen ja samalla empaattinen kertomus arjesta selviytymisestä, ja sai ilmestyessään innostuneen vastaanoton. Suden viides romaani Takaikkuna (Tammi 2015) palkittiin Suomen dekkariseura ry:n Vuoden johtolanka -palkinnolla, ja tänä vuonna ilmestynyt true crime -tietoteos Yksityisetsivä – Varjo kannoillasi (Docendo) sukeltaa suomalaisten yksityisetsivien salaisuuksiin. Kirjassa on ällistyttäviä tarinoita muun muassa uskottomista puolisoista ja petollisista auervaaroista, ketkuista liikemiehistä ja velkojiaan pakoilevista toimitusjohtajista. Haastattelijana Reijo Valta.


MUUSAT LAITURILLA
Oulun kaupunginkirjasto, tapahtumatila Laituri. Kaarlenväylä 3.


KLO 17.30 MENTON
Janne Nevalan uusin teos Menton (Rokkimopo 2021) on tarina kenkätehtaan kirjanpitäjän ja hänen toimitusjohtajavaimonsa häämatkasta. Kaksi täydellistä päivää, kolmannen yön mies nukkuu Välimeren rannalla. Musta polkupyörä kuljettaa miestä halki uusien maisemien. Ylämäet ovat toivottoman hidasvauhtista kilvoittelua, alamäissä vauhti uhkaa kiihtyä hallitsemattomaksi. Matkallaan mies kaihoaa, kummastelee ja kiinnostuu. Ja kiroaa Mannista, jonka syytä luultavasti tämäkin kaikki taas kerran on. Menton on Nevalan viides romaani. Haastattelijana Heikki Lahnaoja.


KLO 18 RAAHE 1852 – 1856
Heikki Lahnaoja kertoo pienoisromaanistaan Raahe 1852 – 1856 (Kolin Kelly 2020) . Fantastis- historiallisessa hupailussa Kauppias Grönroos on varustanut laivan ja kaupungin porvarit odottavat punssilastia. Merikaupungin uljaaseen menneisyyteen sijoittuva tarina yhdistää maagisen realismin historialliseen romaaniin. Haastattelijana Janne Nevala.


KLO 18.30 OI IHANA SATU
Pirjo Suvilehto kertoo tietokirjastaan Oi ihana satu – Lasten ja nuorten kirjallisuusterapia (Avain 2020). Teos on väitöstasoinen avaus lasten ja nuorten kirjallisuusterapiaan ja luovaan kirjoittamiseen, ja tarjoaa myös harjoitteita niin kirjallisuusterapeuttisia menetelmiä käyttävien kasvuryhmien kuin kliinisen yksilöterapian käyttöön. Kirjallisuusterapia on yksi luovuusterapioista, joista perinteisimpiä ovat musiikki- ja kuvataideterapia. Kirjallisuusterapia tuli Suomeen 1980-luvun alussa, mutta asemansa se on vakiinnuttanut vasta viime vuosina käynnistyneen pitkäjänteisen ammatillisen koulutuksen myötä. Haastattelijana Oula Mommo.


KLO 19 YKSITYISETSIVÄ – VARJO KANNOILLASI
Miten käräytetään pettäjä, työpaikkavaras ja epärehellinen pizzakuski? Kirjailijavieraana dekkaristi Pauliina Susi, joka on on kirjoittanut true crime -tietoteoksen yhdestä maailman salamyhkäisimmästä ammatista. Yksityisetsivä – varjo kannoillasi (Docendo 2021) sukeltaa yksityisetsivien salaiseen ammattiin tositarinoiden kautta. Susi on haastatellut kirjaansa varten ammattietsiviä, jotka ovat toimineet alalla aina 1960-luvun lopulta näihin päiviin saakka. Tarinoita riittää uskottomista puolisoista ja petollisista auervaaroista, ketkuista liikemiehistä ja velkojiaan pakoilevista toimitusjohtajista. Haastattelijana Reijo Valta.


KLO 19.30 MINILUKUPIIRI: VIIMEINEN VUOSI
Proviisori Jarkko Korpuan vetämä lukupiiri kokoontuu kertomaan lukukokemuksistaan. Lukupiiriläisinä ovat Ulla Kaislaranta ja Eerika Ehovuo, ja lukukirjana Hanna Haurun romaani Viimeinen vuosi (Like 2021). Romaani sijoittuu 1950-luvulle, ja kertoo ankaran talven riivaamasta Pohjois-Pohjanmaan kylästä ja kynämiehestä, joka valitsee tiensä isänsä tahdosta piittaamatta. Onko kirjallisen menestyksen hintana yksinäisyys vai löytääkö hän kaipaamansa? Haurun raadollisen runollista tyyliä ja aistillista aihemaailmaa on verrattu esimerkiksi Timo K. Mukkaan, Rosa Liksomiin ja Maria Jotuniin.


