Muistutus: Kirjoituskutsu Hallaukseen nro 18
Hallaus nro 18 ilmestyy kesäkuussa. Teemana on ”Kanssakulkijamme eläimet”. Muut eläimet ovat erottamaton osa elämäämme mutta eivät vain osa; ne jakavat saman ympäristön kanssamme. Nykyisin tunnustetaan tosiasiana, että eläinten tunne- ja ajatusmaailma yltää sfääreihin, joita ihmisaivot eivät edes pysty kuvittelemaan. Tieto lisää tuskaa. Joulukinkunsyöjän on tiedostettava, että hän syö eläintä, joka pystyy reflektoimaan itseään jo porsaana. Syödessämme eläintä syömme toista olentoa.
Jo 1950-luvulla runoilija Eeva-Liisa Manner kuvaa eläimiä eläiminä eli subjekteina sen sijaan, että ne olisivat runoilijan ajattelun heijastusta, objekti tai metafora. Siinä missä runoilijan elämä on matka, ovat eläimet hänen kanssakulkijoitaan, joiden iloa, surua ja kärsimystä runoilija seuraa väsymättä. Hän uskoi, että lopultakin ihmiset ja eläimet ovat osa samaa kollektiivista mieltä. Eläinsubjekti kiinnostaa yhä enemmän. Esimerkiksi ekokritiikki on kirjallisuudentutkimusta, joka tutkii luonnon ilmenemistä ja huomioimista kirjallisuudessa. Posthumanistisessa ajattelussa pohditaan tilannetta, jossa ihmistä sellaisenaan ei enää luomakunnan huippuna ole; hän sulautuu muihin eläimiin, koneisiin ja tietoverkkoihin. Eläinfilosofia taas tutkii eläimellisyyden ideaa. Vuonna 2013 ilmestyi suomeksi valikoima keskeisiä eläinfilosofisia tekstejä otsikolla Johdatus eläinfilosofiaan.
Hallaus kutsuu teitä kirjoittamaan eläimistä nykytietämyksen valossa mutta ei välttämättä siihen jumittuen vaan sitä pohtien, ironisoiden ja parodisoiden. Mikä onkaan suhteenne eläimiin ja itseenne eläimenä? Tervetulleita ovat sekä hevostyttö- että erätarinat, niin pullasorsaidyllit kuin scifit kuvitelmatkin, sorsimatta opettavaisia eläinsatuja tai oodia lihatiskille. Satiirista yhteiskuntakritiikkiä, kärjekkyyttä ja väkivaltaisuutta ei paheksuta eikä liioin lyyristä tai fantastista, eläimellistä näkökulmaa. Samaa meininkiä toivotaan myös kuvituksiin ja sarjakuviin.
Tervetulleita ovat kaikki sanataiteen muodot esseistä ja runoista sarjiksiin, kollaaseihin, kuvituksiin ja käännöksiin. Joka numerossa esitellään myös yksi kuvataiteilija. Teosten ihannepituus on 1–6 sivua, noin 350 sanaa per sivu. Kuvien tulee olla mustavalkoisia ja korkearesoluutioisia (300 dpi). Kirja on B5-kokoinen. Tiedostomuotojen tulee olla yleisiä (rtf, docx, doc ja kuvissa pdf, jpg). Pääsääntöisesti emme käsittele tekstitiedostoja, jotka on taitettu pdf-muotoon. Pelkkä linkki internetsivuille ei myöskään kelpaa.
Teosten tulee olla ennen julkaisemattomia (omakustanteita ja sähköistä julkaisua ei lasketa). Mukaan tulee liittää katuosoite, puhelinnumero sekä parin virkkeen vapaamuotoinen, julkaisukelpoinen esittely itsestä ja suhteesta pohjoiseen. Mahdollinen Huutomerkki ry:n jäsenyys on hyvä mainita. Teoksista ei makseta palkkiota.
Hallaus on kustannustoimitettu julkaisu. Tekstin erityinen muotoilu voidaan säilyttää, jos tekijä sitä toivoo. Aikakauskirja voi julkaista jutut myös verkkoversiossaan.
Lähetä teoksesi osoitteeseen jarkko.lauri@oulu.fi 30.4.2014 mennessä. Julkaisusta ilmoitetaan noin kuukausi ennen aikakauskirjan ilmestymistä.
Kirjoittajayhdistys Huutomerkki ry kutsuu ja kiittää.
Jarkko Lauri
päätoimittaja