KLO 20 VOIMALAN MUUSAKLUBI
Voimala 1889. Kasarmintie 1, Oulu.


OLUTJOOGA
Minna-Mari Jurvansuun vetämässä olutjoogassa kohtaavat nimensä mukaisesti olut ja jooga. Molemmat ovat vuosisatoja vanhoja terapiamuotoja kropalle ja mielelle, ja sopivat erinomaisesti yhteen. Olutjoogassa oluen juomisen ilo ja joogan tuoma mielenrauha täydentävät toisiaan luoden energisoivan elämyksen.


TARINOIVAT KIRJASTONJOHTAJAT
Tarinoivat kirjastonjohtajat Janne Nevala ja Heikki Lahnaoja tuovat suositun kirjastokeikkansa Muusaklubillekin. Heikin merikaupungin uljaaseen menneisyyteen sijoittuva pienoisromaani Raahe 1852
– 1856
(Kolin Kelly 2020) yhdistää maagisen realismin historialliseen romaaniin. Jannen romaani Menton (Rokkimopo Kustannus 2021) on tarina kenkätehtaan kirjanpitäjästä, joka häämatkallaan nukkuu yönsä Välimeren rannalla. Esitys koostuu kirjojen tarinoista, Lahnaojan runoista ja Nevalan musiikista.


ESSI RAHJA: RIIHEN TYTTÖ JA MUITA EPÄSÄÄNTÖJÄ
Spoken word -esitys, jossa kummitusjutun kuollut tyttö pääsee ääneen. Essi Rahja on äiti ja äidinkielen opettaja, joka haluaa tuoda suomalaista mytologiaa, ilmaisuvoimaista suomen kieltä ja tarinoiden lumoa kaiken ikäisten elämää rikastuttamaan.


JONNE PILTONEN: RUNOJA
Jonne Piltonen on oululaislähtöinen runoilija ja spoken word -artisti. Hänen runoesityksissään kieli näyttäytyy soittimena, joka toimii rytmisten, melodisten ja performatiivisten elementtien avulla. Piltonen on julkaissut viisi audiovisuaaliseen runouteen painottuvaa teosta, joista kaksi, Herään taas ja Metsään on julkaistu myös Jano-lehdessä. Piltosen teoksiin voi tutustua änen YouTube- kanavallaan.


UOLEVI HAAPALA MEETS LEONARD COHEN & TOM WAITS
Kirjailija-muusikko Uolevi Haapala sukeltaa otsikossa mainittujen lauluntekijöiden maailmaan ja rakentaa kiinteitä yhteyksiä heidän ja Hailuodon välille.


THESE CHARMING MEN PLAYS THE SMITHS

These Charming Men on helisevä yhdistelmä nuoruutta ja kokemusta, infantiiliutta ja senilismiä. Näitä charmikkaita miehiä yhdistää rakkaus The Smithsiin, 1980-luvun poprockin ikoniin. Yhtyeessä soittavat Valle Forsman (kitarat), Eeli Rautio (basso), Aapo Rautio (rummut, laulu) sekä Timo Rautio (laulu, kitara). Konsertissa kuullaan The Smiths -helmiä kuten Heaven Knows I’m Miserable Now, Panic ja How Soon Is Now. Yleisön toivotaan sonnustautuvan kukkasiin ja vanhoihin The Smiths – paitoihin!

(Peruuntunut koronapandemian takia)

LAUANTAI 14.8.

KLO 10-13 TARINANKERRONTATYÖPAJA
Kulttuuritalo Valveen kokoushuone, 3. krs. Hallituskatu 7, Oulu.
Tarinankerrontatyöpaja koostuu matalan kynnyksen ryhmäharjoituksista, äänenavauksista sekä muista sanallisista peleistä, jotka virittävät tunnelman suullisen tarinankerronnan perinteen äärelle. Tarinat ovat ihmiskunnan aamuhämäristä asti kulkeneet suusta suuhun, ja kirjallinen aikakausi on siihen verrattuna hyvin lyhyt. Työpajassa tutkitaan meihin jokaiseen sisäänrakennettua jutuniskemisen ihmisoikeutta.

Pajan vetää helsinkiläinen puhe- ja draamataiteen opettaja, näyttelijä ja stand up -koomikko Ilkka Hautala, joka on järjestänyt tarinankerronnallisia esityksiä, koulutuksia sekä tapahtumia vuodesta 2011 lähtien. Hänen työtään ajaa intohimo tarinankerronnan kulttuurin uudelleenherättämisestä.

Osallistumisohjeet ja lisätiedot:
Osallistumismaksu on 15 euroa, ja pajaan otetaan 12 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen päättyy 1.8. Hyväksymiset ilmoitetaan suoraan osanottajille. Paja on tarkoitettu yli 15-vuotiaille. Osallistumisohjeet löytyvät linkistä: www.ppkyo.fi/fi/tarinankerrontatyopaja. Tarkempia tietoja pajan sisällöstä saa sähköpostitse: ilkkahautala@protonmail.com.


Pajan järjestävät Huutomerkki ry ja Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto. Tervetuloa luomaan uusia tarinoita omaksi ja muiden iloksi!


MUUSAT LAITURILLA
Oulun kaupunginkirjasto, tapahtumatila Laituri. Kaarlenväylä 3.


KLO 13.30 KOHTI PLANETAARISTA TUNTUA
Nykykulttuurin tutkimuksen tohtori Aino-Kaisa Koistinen esittää yhdessä Sanna Karkulehdon kirjoittamassa artikkelissa Kohti planetaarista tuntua – Feministis-posthumanistinen uudelleenkuvittelu ja etiikka ihmisen jälkeen (Niin & näin 1/2021), että feministisellä ja posthumanistisella teorialla on annettavaa taidetta ja tiedettä yhdistäville keskusteluille, joissa kuvitellaan toisenlaisia, ei-inhimillisiin toisiin eettisesti suhtautuvia todellisuuksia. Kirjoittajat ovat havainnollistaneet tällaista uudelleenkuvittelua valikoimalla suomenkielistä nykyrunoutta, jossa rakennetaan ihmisen jälkeistä etiikkaa. Koistista haastattelee Tomi Kiilakoski.

KLO 14 TUNTEMANI MAAILMA
Kirjailijavieraana Pauliina Vanhatalo, joka kertoo omaelämäkerrallisesta uutuusteoksestaan Tuntemani maailma (S&S 2021). Ajatuksia herättävä teos tutkii ihmisen osaa ilmastokriisin ja pandemian keskellä. Kirjailijan kuuluu ymmärtää omia tunteitaan ja eläytyä toisten, todellisten tai kuviteltujen, ihmisten kokemuksiin. Mutta milloin tunteita on jo yksinkertaisesti liikaa? Ei kai voi olla kansalaisvelvollisuus viedä itseään toistuvasti jaksamisen äärirajoille tai kantaa koko ajan sisällään toisten kärsimystä? Tuntemani maailma täydentää Vanhatalon omiin elämänkokemuksiin perustuvan faktakirjojen trilogian. (Peruuntunut koronapandemian takia)


KLO 14.30 PIISPA
Risto Oikarisen kesällä ilmestynyt Piispa (Otava) on anarkistinen ja synkän humoristinen yhden yön romaani maallistuneesta piispasta, joka joutuu vastakkain jumalansa kanssa. Pimenevässä talvi- illassa
virkaansa leipätyönä hoitava Helsingin piispa tekee matkaa kohti asuntoaan, eikä kaipaa mitään niin paljon kuin hyvää lasillista punaviiniä. Mutta yö on täynnä odottamattomia käänteitä, kun lauman kaitsija joutuu
punnitsemaan uskoa ja valintojaan naisena, kirjaimellisesti kontillaan ja pää tähdissä. Oikarista jututtaa Oulun tuomiorovasti Satu Saarinen.


KLO 15 VIERAANA BENGT POHJANEN
Bengt Pohjanen on julkaissut 22 romaania sekä näytelmiä, artikkeleita ja meänkielistä käännöskirjallisuutta. Hänen tuotannostaan on tehty radiokuunnelmia, tv-elokuvia ja teatteriesityksiä. Kolmikieliselle kirjailijalle tärkein on meänkieli, äidinkieli. Pohjanen tietää, mitä on elää valtakulttuurin alistamana. Kun Pohjanen meni armeijaan tai opiskelijaksi Uppsalan yliopistoon, asetelma oli seuraava: ruotsalaiset ovat tuolla ja minun pitää kiivetä ylöspäin kelvatakseni heihin. Tämä liittyy myös etnorasismiin: jostain muualta määritellään, mikä on oikea tapa ajatella ja elää. Etnorasismissa myös määritellään ulkoapäin, millaisia vähemmistöryhmät ovat. Vähemmistöiltä itseltään sitä ei kysytä. Haastettalijana Anu Kolmonen.


KLO 15.30 TIMOTEIN TUOKSU
Heikki Turusen uutuusteos Timotein tuoksu (WSOY) on väkevä ja eeppinen kertomus suurten ikäluokkien elämästä 1950- ja -60-lukujen maaseudulla tangon, tanssilavojen ja heinänteon kulta- ajalla. Tapahtumien taustalla on helteisten heinäpeltojen tunnelma, timotein tuoksu ja taianomaisen Suomen kesän kiihko. Timotein tuoksu on suuri tarina ihmisistä ja maailmasta jotka ovat kadonneet. Turunen on ansioitunut suomalaisen yhteiskunnan murroksen kuvaaja, jonka kuuluisimmat teokset ovat 1970-luvulla ilmestyneet Simpauttaja, Joensuun Elli ja kivenpyörittäjän kylä. Turusta haastattelee Timoi Munne.


KLO 14 MUUSAT LAUTEILLA: ILKKA HAUTALAN SAUNATARINOITA
Kesän sauna. Tuiran uimaranta, Oulu.
Tarinankertoja Ilkka Hautalan suomalaisen saunakulttuurin kummallisuuksia kumartava esitys toivottaa saunojat tarinoiden, laulujen ja syntysanojen saattelemana omaperäisen saunaperinteemme pariin, eikä jätä yleisöä taatusti kylmäksi! Esitys koostuu noin 20 minuutin osuudesta saunalautalla ennen löylyjä jatkuakseen sen jälkeen vielä lauteilla. Esityksen kokonaiskesto n. 40 min. Kesän Sauna on talkoovoimin ylläpidetty yhteissauna, eli saunassa tulee olla uimapuku. Kertakäynti 7 euroa. Lisätietoja kesänsauna.fi.

KLO 19 MUUSAT OLOHUONEESSA: JENNY & TUOMAS
Muusajuhlien intiimien kotikonserttien sarjassa vuorossa on Jenny & Tuomas. Duo kutsuu yleisön Myllytullissa sijaitsevaan kotiinsa kuuntelemaan ja kokemaan, kun duo osoittaa kunniaa suomalaisille iskelmätähdille tulkitsemalla vuosikymmenten takaisia suosikkisävelmiä eri artistien tuotannosta. Konsertin tulkituin artisti on Carola, joka oli 1960-luvun suosituimpia kotimaisia laulajia. Carola esitti jazzahtavia iskelmiä, joista monista on tullut suomalaisten rakastamia klassikoita. Tarjolla on pientä purtavaa ja juotavaa. Tilaisuuteen mahtuu noin kymmenen henkilöä, ja mukaan pääsee ilmoittautumalla ennakkoon 12.8. mennessä sähköpostitse (yhdistys@huutomerkki.fi) tai tekstiviestillä (050 363 9259/Kari Miettunen).

(Peruuntunut koronapandemian takia)


KLO 20 TUBAN MUUSAKLUBI

Tuba Food and Lounge. Mannenkatu 1, Oulu.


MUUSA-KIRJOITUSKILPAILUN VOITTAJIEN JULKISTAMINEN
Illan aluksi julkistetaan Muusa-kirjoituskilpailun voittajat ja esitellään kilpailun päätuomari Simo Frangénin mietteet voittajateksteistä.


JULKISTAMISTILAISUUS: UHANALAISET JA SILMÄLLÄPIDETTÄVÄT
Aino-Kaisa Koistinen kertoo juuri ilmestyneestä runokokoelmastaan Uhanalaiset ja silmälläpidettävät (Palladium Kirjat 2021) ja lukee siitä otteita. Runoteos tarkastelee ihmisen ja ei-inhimillisen välisiä suhteita ja sitä, mitä ei-inhimillisestä voi tietää – muun muassa ihmisen ja kotikissan suhteen kautta. Koistista jututtaa Essi Rahja.


RISTO OIKARINEN: RUNOJA
Risto Oikarinen opiskeli saksofoninsoittoa Helsingin Pop & Jazz Konservatoriossa kunnes ryhtyi lukemaan teologiaa. Oikarinen on julkaissut kolme runokokoelmaa: Puupuhaltaja (Otava 2005), Katumusharjoituksia (Gummerus 2008) sekä Värioppi (Otava 2012). Lisäksi hän kirjoittanut kaksi romaania. ”Runojen syntyprosessi on kuin soitinrakennusta. Rakennan sanoista soitinta, joka soi itsessään. Alitajunnasta lähtee jokin polttava ajatus, se laajenee ja vasta kun etäännytän sen, se alkaa soida. Proosaruno on ympyrän neliöimistä.”


VIERAINA HEIKKI TURUNEN & TIMOI MUNNE
Toissa vuonna ilmestyneen kokoelman Hehkuva sydän. Kuudenkymmenen vuoden runot. Runoja vuosilta 1959–2019 (WSOY) runot ovat virranneet jykevä- ja väkeväkielisen proosamahtajan herkkäpiirtoisesta kynästä. Teos sisältää Heikki Turusen taiteilijaelämän liekittämiä tuntoja kuuden vahvasti eletyn vuosikymmenen varrelta. Turusen rakkausrunojen, yhteiskunnallisten runojen, metsää ja sen luontoa ylistävien runojen parhaimmat on koonnut kirjaksi näyttelijä-muusikko Timoi Munne, joka
jututtaa Turusta ja esittää runoja kokoelmasta.


MAIRE HEI: MUSIIKKIA

Musiikintekijät Maire Marenki ja Tiina Hei ovat yhdessä Maire Hei! Herkkä ja vähän hulvaton duo on tehnyt ensimmäisten suomalaisten naisrunoilijoiden teksteistä sävelteoksia, mukana muun muassa L. Onerva, Edith Södergran, Katri Vala ja Isa Asp. Viimeisimpiäkään ei ole unohdettu – duon omia tekstejäkin on mukana ohjelmassa. Kappaleet ovat elektronisella höysteellä topattuja pop-kappaleita ja sävellettyjä runoja. Kitaran, pianon, basson ja luupperin kanssa esiintvätn heleän Hein ja tumman Marengin keskinäinen kemia on vangitsevaa.

SUNNUNTAI 15.8.


MUUSAT LAITURILLA
Oulun kaupunginkirjasto, tapahtumatila Laituri. Kaarlenväylä 3.


KLO 13.30 TAIVASPUHELUITA

Anni-Sofia Kauppila
n omakohtaisiin kokemuksiin pohjautuva esikoisromaani Taivaspuheluita (Aviador 2021) tarkastelee elämän peruskysymyksiä lämpimän huumorin sävyttämällä ymmärryksellä. Romaanin henkilöt kokevat, miltä tuntuu rakastua ja rakastaa. He joutuvat kohtaamaan luopumisen kipeyden: rakkauden päättymisen, kuoleman ja henkisen tasapainon menetyksen. Olisi houkuttelevaa ajatella, että tällaisia asiota voi käsitellä vain traagisin sävyin, mutta Anni-Sofian tapauksessa asia ei ole aivan näin. ”Tarkastelen elämää kaikkinensa huumorin läpi. Melkein kaikelle voi nauraa, ei kuitenkaan ilkeästi, vaan myötäelävästi. Saa siinä annos sarkasmiakin olla mukana.” Haastattelijana Pertti Rautiainen.


KLO 14 KULKIJAT
Suomen kansallispuistot rikkovat kävijäennätyksiä, ja niissä vaeltaa enemmän naisia kuin koskaan. Elokuvissa ja kirjoissa villin luonnon valloittaa kuitenkin yhä mies varusteineen. Palkitun oululaisen tietokirjailija Jenni Räinän uutuusteoksessa Kulkijat (Like) kuullaan yhdeksän naisen erätarinoita. Millaisia ovat naisten erätarinat? Millainen on suhteemme luontoon ekokriisin aikakaudella? Räinä antaa äänen myös menneiden sukupolvien vaeltajanaisille, sinnikkäille tunturit tunteneille housuniekoille, jotka omana aikanaan rikkoivat radikaalisti naiselle asetettuja roolimalleja. Kirjan valokuvat ovat Teija Soinin käsialaa. Haastattelijana Oula Mommo.


KLO 14.30 VARASTETTU SUOMALAISUUS
Mistä suomalaiset on tehty? Yhdysvaltalainen Timothy J. Cook on etsinyt tähän vastausta Kalevalasta, suomalaisten kansalliseepoksesta. Hän pohtii väitöskirjassaan muun muassa, ovatko suomalaiset omineet karjalaisten kulttuurin itselleen, ja onko suomalaisuus siten lopulta rakennettu varkauden varaan. Oliko kolonialistisiakin piirteitä sisältävä Kalevala suomalaisten pääsylippu kansakuntien joukkoon? Kalevalan suhdetta suomalaisuuteen tutkinut kirjallisuustieteilijä Jyrki Korpua avaa kommentaarissaan ajatuksiaan edellä mainituista näkemyksistä.


KLO 15 ROMAANI TOTUUDENKERRONNAN VÄLINEENÄ
Keskustelun impetuksena on Vigdis Hjorthin teos Perintötekijät (S&S 2020). Raivoisan rehellinen romaani herätti ilmestyttyään Norjassa paljon keskustelua siitä, millä tavoin romaania voi käyttää totuudenkerronnan välineenä. Fiktiivisessä romaanissa päähenkilö kuvaa menneisyydessä tapahtunutta hyväksikäyttökokemusta, minkä johdosta saa kimppuunsa äitinsä ja sisarensa. Näin tapahtui myös todellisuudessa: perhe hyökkäsi kirjailijaa vastaan ja syytti häntä edesmenneen isän mustamaalaamisesta.
Lisäksi sisar kirjoitti oman kirjan näkemyksistään. Aiheesta keskustelevat Jarkko Korpua ja Matti A. Kemi.


KLO 15.30 NUORUUTEMME PYRINNÖT

Tampereella asuvan Kati Hiltusen esikoiskokoelma Kotini on tuntematon manner (Kulttuurivihkot 2020) vie lukijansa Pariisista Singaporeen, kirjaston hiljaisiin tiloihin ja kesäyön vesisateeseen suomalaisella bensa-asemalla. Eeva Maria al-Khazaalin tuorein teos Paperi, haavoja (ntamo 2020) käsittelee naisen asemaa, paikkaa ja identiteettiä 2000-luvun alun taiteidenvälisissä yhteisöissä. Molempia teoksia yhdistää se, että niissä käsitellään nuoruutta, sen kokemusta ja erilaisia pyrintöjä. Runoilijat keskustelevat, miten nämä teemat kohtaavat heidän runoissaan, ja lukevat myös otteita kokoelmistaan.


KLO 13 MUUSAT HUOLTOASEMALLA: HEIKKI TURUNEN JA PAULIINA VANHATALO
Hailuodon SEO-huoltoasema. Luovontie 224, Hailuoto.
Suomalaisen yhteiskunnan murroksen kuvaajana tunnettu Heikki Turunen on lukuisilla palkinnoilla juhlistettu kirjailija, jonka kerronnalle on ominaista rento ote, mehevä huumori ja tarkka ihmiskuvaus. 1970-luvulla ilmestyneet Simpauttaja, Joensuun Elli ja Kivenpyörittäjän kylä sekä vuonna 2010 ilmestynyt Hämärätunnin tarinoita ovat hänen tunnetuimpia teoksiaan. Tänä kesänä ilmestynyt uusi romaani Timotein tuoksu (WSOY) on kertomus elämän- ja rakkaudennälkäisistä heinätyöntekijöistä, jotka kohtaavat timotein tuoksun huumassa kaikkea muuta kuin viattoman aikakauden.


Raahessa asuva Pauliina Vanhatalo on kirjoittanut omalla nimellään kuusi romaania sekä kolme nonfiktiivistä omaelämäkerrallista teosta. Alter egona eli Veera Vaahterana hän on julkaissut kolme chick lit -romaania, jotka ovat kirjoiksi naamioituvia romanttisia komedioita. Viimeisimmässä esseetyyppisessä teoksessaan Tuntemani maailma (S&S 2021) hän tutkii tunteita ja empatiaa maailmassa, jossa hän itse on kriisin keskellä – kuuluuhan kirjailijan työhön kyky eläytyä toisten, todellisten ja fiktiivisten henkilöiden tunteisiin ja kirjoittaa niistä.
(Peruuntunut koronapandemian takia)


Tilaisuudessa esiintyvät myös harmonikkataiteilija Anne-Mari Kanniainen sekä viime vuoden tarinaniskennän
Pohjois-Karjalan mestari Timoi Munne. Kultainen harmonikka -palkinnon vuonna 2005 saanut Anne-Mari Kanniainen on tuttu niin tanssilavoilta ja harjannostajaisista kuin Sirkus Finlandian kiertueiltakin, ja hän perinteisen
harmonikkamusiikin lisäksi hän esittää tanssimusiikkia, jazzia tai vaikkapa tämän päivän pophittejä! Säestyspeli on mukana myös Timoi Munnella, jonka performanssi Höpelön hommoo perustuu Heikki Turusen teksteihin.


MUUSAT TÄHTITORNISSA
Tähtitornin kahvila. Linnansaari 1, Oulu.


KLO 15.30 TÄHTITORNIN LUKUPIIRI
Jarkko Korpuan vetämän minilukupiirin jäsenet Satu Lapinlampi ja Pasi Pirttiaho ovat lukeneet Turo Kuninkaan realismista fantasian ja naturalismin kautta hulluuteen kulkevan teoksen Kutvonen in space (WSOY 2021) ja avaa lukokokemuksiaan yleisölle. Kuninkaan toinen romaani on tarinoinnin runsaudensarvi, intergalaktinen avaruushupailu ja ihmiskunnan välitilinpäätös, synkkä yksinpuhelu ja 400 sivua pitkä oneliner. Kirjassa käydään muun muassa terapiassa ja vankilaplaneetta 33– 270:lla, soitetaan hevikitaraa ja paneudutaan Perseuksen klusterin sotaan. Tervetuloa kuuntelemaan tai keskustelemaan teoksesta!


KLO 16 AURINGON KIRJOITTAMA
Oulun yliopiston kirjallisuuden dosentti Kari Sallamaa kertoo myöhemmin syksyllä ilmestyvästä teoksestaan Auringon kirjoittama. Nils-Aslak Valkeapään runous (Atrain & Nord). Teos on perustavanlaatuisen tutkimus Valkeapään lyriikasta. Vuonna 2001 menehtynyt saamelaisten kansalliskirjailija on tunnettu erityisesti modernin instrumenttisäestyksisen joiun kehittäjänä, mutta epäilemättä pysyvin jälki löytyy hänen runoudessaan. Taiteilijana Valkeapää ylitti monenlaisia rajoja luoden kokonaistaideteoksia runon, kuvan, musiikin, teatterin ja elokuvan valtakunnissa ja palautti näin saamelaisille vanhan ja loi uuden maailmankuvan tulevaisuutta varten.

(Peruuntunut koronapandemian takia)


KLO 16.30 EEVA MARIA AL-KHAZAALI & KATI HILTUNEN: RUNOJA
Oululaisen Eeva Maria al-Khazaalin uusin kokoelma Paperi, haavoja (ntamo 2020) käsittelee naisen asemaa taiteessa sekä pohtii taiteen yhteiskunnallista asemaa yleisemminkin. Runot ovat voimakkaita, surrealisminkin puolelle viistäviä kuvia, jotka tematisoivat erityisesti vierauden ja haavoittuvuuden positiota. Kati Hiltunen on oululaislähtöinen, nykyään Tampereella vaikuttava kirjailija ja lavarunoilija. Kotini on tuntematon manner (Kulttuurivihkot 2020) on hänen esikoisteoksensa. Hiltunen kirjoittaa raikkaita ja ujostelemattomia runoja välimatkoista toisen ihmisen ja oman ihon sisällä, hiukset puhtaina hurmiosta, kielen vivahteita, virheitä ja elämän kaikkia värejä syleillen.


KLO 17 HENKISTEN LAJIEN MESTARUUSKISAT
Klassikoksi muodostuneessa Henkisten lajien mestaruuskisoissa kilpaillaan kolmiottelussa, jossa lajeina ovat telepatia, telekinesia sekä teleportaatio. Oulun Henkiseksi Mestariksi kruunataan parhaiten ajatuksia lukenut sekä pisimmälle itseään sekä kilpailuesinettä mielensä voimalla siirtänyt kilpailija. Tule testaamaan salaiset astraalitaitosi koko tunnetun maailmankaikkeuden ainoaan teletriathlon-kisaan!


KLO 17 MUUSAT ALTTARILLA
Hailuodon kirkko. Luovontie 52, Hailuoto.
KIRKKOHERRAN RIPPITUOLISSA: RISTO OIKARINEN
Kirkkoherra Timo Juntunen istuttaa rippituoliinsa kirjailija, muusikko ja pastori Risto Oikarisen. Oikarinen näkee uskonnossa paljon jännitteitä ja paradokseja, joista hän on halunnut aina ottaa selvää. Samalla ne ovat inspiroineet häntä taiteen tekemisessä: kaikki ristiriitaisuudet ovat hedelmällisiä. Tätä dilemmaa heijastelee myös Oikarisen viimeisin romaani Piispa (Otava 2021), jossa Helsingin piispa seikkailee kaupungin kaduilla ja katoilla ja törmää erilaisiin konservatiivisiin piireihin ja avaruuden ilmiöihin. Piispan persoona on kiehtova ja ristiriitainen, ja jumalkysymysten ohella käsiteltäviksi tulevat muiden muassa tähdet ja viinit, piispan intohimoisen kiinnostuksen kohteet.


TEATTERI SAAGA: SEKASOINTUJA
Sekasointuja on kesällä ensi-iltansa saanut koskettava näytelmä aikansa radikaalista taiteilijasta, L. Onervasta (1882-1972). Dramaattinen kasvutarina peilaa runoilijan kamppailua lapsuuden traumojen, yhteisön odotusten ja itsenäistymispaineiden myllerryksessä. Mikä kannusti runoilijanalkua väsymättä tavoittelemaan omia unelmiaan ja uskomaan itseensä aikana, jolloin naisten asema oli tiukasti rajattu?
Esityksessä kuullaan myös Onervan runoja sekä hänen runoistaan sävellettyjä lauluja. Onervan roolissa nähdään sopraano Lotta Aakko ja musiikista vastaa muusikko Jaakko Rosnell. Esityksen on käsikirjoittanut ja ohjannut Niina Aho. Esityksen kesto n. 60 min. Ei väliaikaa. Ikäsuositus: yli 12- vuotiaille.
”Ne sanat tulvivat minusta, vaivaavat, raapivat ihoa ja ihon rikki, vaativat tulla näkyväksi. Ja minä, minä olen se kanava, jonka kautta ne paperille tulevat, manifestoituvat kuin lieskat!”


KLO 20 MUUSAT FINAALISSA: ANTENNIHIPAT

Snooker Time. Asemakatu 28, Oulu.


KATARIINA SARJA: RUNOJA
Katariina Sarja on oululainen runoilija ja Loska -runolehden toinen päätoimittaja. Antenniklubilla Sarja esittää lavarunoutta, joka näyttäytyy nuoren naisen muistikirjana – välillä kirja unohtuu junan vessaan, välillä se saa täytettä yökerhossa tai yliopiston käytävällä. Kirja puhuu siitä, miltä tuntuu ikävä, miltä tuntuvat mielen heilahdukset, millaista on elää kohtu sisällään, millaista on elää tyhjyys sisällään. Kaiken takana elää kuitenkin toivo, ja siitä kirja ennen kaikkea kertoo.


EPE NIIRANEN: LAVAKOMIIKKAA
Stand up -koomikko ja joka muusan renki Epe Niiranen tarjoilee lavakomiikkaa.


JOHANNA JOUKONTYTÄR: SANOJENI SYNNYSTÄ
Johanna Joukontyttären esikoiskokoelma Sanojeni synnystä (Aihia Kustannus 2021) on kasvutarina rakkaudesta. Runot käsittelevät parisuhteen sekä minäkuvan haasteita rehellisesti ja kaunistelematta. Kirja koostuu mitallisista runoista, joiden tavurakenne noudattaa japanilaisen tankarunon kaavaa. Johanna Joukontytär on kustannustoimittaja Mette Toikkasen kirjailijanimi. Runoilijaa haastattelee Tessa Astre.


ULLA LINTULAMPI

Ulla Lintulampi on oululainen laulaja-lauluntekijä ja runoilija, jonka tenhovoimaisissa sävellyksissä seikkaillaan tavallisen nuoren taatelintallaajan arjen ristiriitojen ja tunnemyllerrysten keskellä.
Lintulampi käsittelee lauluteksteissään muun muassa kaipuuta, eskapismia ja arkirutiineja. Esityksessä kuullaan myös taiteilijan runoja, joissa oman peilikuvan kummastelun lisäksi mukana on myös eräitä yhteiskunnallisia huomioita.


AIVOT
Klubin päätteeksi esiintyy yhtye AIVOT, joka nousi debyyttialbumillaan AIVOT Oulun indie- rockin huipulle vuonna 2016. AIVOT koostuu yhdestä pitkästä ja kahdesta keskimittaisesta muusikosta, jotka ovat soittaneet jo aioneita paitsi ns. tunnetuissa bändeissä, myös erinäisissä ”erityisen kiinnostavissa” projekteissa. AIVOT:n musiikki yhdistää Antti Viitalan dynaamisen yarlingin, Tommi Sahan back-to-basics riffit sekä Pete Miettusen super-groovyn. AIVOT operoi Suomirockin vankalla pohjalla, mutta sisältää vivahteita twist rockista, country & western -musiikista sekä 70-luvun punk-rockista.